вторник, 1 юли 2014 г.

Мусака с тиквички


Днес е особен ден - хладно е и духа, небето е покрито с облаци, а на мен, кой знае защо, ми е свежо и много приятно.
И имам настроение за публикуване на нова рецепта...

Мислех си какво да бъде, прехвърлях разни рецепти в ума си. Помислих си, че е лято и тиквичките излязоха на пазара. А пък ние у дома много обичаме тиквички и правим с тях какво ли не - от печени, през палачинки и супи , та чак до вкусни запеканки.

Ето го днешното ми предложение:

Мусака с тиквички

700 гр. кайма смес (60% свинско/40% телешко месо) 
7-8 бр. млади тиквички 
7-8 средно големи добре узрели домата (или 1 консерва от 800 грама)
2 средно големи моркова 

2-3 средно големи глави кромид лук
4-5 скилидки чесън 
1/2 ч.ч. ориз 
4 с. л. зехтин 
1 к.л. девесил  
1 к.л. риган 
1 к.л. босилек  
2 ч.л. сладък червен пипер       
сол на вкус  


За заливката : 
400 гр. кисело мляко 
2 яйца  
3 с.л. брашно
 1/2 ч.л сода


-Тиквичките измиваме много добре, почистваме от дръжките и нарязваме на едри кубчета;
-Доматите бланшираме за 2-3 мин., във вряла вода, после обелваме, почистваме от дръжките ии нарязваме на дребни кубчета;
-Чесъна обелваме и нарязваме на дебели филийки;
-Лука почистваме и нарязваме на дребни кубчета;

-Морковите почистваме и нарязваме на кубчета;

В тенджерка задушаваме лука с 2 с.л. зехтин, докато омекне, прибавяме каймата и запържваме, докато побелее. Прибавяме половината от доматите и задушаваме сместа до полуготовност.
Когато преценим, че сместа е готова, прехвърляме я в тавичката, в която ще печем ястието.

В същата тенджерка сипваме още 2 лъжици зехтин, червения пипер, запържваме го за минутка, добавяме другата половина от доматите, оставяме ги да се задушат за десетина минути. После добавяме тиквичките, ориза и също задушаваме не повече от десетина минути (много леко да омекнат). Внимателно разбъркваме тиквичките, за да се овкусят .
Полуготовите тиквички изсипваме при каймата в тавичката, чесъна, зелените подправки и солта и внимателно размесваме, да се получи еднородна смес. Аз не добавям вода, защото каймата, доматите и тиквичките пускат достатъчно.


Така приготвеното ястие слагаме в предварително загрята фурна и печем на 190-200 градуса около 35 минути.

През това време приготвяме заливката, като разбием много добре изброените продукти, изваждаме тавата от фурната и заливаме с нея ястието. Връщаме обратно във фурната и печем до получаване на златиста коричка. 


Обичам това ястие и топло, и охладено. При сервиране може да се добави в порцията 2-3 лъжици гъсто кисело мляко. 

Да ви е сладко!



2 коментара:

  1. Опитвала съм я. Извънредно свежа, но въпреки това приятно пикантна. Много подходящо ястие за летните месеци.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Радвам се , че ти харесва предложението!

      Изтриване