събота, 14 март 2015 г.

Домашна торта с меденки (без печене)





Тази торта е толкова бърза и вкусна, че не е грях човек да си я спретне така - между другото, дори и без специален повод, а за да зарадва близките си с нещо ефектно и сладичко...
Освен това търпи импровизации в съставките, което прави рецептата много практична.

Идеята изплува, когато видях в магазина да се продават сладкиши - меденки с форма на мънички сърца, в пакети по 230 грама.

Имаше и други, в кутии по 250 грама, кръгли, слепени 2 х 2 с мармалад между тях и покрити от едната страна с млечен или бял шоколад. Мисля, че и с тях би се получило много вкусно. Просто трябва да се разделят половинките, а мармаладът и шоколадът нека си останат - те ще дадат допълнителен вкус на тортичката

Така че човек в края на краищата може да импровизира с такива сладкиши, каквито намери в магазина, ако не му се занимава да пече у дома.

Същото се отнася и за крема -  според мен може да се направи и с гъсто кисело мляко (4.5 %, с йогурт, с пудра захар вместо кондензирано мляко. Въпрос на предпочитания и наличности.

Тортата е вкусна, защото се получава не много сладка, има приятна кисело-медена жилка във вкуса и е много апетитно след богат на зеленчуци обяд например да си похапнеш едно парченце от нея...




Ето как я направих аз :

Необходими продукти за форма с диаметър 26 см (16 парчета)

За пълнежа:

800 гр малки меденки
3 банана

За крема:

1000 гр заквасена сметана (2.5 кофички  х 400 гр)
1 кутия (385 гр) подсладено кондензирано мляко
20 гр желатин

За бялата шоколадова глазура:

200 гр бял шоколад
200 гр заквасена сметана 20%
50 гр  краве масло

За посипката:

100 гр млечен или черен шоколад




– Аз направих тортата в метална тава с диаметър 26 см и дълбочина 7 см, която предварително покрих от вътрешната страна с фолио за свежо съхранение. Така беше по-лесно да извадя готовата торта  след това.

– Сметаната и кондензираното мляко разбих с миксера на пухкав крем. Кремът се получи  много гъст и затова сложих само 2 пакетчета желатин.

 – Желатина накиснах в 50 мл вода, след това го разтопих на водна баня.

 – Отделих малко повече от половината крем в отделна купа и го размесих с желатина. Оставих крема до пълното сглобяване на тортата в купа с много топла вода, за да го поддържам топъл и да не се стегне от желатина, преди да съм подредила тортата.

– Дъното и стените на формата покрих с не много дебел слой от желатиновия крем

– Меденките потопих в нежелатиновия крем , за да се покрият добре с него от всички страни.





– Подредих напоените с крем меденки по дъното на формата .

– Подредих и по стените меденки плътно една до друга, после полях подредения пласт с желатинов крем.




- Подредих нарязаните на кръгчета банани, полях с малко крем.

– Продължих да подреждам меденките по същия начин, докато изпълних формата.

*** аз не прецених добре височината на формата, а когато беше готова, забелязах, че щеше да е по-добре, ако бях сложила бананите след два пласта меденки - по средата. Но вие може да поправите тази грешка.

– Най-отгоре завърших със слой ненапоени меденки, които при обръщането върху чинията послужиха за основа - на тях тортата стъпваше като на блат.




– Оставих я в хладилника 24 часа да се напои добре и да се стегне.

– За бялата шоколадова глазура  смесих и разтопих на водна баня белия шоколад, сметаната и маслото.

– Разбърквах и изливах готовата глазура от лъжицата в купичката - постоянно и бавно. Така я охладих за десетина минути до стайна температура.

– Обърнатата торта преместих върху решетка и я покрих с шоколадовата глазура, после посипах с настърган с картофобелачката млечен шоколад.

– Оставих още няколко часа в хладилника и тортата беше готова за консумация.


И това е всичко.

Ако ви е харесала идеята, може да я опитате. Или да импровизирате върху нея.

Добър апетит!







8 коментара:

  1. Браво за креативното и сигурна съм много вкусно предложение, Вале! Права си, че човек може да си приготвя и без повод такива разкошни вкусотии, какво по-хубаво от това да си доставяме ежедневни удоволствия!
    Тортата изглежда наистина вкусна!
    Поздарави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и, Танче!
      И най-интересното е, че колкото по-дълго престоява, толкова по-вкусна става тортичката. Както впрочем всички торти. :)

      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  2. Вале, много е ефектна и интересна, както винаги впрочем. А последното парче...леле, направо си ужасна тормозачка ти:)) Сега сън няма да ме лови...Сподели къде намери тези меденки, моля те...ще ме караш май да я правя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Весе! Надявам се тормозът да не е неприятен. :) И да си похапнете от тортичката с апетит! :)

      Меденките ги продават в "Т Маркет" - на прозрачните целофанови пакетчета пише със сини букви "Медовина". Асортиментът им е еднакъв във всички магазини, така че се надявам лесно да ги откриеш. Зареждат постоянно от тях. На щандовете за сладкарски изделия няма как да не ги забележиш.

      Поздрави и хубава неделя!

      Изтриване
  3. Изглежда супер тортичката. А само каква височина си получила. Страхотна е!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Габи!
      Много се радвам, че тортичката ти харесва - надявам се и на вкус да я одобриш!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Много вкусно, лесно и любопитно предложение, Валя! Знам колко сполучлива е комбинацията между заквасена сметана и кондензирано мляко, а допълнена с меден и бананов вкус, тортичката със сигурност е неустоима!
    С удоволствие ще надничам в апетитната ти страничка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Вили! Щастлива съм да те посрещна ! Добре си дошла!
      Прегръдки!

      Изтриване