понеделник, 14 юли 2014 г.

Картофен пай в доматено тесто



Първото, с което ще ви "грабне" този пай, е необикновеният цвят на тестото - грее в ярко доматено червено още докато го приготвяте и красиво контрастира с бледата мраморна текстура на плънката.

После, когато го изпечете, из дома ви ще се разнесе опияняващо ухание, което ще ви изкуши, дори и да не сте гладни.

Ще заплени небцето ви с нежния си, макар и непретенциозен вкус. И накрая ще установите, че освен всичко останало, този пай е и много засищащ.

Ако съм ви изкушила да го приготвите, много е възможно дори да не ви се налага да ходите до магазина преди това, защото продуктите, от които е направен, обичайно ги има в повечето български домакинства.

Необходими продукти 
За тестото:
- 3 ч.ч.  бяло брашно
- 2 яйца
- 300 мл гъст доматен сок (може и от доматена консерва)
- 100 мл растително масло (аз използвах олио, заради неутралния мирис)
- 1 ч.л. сода за хляб
- 1 к.л. лимонена киселина (ако доматеният сок е достатъчно кисел, от киселината няма нужда).
- сол на вкус

За плънката:
- 1.5 кг картофи
- 800 гр. лук
- 5 яйца
- 200 гр твърд кашкавал
- 2-3 с.л  сметана за готвене (ако нямате сметана, може и без нея, но не слагайте кисело мляко, за да не се разводнява плънката)
- връзка магданоз (или друга зелена подправка по избор)
- прясно смлян черен пипер на вкус
- сол на вкус




Как да си приготвим пая:

Картофите измиваме внимателно и слагаме в подсолена вода да се сварят. (От значение за вкуса на готовото печиво е сортът на самите картофи - желателно е да са с нежен вкус, по възможност избягвайте "хлебните" сортове).  

Докато картофите се варят, се заемаме с тестото. Брашното пресяваме в съд за месене, добавяме солта, содата и лимонената киселина, разбъркваме. Правим кладенче и чукваме яйцата, добавяме олиото, част от доматения сок и замесваме тестото. Добавяме по-малко от доматения сок, докато замесим меко, гладко, еластично тесто, което не трябва да залепва по пръстите. Завиваме го с фолио за свежо съхранение и го оставяме да почине, докато приготвим плънката.

Обелваме лука,  нарязваме го на тънки полумесеци  и  го запържваме до карамелизиране в малко олио. За да го карамелизирам и овкуся, аз добавям малко сол, 1 чаена лъжичка кафява захар и половин кафена лъжичка лимонена киселина. Когато лукът е готов, отдръпваме от огъня и оставяме настрана да се охлади. 

Готовите картофи също отдръпваме от огъня и ги охлаждаме в студена вода, после ги обелваме, нарязваме на много дребни кубчета и смесваме с яйцата, охладения карамелизиран лук, настъргания кашкавал, готварската сметана и подправяме с подправките. Сместа разбъркваме до хомогенност.

Тестото разделяме на две части, като едната е приблизително два пъти по-голяма от другата. По-голямата топка  разточваме на кора, по-голяма от съда, в който ще печем пая. 
Пренасяме готовата кора в подготвената за печене тава,  като не забравяме да осигурим бортове, за да не изтече плънката.
Набождаме кората с вилца, после изсипваме плънката и заравняваме.

Разточваме по-малката топка тесто, покриваме пая и защипваме краищата на горната и долната кора.


Преди печенето надупчваме внимателно горната кора с вилица. Ако дупките са много големи или направите прорези, плънката ще почне да изтича през тях.

Яйчния жълтък разбиваме с малко вода и намазваме кората на пая.

Поставяме го в предварително сгорещена до 200 градуса фурна и печем около 20 - 25 минути,

След изваждане на печивото от фурната оставяме да се охлади. 
Ако се разреже веднага, плънката ще се разпадне, защото е много нежна.

































Накрая бих искала да уточня, че това е една голяма тава  - с диаметър 38 см, а порциите в нея са 8.  Посочвам дозировките така, както ги приготвям аз за семейството  си. Ако обаче това количество е твърде много за вас, ще трябва  да редуцирате всички продукти/

Добър апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар