Представена публикация

Пикантна аджика с ябълки / Spicy Adjika with Apples




четвъртък, 4 септември 2014 г.

Киш с пилешко и лук





Единственият недостатък на този киш е, че се изяжда твърде бързо.

На това мнение бяха у дома всички - дъщеря ми, която обожава всякакви пайове и ако има начин, само с пайове би се хранила, майка ми, която не харесва изобщо пайове и кучето, което буквално за секунди излапа една голяяяма човешка порция.

Този киш е толкова нежен, сочен и апетитен, че съжалих, че не сложих направо двойна доза. Следващия път със сигурност ще поправя пропуска си.





Необходими продукти за 4 порции:

За тестото:
Брашно 2 ч.ч.
Краве масло 100 грама - студено
2 яйца
3 с.л. ледено студен вода
сол

За пълнежа:
1 бр. пилешко филе от гърдите
4 големи глави лук
2 с.л. олио за сотиране
1 връзка магданоз (или друга прясна зелена подправка по избор)
сол и прясно смлян черен пипер на вкус

За заливката:
200 гр. заквасена сметана
2 яйца
твърд кашкавал 100-150 гр
2 пресни домата
сол


Брашното пресяваме в подходящ съд, добавяме студеното масло, което предварително сме нарязали на дребнио кубчета. Претриваме брашното заедно с маслото до получаване на маслени трохи. В трохите добавяме солта, яйцата, ледената вода.

Бързо омесваме твърдо тесто, завиваме във фолио и оставявяме в хладилника, докато приготвим пълнежа.



Лука нарязваме да ситно, сотираме до омекване в олиото.

Добавяме нарязаното на дребни кубчета пилешко месо.

Изпържваме лука и месото заедно, като разбъркваме . Оставяме да се изпари излишната влага.

Посоляваме. Последно добавяме ситно нарязания магданоз.

Разбъркваме всичко и оставяме да се охлади леко.

Тестото разточваме бързо , слагаме кората в намазнената с малко олио форма, като оформяме и бортове, да не изтече плънката.

Отгоре изсипваме пълнежа. Заравняваме.  









Изливаме върху пълнежа заливката, приготвена от разбитите яйца, сметаната и солта. Върху подготвения за печене киш нареждаме кръгчета пресни домати.

Печем около 40 минути в оредварителнпо загрята до 190 градуса фурна. Разрязваме след след като се охлади.







 Добър апетит!










4 коментара:

  1. Още щом го съзрях и разбрах,.....че ще има този недостатък:)))))
    Разкошно ястие,Валя!Прекрасна рецепта и много изкушаващи снимки..........

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Миленче! Много си мила! Опитай го и ти! Много е вкусен. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Присъединявам се към баба, внуче и куче - чудесен пай!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Весела, радвам се, че кишът ти се услади!
      Усмихнат ден!

      Изтриване