Представена публикация

Пикантна аджика с ябълки / Spicy Adjika with Apples




сряда, 30 юли 2014 г.

Редена мусака






Едва ли има българска трапеза, на която да не присъства тази вкусна гозба - мусаката. Готвим я всички и по всяко време - зиме и лете, пролет и есен. Правим я с различни продукти, влагаме фантазия, експериментираме, а тя винаги е любимо и много вкусно ястие.

Този път и на мен ми се прииска хем да е мусака, хем да е нещо по-различно в приготовлението. Направихме я с кръгчета предварително запечени патладжани и картофи и стана "редена" мусака.

Но особеното не беше само това. Подправките, с които експериментирахме, също изиграха огромна роля за божествения и вкус.


Ето как я приготвихме ние:

Необходими продукти за 8 порции:

1.5 кг. картофи
1 кг. патладжани
500 гр. кайма (нетлъста)
1 кг. пресни домати или 1 консерва (800гр)
1 сладка зелена чушка
2 глави лук
3-4 скилидки чесън
2 ч.л. сладък червен пипер
1 к.л. черен пипер
1.5 ч.л. сушена чубрица (или стиска наситнена прясна)
1 равна ч.л. сминдух
шепа листенца босилек
Олио около 120 мл, сол на вкус


За заливката:   2 яйца
                            400 мл кисело мляко
                            2 с.л. бяло брашно
                            1/2 ч.л. сода
                            сол на вкус


Патладжаните измиваме, почистваме от дръжките и нарязваме на кръгчета с дебелина малко повече от 1 см. Посоляваме ги обилно и оставяме да им изтече горчивия сок. Картофите обелваме и също режем на кръгчета, с дебелина около 1 см.
След около половин час изливаме отделената течност от патладжаните и ги подреждаме в  намазана с олио тава, както е показано на снимката. Застъпването на резенчетата  не трябва да е повече от 1/3. Поливаме ги с още малко олио и печем в предварително сгорещена до 200 градуса фурна до полуготовност. Изваждаме с щипка, като внимаваме да не разкъсаме полуопечените кръгчета. Същото повтаряме с остатъка от патладжаните, а след това обработваме по същия начин и картофите.

Докато зеленчуците се пекат във фурната, приготвяме соса. Лука нарязваме на тънки полумесеци и сотираме в 2 супени лъжици мазнина.добавяме нарязаната на тънки пръчици зелена чушка, след това накълцания на ситно чесън и каймата. Запържваме каймата, като бъркаме постоянно, да стане на трохи. Добавяме черния пипер, червения пипер, да се запържи много леко (не бива да се препържва, за да не загорчи), изсипваме доматите, накълцани на ситно. Последно  сипваме в соса чубрицата и сминдуха. Ако е необходимо, добавяме малко вода. Подправяме на вкус със сол и оставяме соса да покъкри на котлона, докато изпечем всичкия зеленчук.


И тук идва най-важната част от приготовлението на мусаката - реденето

На дъното на тавата сипваме малко от доматения сос. Подреждаме един ред картофи.




Отново заливаме с доматен сос, който разпределяме равномерно върху картофения пласт и подреждаме патладжаните.










Следва пласт доматен сос и подреждане на последния пласт - от картофи.
И отгоре изсипваме останалия доматен сос, заравняваме.






Печем при температура 200 градуса до карамелизиране на доматите.

Заливката приготвяме от разбитите яйца, киселото мляко и двете лъжици брашно. В добре разбитата смес  сипваме содата, разбъркваме с лопатка и заливаме печивото равномерно.







Запичаме заливката до златистокафява коричка на повърхността при температура 200 градуса.
Един съвет: изчакайте малко да се поохлади, преди да разрежете порциите с остър нож.
И все пак топла (но не гореща) е най-вкусна!

Опитайте, няма  да съжалявате!





























Сготвихме за вас заедно с Culinary Adventures in Bulgaria

Няма коментари:

Публикуване на коментар