петък, 6 февруари 2015 г.

Тройно-кокосов сиропиран сладкиш




Ако сте любители на кокосовия вкус, този тройно кокосов сиропиран сладкиш е вашето лакомство!

Приготвя се лесно, бързо и не изисква много и скъпи продукти, с изключение на 2 консерви кокосово мляко (60% и 17% съответно).

А вкусът му е божествен и започнете ли да го хапвате, спирането е трудно...




Необходими продукти за тава с размери 20 х 30 см
(аз пекох в овална тава, защото нямам подходяща стъклена с тези размери, а исках сладкишът да се види готов на снимката.  Добре е вие да печете в правоъгълна тава с посочените размери, може и метална).

За тестото:

6 яйца
1 пълна чаша фино бяло брашно (тип 350 или 450)
1 непълна чаша бяла кристална захар
(обем на мерителната чаша 200 мл)

За сиропирането:

300 мл кокосово мляко 17% (или друг малък процент)
300 мл подсладено кондензирано прясно мляко (ако предпочитате, може да го замените с неразбита течна сладкарска сметана).

За сметановия крем:

1 консерва 60% кокосово мляко (използвайте на Exotic Food, продава се в Пикадили и Карфур) или кокосова сметана (но аз не съм опитвала да я разбивам)
200 мл посладена растителна сладкарска сметана
2 пакетчета стабилизатор за сметана (продава се в Кауфланд)

За посипката:

20 гр кокосови стърготини




Приготвяме тестото:

Фурната загряваме на 175 градуса.

Тавата, в която ще печем, намазваме с меко краве масло, на дъното и слагаме хартия за печене, после намазваме и хартията с меко масло (или намазаната с масло тава поръсваме внимателно с брашно, излишното брашно изтръскваме).

Шестте яйца разделяме на жълтъци и белтъци в две отделни купи.

Белтъците разбиваме с щипка сол до твърди връхчета.

Жълтъците разбиваме със захарта на пухкава пяна.

В жълтъците въвеждаме  внимателно  на части  разбитите белтъци, като бъркаме с дървена или силиконова лопатка внимателно отдолу нагоре и отвън навътре в съда, докато получим еднородна пухкава смес.

В получената яйчена пухкава смес въвеждаме на 3-4 на части брашното, като много внимателно размесваме с  дървената или силиконова  лопатка. Сместа трябва да остане въздушна, пухкава.

Готовата смес изсипваме в тавата и печем до суха клечка, като внимаваме да не я прегорим. Тестото е много пухкаво и нежно и е добре да остане светло, с цвят на слонова кост.

Приготвяме сместа за сиропирането:

В купа смесваме  кондензираното мляко и кокосовото мляко и  разбъркваме добре до хомогенност.

Готовия сладкиш набождаме до основата през 2 см с пластмасова сламка за питиета, като избираме сламка с широк диаметър.

Заливаме още топлия сладкиш (но не съвсем горещ) със студената течна млечна смес и оставяме  да попие и да се охлади. После изстудяваме сладкиша в хладилник.

Приготвяме сметановия крем:

Консервата кокосово мляко оставяме от вечерта в хладилника да се изстуди добре - поне 12 часа. При изстудяването тя се разслоява, като отгоре се събира гъста кокосова маса, а отдолу е течна. Изваждаме консервата , без да я разклащаме, Изгребваме  само гъстата маса (по желание може да и добавим  пудра захар на вкус), изсипваме 1 пакетче стабилизатор за сметана и разбиваме с миксер на пухкава пяна.

В растителната сладкарска сметана също изсипваме 1 пакетче стабилизатор за сметана разбиваме с миксера до желаната консистенция.

Двете сметани съединяваме и разбиваме с миксера още половин  минута.

Получения гъст сметанов крем изсипваме върху изстудения сладкиш и поръсваме обилно с кокосови стърготини.

Оставяме в хладилник за още час, сметаната добре да се изстуди и може да поднесем.


Получава се пухкав, привлекателно бял, изключително сочен и нежен сладкиш с богат кокосов вкус и аромат.
(По повод на един коментар, че сладкишът изглежда плътен, бих искала да уточня: тестото е изключително въздушно и нежно, и изобщо не е плътно. Но сладкишът е сиропиран  обилно с бели млека  и това създава впечатлението за плътност. А на вкус той просто се топи  в устата.)


Добър апетит!







Няма коментари:

Публикуване на коментар