Представена публикация

Пикантна аджика с ябълки / Spicy Adjika with Apples




неделя, 28 декември 2014 г.

Спаначена яхния с яйца






Любима зимна гозба от детството!

Обожавам киселко-стипчивия вкус на спанак с домати, омекотен от нежните яйца, сварени в гозбата. Само при мисълта за тази комбинация се улавям как започвам да преглъщам.

Може би мнозина от вас я готвят и едва ли ще ви кажа нещо много ново. И все пак ми се прииска да я споделя.






Необходими продукти за 6 порции:

2,5 кг спанак
12 яйца
1 чаша ориз (с обем 220 мл)
800 гр смлени или нарязани на кубчета домати от консерва
1 пълна с.л. доматено пюре
2 големи глави кромид лук
2 големи моркова
1 малка глава целина
1 ч.л. червен пипер
смлян черен пипер и сол на вкус
100 мл олио


Кромида нарязваме на ситни кубчета и запържваме в олиото. Добавяме последователно към запържения кромид нарязаните на кубчета моркови и целина, разбъркваме и оставяме зеленчуковата смес да се задуши.

Към задушените зелечуци добавяме измития и нарязан на дребно спанак. Спанакът трябва много добре да се задуши също.

След това правим "гнездо" на дъното на тенджерата, в което сипваме червения пипер, оставяме го да се запържи 1-2 минути (на дъното има и от соса на ястието) и разбъркваме с всички зеленчуци. Добавяме доматеното пюре, разбъркваме. След 2-3 минути добавяме доматите, черния пипер и солта, разбъркваме, похлупваме ястието и оставяме да покъкри 15-20 минути.

Сипваме ориза, добавяме гореща вода, разбъркваме и оставяме да къкри до сваряване на ориза.

Чукваме яйцата и оставяме ястието да ври до сваряване на яйцата, От вас зависи колко твърдо искате да се сварят яйцата. Ние ги предпочитаме рохки.






Сервираме ястието горещо.

Ще бъде още по-вкусно, ако поръсите с натрошено сирене.


Добър апетит!










2 коментара:

  1. Изглежда толкова вкусно, че просто няма накъде...Точно по този начин не съм готвила спанак, но ще поправя тази грешка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е любимата ми спаначена гозба, Весе! Още баба ми я готвеше по този начин и традицията в дома ни продължава вече трето и четвърто поколение. Опитай, няма да съжаляваш!

      Изтриване