Представена публикация

Пикантна аджика с ябълки / Spicy Adjika with Apples




понеделник, 16 март 2015 г.

Мартенска чорба от агнешки главички





Сигурно е още рано за този пролетен деликатес - агнешката чорба, но аз не можах да се удържа и още от първите агнешки главички, пуснати по магазините, сготвих тази любима чорбичка.

Нямах пресен чесън, затова сложих малко стар, от скилидки, набавих си един съвсем млад лук - дребни хилави стръкчета, но пресни!

И за да подсиля зеленията, за която сме толкова петимни, особено след мартенските снегове, връхлетяли ни изневиделица, използвах праз лук. Какво пък толкова, нали и той е свеж и зелен...

Когато опитахме резултата, не съжалих за компилацията - стана си една отлична чорба - гъста, каквато я обичам, свежа, много зеленчукова, с приятна кисела нотка от богатата застройка.

С две думи, не пречи агнешките главички да се сготвят и по този не съвсем традиционен начин!




Необходими продукти за 6 порции:

2 агнешки главички - около 1.5 кг
1 голям стрък праз лук (или 2 по-малки)
3-4 връзки пресен лук (аз сложих 6 връзки, но стръкчетата бяха много малки)
3-4 големи моркова
3 по-големи картофа
2-3 стръка пресен чесън (аз нямах и сложих 4 скилидки, ситно смачкани)
стеблата от една връзка магданоз - за овкусяване на бульона

сол
черен пипер на вкус
1 ч.л. с връх сушена мащерка
около 40 мл олио
50 гр краве масло
пресен магданоз за поръсване

за застройката:

400 гр кисело мляко
2 яйца
сокът от 1 голям лимон




– Агнешките главички накиснах в студена вода и ги оставих през нощта на студено. До сутринта водата беше изтеглила всичката кръв.

– Измих ги добре и сложих в тенджера под налягане - за около 35 минути бяха добре сварени.

– Извадих ги и ги обезкостих - в чорбата сложих всичкото месо без очите и мозъка. Мозъка запържих в масло и сервирах отделно. С очите и хрущялите се облажи кучето. Езика обелих и нарязах на малки късчета, нарязах и всичкото друго отделено от главичките месо.

– В тенджерата, в която сготвих супата, сложих нарязаните на дребни кубчета моркови, запържих ги в олиото.

– Добавих праз лука, нарязан на дребни ивички, запържих и него до омекване.

– Добавих стръковете пресен лук, почистени и нарязани на дребни перца.




– След като зеленчукът добре се  задуши и омекна, добавих нарязаните на дребни кубчета картофи, изсипах  няколко  черпака от бульона, в който са се варили главичките (колкото да се покрият зеленчуците), сложих в тенджерата магданозените дръжки, които предварително бях завързала с конец, за да мога по-лесно да ги извадя накрая.

– Намалих огъня до слаб, похлупих плътно тенджерата с капак и оставих зеленчуците да се сварят до готовност.




– Изсипах готовото нарязано месо от агнешките главички при добре уврелите зеленчуци.

– Добавих още от бульона.

– Сложих подправките - сол, прясно смлян черен чер пипер, мащерка и смачканите скилидки чесън. Добавих и бучката краве масло.

– Разбърках и оставих чорбата да покъкри още двайсетина минути.

 - Извадих магданозените дръжки, те повече не бяха нужни.




Чорбата може да се поднесе и така - бистра, като се подправи само с лимонов сок.
Но аз предпочетох да обогатя вкуса и със застройка от разбитото кисело мляко, 2 яйца и лимон. Разбира се, може да се сложи само 1 яйце, но с 2 вкусът става много по-пищен.

При поднасяне чорбата изглежда извънредно апетитно, посипана обилно със ситно нарязан магданоз.


И това е.
Нетрадиционна се получи моята агнешка чорба, но за сметка на това  - извънредно богата и вкусна.

Ако ви харесва , опитайте я!
Добър апетит!









6 коментара:

  1. Валя, пресния лук стръкове или връзки е, че доста ми се видя. Иначе обожавам супички с агнешко, но с главички не съм правила, бих опитала. Направо усетих аромата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 6 връзки лук, с по 6-7 съвсем млади, късички, тънички стръкчета във всяка връзка, Весе. А пък той, като се сготви - се стопява. Затова сложих и праз лук. Получи се много удачно. Опитай, няма да съжаляваш! Толкова богата чорбичка стана...

      Изтриване
  2. Изглежда многоо апетитно. Аз едва ли ще направя, но пък за това са снимките ти- д им се любуваме. Обожавам агнешко месо, но супа от агнешко не съм оптлава никога.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А пък на нас у дома, тази ни е една от любимите пролетни супи. Не минава пролет, без да си я сложим на трапезата. Ама то вярно, кой както е свикнал...
      Поздрави и на теб, Габи!

      Изтриване
  3. Кой каквото си има като навик у дома, права си Вале, но тази супа и на нас ни е любима!!! Аз я приготвям покрай Великден, но задължително, даже ако няма главички от друго агнешко я правя и е наистина неустоима вкусотия!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Танче! Вярно е неустоима вкуснотия тази супичка и не мога да си представя Великден без нея. А тази година подхванах агнешките главички рано-рано... :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване