събота, 26 юли 2014 г.

Зеленчукови оладьи


Всъщност, аз си бях наумила да приготвя магданозени кюфтенца.
Обаче с две връзки магданоз, пък било то и доста големи, не  можеш да нахраниш цяло семейство. И както често ни се случва на нас, жените, се наложи да импровизирам, използвайки наличните у дома продукти.
Получи се нещо неимоверно вкусно, свежо, зеленчуково-лятно.
Чудех се и как да нарека тези пържени вкусотийки: дали тиганици, кюфтета, бухтички или оладьи. Реших, че последното най им приляга. Аз съм голяма почитателка на руската кухня и при мен ще можете да срещнете много руски рецепти за в бъдеще. Руските жени са големи майсторки и често пекат или пържат подобни зеленчукови оладьи  и при това  използват невероятно разнообразие от съставки. Затова и аз реших да се придържам към руския термин, който най-ми допада.



И така, ето я рецептата на моите импровизирани зеленчукови оладьи:
                                                             
Необходими продукти за 4 порции:

2 големи връзки магданоз
2 млади тиквички
2 моркова
4 яйца
2-3 скилидки чесън
150 гр. кисело мляко
1 ч.ч. царевично брашно
1/3 ч.ч. бяло пшенично брашно
сол на вкус
1/2 ч.л. сода за хляб
лимонена киселина  - на върха на ножа
Олио - за пърженето


Магданоза измиваме и подреждаме така, че да можем да отрежем дръжките му, после го нарязваме на много ситно. На едро ренде настъргваме морковите и тиквичките. Настърганите тиквички посоляваме и ги оставяме в цедка - да изтече течността им. След това смесваме в купа нарязания магданоз, настърганите моркови и добре отцедените от течността настъргани тиквички. Добавяме смачканите скилидки чесън.



В отделна купа смесваме и разбиваме до хомогенност яйцата, млякото, малко сол. Добавяме на части брашната, като разбиваме с тел. После в мократа смес добавяме зеленчуците, като разбъркваме до еднородност. Получената смес трябва да е достатъчно гъста, в нея не трябва  да има течност, която се отделя, ако не разбърквате постоянно. Ако се налага, добавете още малко брашно - от бялото, за да получите нужната гъстота.



В тиган сипваме малко олио, загряваме на котлона. Преди да започнем топлинната обработка, добавяме в готовата смес содата за хляб и лимонената киселина. Разбъркваме.
Сипваме в тигана от сместта с лъжица. Пържим до  зачервяване от едната страна, обръщаме с шпатула и изпържваме от другата.

Готовите оладьи оставяме на кухненска хартия, да попие излишната мазнина.


Поднасяме с домати или с млечно-чеснов сос. Да ви е сладко!




2 коментара:

  1. Много свежи и вкусни кюфтенца си приготвила, Валентина! Мога да ги хапна както за обяд, така и за вечеря, не само за закуска, много ми харесват :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесват, Таня! Благодаря ти! Да ти е сладко, когато и да си ги похапваш! Поздрави и на теб!

      Изтриване