Сигурно е още рано за този пролетен деликатес - агнешката чорба, но аз не можах да се удържа и още от първите агнешки главички, пуснати по магазините, сготвих тази любима чорбичка.
Нямах пресен чесън, затова сложих малко стар, от скилидки, набавих си един съвсем млад лук - дребни хилави стръкчета, но пресни!
И за да подсиля зеленията, за която сме толкова петимни, особено след мартенските снегове, връхлетяли ни изневиделица, използвах праз лук. Какво пък толкова, нали и той е свеж и зелен...
Когато опитахме резултата, не съжалих за компилацията - стана си една отлична чорба - гъста, каквато я обичам, свежа, много зеленчукова, с приятна кисела нотка от богатата застройка.
С две думи, не пречи агнешките главички да се сготвят и по този не съвсем традиционен начин!
Необходими продукти за 6 порции:
2 агнешки главички - около 1.5 кг
1 голям стрък праз лук (или 2 по-малки)
3-4 връзки пресен лук (аз сложих 6 връзки, но стръкчетата бяха много малки)
3-4 големи моркова
3 по-големи картофа
2-3 стръка пресен чесън (аз нямах и сложих 4 скилидки, ситно смачкани)
стеблата от една връзка магданоз - за овкусяване на бульона
сол
черен пипер на вкус
1 ч.л. с връх сушена мащерка
около 40 мл олио
50 гр краве масло
пресен магданоз за поръсване
за застройката:
400 гр кисело мляко
2 яйца
сокът от 1 голям лимон
– Агнешките главички накиснах в студена вода и ги оставих през нощта на студено. До сутринта водата беше изтеглила всичката кръв.
– Измих ги добре и сложих в тенджера под налягане - за около 35 минути бяха добре сварени.
– Извадих ги и ги обезкостих - в чорбата сложих всичкото месо без очите и мозъка. Мозъка запържих в масло и сервирах отделно. С очите и хрущялите се облажи кучето. Езика обелих и нарязах на малки късчета, нарязах и всичкото друго отделено от главичките месо.
– В тенджерата, в която сготвих супата, сложих нарязаните на дребни кубчета моркови, запържих ги в олиото.
– Добавих праз лука, нарязан на дребни ивички, запържих и него до омекване.
– Добавих стръковете пресен лук, почистени и нарязани на дребни перца.
– След като зеленчукът добре се задуши и омекна, добавих нарязаните на дребни кубчета картофи, изсипах няколко черпака от бульона, в който са се варили главичките (колкото да се покрият зеленчуците), сложих в тенджерата магданозените дръжки, които предварително бях завързала с конец, за да мога по-лесно да ги извадя накрая.
– Намалих огъня до слаб, похлупих плътно тенджерата с капак и оставих зеленчуците да се сварят до готовност.
– Изсипах готовото нарязано месо от агнешките главички при добре уврелите зеленчуци.
– Добавих още от бульона.
– Сложих подправките - сол, прясно смлян черен чер пипер, мащерка и смачканите скилидки чесън. Добавих и бучката краве масло.
– Разбърках и оставих чорбата да покъкри още двайсетина минути.
- Извадих магданозените дръжки, те повече не бяха нужни.
Чорбата може да се поднесе и така - бистра, като се подправи само с лимонов сок.
Но аз предпочетох да обогатя вкуса и със застройка от разбитото кисело мляко, 2 яйца и лимон. Разбира се, може да се сложи само 1 яйце, но с 2 вкусът става много по-пищен.
При поднасяне чорбата изглежда извънредно апетитно, посипана обилно със ситно нарязан магданоз.
И това е.
Нетрадиционна се получи моята агнешка чорба, но за сметка на това - извънредно богата и вкусна.
Ако ви харесва , опитайте я!
Добър апетит!
Валя, пресния лук стръкове или връзки е, че доста ми се видя. Иначе обожавам супички с агнешко, но с главички не съм правила, бих опитала. Направо усетих аромата.
ОтговорИзтриване6 връзки лук, с по 6-7 съвсем млади, късички, тънички стръкчета във всяка връзка, Весе. А пък той, като се сготви - се стопява. Затова сложих и праз лук. Получи се много удачно. Опитай, няма да съжаляваш! Толкова богата чорбичка стана...
ИзтриванеИзглежда многоо апетитно. Аз едва ли ще направя, но пък за това са снимките ти- д им се любуваме. Обожавам агнешко месо, но супа от агнешко не съм оптлава никога.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
А пък на нас у дома, тази ни е една от любимите пролетни супи. Не минава пролет, без да си я сложим на трапезата. Ама то вярно, кой както е свикнал...
ИзтриванеПоздрави и на теб, Габи!
Кой каквото си има като навик у дома, права си Вале, но тази супа и на нас ни е любима!!! Аз я приготвям покрай Великден, но задължително, даже ако няма главички от друго агнешко я правя и е наистина неустоима вкусотия!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти, Танче! Вярно е неустоима вкуснотия тази супичка и не мога да си представя Великден без нея. А тази година подхванах агнешките главички рано-рано... :)
ИзтриванеПоздрави и на теб!