четвъртък, 10 юли 2014 г.

Прясно зеле с пилешко и домати


Случвало ли ви се е по средата на лятото да ви се прииска да си похапнете гозба от прясно зеле - свежо, сочно и много леко лятно ястие, отлично за юлските и августовски горещини?

На мен през лятото, въпреки изобилието на пресни зеленчуци, често ми се пощява да си хапна ястие от този традиционно зимен зеленчук, който сме свикнали да консумираме обикновено втасал, изваден от кацата или бидона - някъде около Коледа или Нова Година. И хич не се притеснявам да го сготвя в летните жеги - само че в малко по-различен вариант, който мисля днес да ви предложа...

И така, ето я рецептата за прясно зеле, сготвено в тенджера, с пилешко месо и домати:

Необходими продукти:
-2 кг прясно зеле
-1 кг. пресни домати или 1 консерва от 800 гр.
-3-4 средно големи моркова
-1 червена чушка
-4-5 скилидки чесън
-2-3 дафинови листа
зелени подправки - чубрица, девисил, листа целина или каквото ви се намира подръка
-50 - 60 мл растителна мазнина
-800 мл пилешки бульон - концентриран, домашно приготвен.
-сол на вкус
1 равна чаена лъжичка лимонтозу
-сладък червен пипер - около 2 пълни чаени лъжички или малко повече, ако предпочитате ястието да стане по-червено
-малко пилешко месо - около 300-400 грама

За да мога да си приготвя такъв пилешки бульон, който удовлетворява изискванията ми, си купувам пилешки фенери - два - три пилешки фенера вършат отлична работа. Измивам ги, слагам ги в малък гювеч, заливам ги с два-три литра вода и ги пъхам във фурната, без капак.
Включвам фурната на 200 градуса и след час и половина имам и домашен, силен пилешки бульон (съхранявам го на студено, може и във фризера), и пилешко месо - най крехкото и вкусно - от костта. Разбира се, можете да направите същото и в тенджера под налягане, но бульонът и месото няма да са печени, а варени. Има разлика във вкуса, повярвайте ми.

Зелето нарязвам на ситно. Аз го нарязах този път на дребни парченца, но ми се струва, че е по-добре да се нареже на тесни ивички. Както ви се харесва все пак, не е голяма беда. Посолявам го, посипвам с лимонената лиселина и претривам с ръце, докато си пусне сока и се овкуси. Зелето, всички знаем, носи на киселко, така че действайте смело.

Прехвърлям овкусеното зеле в тенджера, добавям олиото и - хоп, на средно-силен котлон, под стъклен похлупак, за да мога да наблюдавам свещенодействието...
След като зелето малко омекне и стане полупрозрачно, а то се и "стопява" при тази топлинна обработка, добавям предварително нарязаните на дребно моркови и червена чушка. Разбърквам и оставям да се задуши още десетина минути.


Време е да добавя червения пипер, който леко да се запържи. След него - дафиновия лист, пилешкия бульон, обелените и нарязани на дребни късчета пресни домати (или домати от консерва) и пилешките фенери (които вече са почти готови - трябва им само още мъничко да се разварят, за да се обезкостят възможно най-лесно) и да оставя гозбата да къкри до почти пълна готовност на котлона.



После изваждам фенерите, обезкостявам ги внимателно и имам нужното ми количество крехко пилешко месо, както и отлично овкусено зеленце в тенджерата.
Прехвърляме обезкостеното пилешко месо в тенджерата, разбъркваме леко, похлупваме и даваме на ястието още само 5 минутки да поври на слаб огън.
Преди сервиране изваждаме от тенджерата листата дафинов лист - те са си свършили работата, няма нужда да отиват в чиниите.

Ами това е! Простичка, непретенциозна храна, която изпълва със свежест вкусовите рецептори през горещия юли и август.
Остава ни да сервираме и да похапнем сладко.
На мен в жегите ми е по-вкусно гозбата да е охладена, даже много добре охладена, тогава усещам в пълна степен цялата свежест на прясното зеле, сготвено по възможно най-класическия начин в лятната жега. Но това е въпрос на вкус, в края на краищата..

Добър апетит ! 






Няма коментари:

Публикуване на коментар