Обаче с две връзки магданоз, пък било то и доста големи, не можеш да нахраниш цяло семейство. И както често ни се случва на нас, жените, се наложи да импровизирам, използвайки наличните у дома продукти.
Получи се нещо неимоверно вкусно, свежо, зеленчуково-лятно.
Чудех се и как да нарека тези пържени вкусотийки: дали тиганици, кюфтета, бухтички или оладьи. Реших, че последното най им приляга. Аз съм голяма почитателка на руската кухня и при мен ще можете да срещнете много руски рецепти за в бъдеще. Руските жени са големи майсторки и често пекат или пържат подобни зеленчукови оладьи и при това използват невероятно разнообразие от съставки. Затова и аз реших да се придържам към руския термин, който най-ми допада.
И така, ето я рецептата на моите импровизирани зеленчукови оладьи:
Необходими продукти за 4 порции:
2 големи връзки магданоз
2 млади тиквички
2 моркова
4 яйца
2-3 скилидки чесън
150 гр. кисело мляко
1 ч.ч. царевично брашно
1/3 ч.ч. бяло пшенично брашно
сол на вкус
1/2 ч.л. сода за хляб
лимонена киселина - на върха на ножа
Олио - за пърженето
Магданоза измиваме и подреждаме така, че да можем да отрежем дръжките му, после го нарязваме на много ситно. На едро ренде настъргваме морковите и тиквичките. Настърганите тиквички посоляваме и ги оставяме в цедка - да изтече течността им. След това смесваме в купа нарязания магданоз, настърганите моркови и добре отцедените от течността настъргани тиквички. Добавяме смачканите скилидки чесън.
В отделна купа смесваме и разбиваме до хомогенност яйцата, млякото, малко сол. Добавяме на части брашната, като разбиваме с тел. После в мократа смес добавяме зеленчуците, като разбъркваме до еднородност. Получената смес трябва да е достатъчно гъста, в нея не трябва да има течност, която се отделя, ако не разбърквате постоянно. Ако се налага, добавете още малко брашно - от бялото, за да получите нужната гъстота.
В тиган сипваме малко олио, загряваме на котлона. Преди да започнем топлинната обработка, добавяме в готовата смес содата за хляб и лимонената киселина. Разбъркваме.
Сипваме в тигана от сместта с лъжица. Пържим до зачервяване от едната страна, обръщаме с шпатула и изпържваме от другата.
Готовите оладьи оставяме на кухненска хартия, да попие излишната мазнина.
Поднасяме с домати или с млечно-чеснов сос. Да ви е сладко!
Много свежи и вкусни кюфтенца си приготвила, Валентина! Мога да ги хапна както за обяд, така и за вечеря, не само за закуска, много ми харесват :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Много се радвам, че ти харесват, Таня! Благодаря ти! Да ти е сладко, когато и да си ги похапваш! Поздрави и на теб!
Изтриване