сряда, 31 януари 2018 г.

Спаначена яхния с яйца в мултикукър Redmond M90


Tази спаначена яхния ни е любима и я готвим винаги, когато на пазара излезе пресният спанак, но никога досега не я бяхме готвили в мултикукър.

Рецептата така, както е описано приготвянето, може да се сготви най-успешно в уредите на Филипс, които имат 3D нагряване, Redmond 4502 и Redmond M90 и всички други мултикукъри, които имат имат технологията 3D и ръчни настройки на температурата.

За останалите модели мултикукъри тя ще трябва да бъде адаптирана според възможностите на уреда. Всеки най-добре познава своя уред и знае как най-успешно да запържи и задуши в него зеленчука.

Следва да се има предвид все пак, че това е класическа българска гозба, а яхниите се готвят най-успешно, когато се спазва технологията на запържване на зеленчуците и след това се оставя всичко да къкри. Така че тук отложен старт няма как да се използва. Това е ястие за мераклии и мераклийки, които  познават възможностите на своите уреди и знаят как да ги използват, за да получат неповторимия и класически български вкус на храната.

Рецептата не е експеримент, ние просто адаптирахме готвенето към уреда, като използвахме основно ръчните настройки, с които ни радва Redmond M90 и ни дава възможност да регулираме много фино температурата и времето в процеса на приготвянето на гозбата.

Яхнията може също така да се сготви върху обикновен котлон, но... ние установихме, че сготвена в мултикукъра, тя се получи с много по-богат, по-плътен, едновременно по-нежен и по-силен вкус.

Нямаше нито едно недоварено или разварено зрънце ориз, нито едно късче яйце, по-малко или повече стегнало се от останалите, нито едно листенце от спанака, което да не се топи в устата - сготвена по такъв съвършено равномерен начин, яхнията изпълни сетивата ни с експлозия от вкус и аромат!

3D нагряването на уреда и тук си свърши работата перфектно и ни изпълни с доволство от изключително вкусната храна и с радост от великолепната придобивка - нашето кухненско бижу Redmond RMC M90.

Необходими продукти:

1,5 кг почистен и измит спанак
2 средно големи глави кромид лук
2 по-едри моркова
1 пълна кафена чашка ориз
8 яйца (или брой яйца по желание)
4-5 пълни супени лъжици г. доматено пюре (или на вкус)
0.800 кг белени  нарязани домати от консерва
1 пълна с връх кафена лъжичка червен пипер
4-5 с.л. олио
сол на вкус


Начин на приготвяне:

Кромида нарязваме на дребни кубчета.
Морковите също нарязваме на кубчета, но по-едри - красиво и вкусно е, когато те присъстват в блюдото осезаемо.
Спаначената маса нарязваме на тънки ивици.

В чашата на кукъра изсипваме олиото, добавяме нарязания кромид лук, включваме на 135С или на режим "fry" и затваряме капака. Разбъркваме при необходимост.

След като лукът се позапържи, се добавят морковите, ястието за разбърква, за да се размесят продуктите, капакът се затваря и се оставя още няколко минути - да се запържи и задуши и морковът.

Без да намаляваме температурата (или без да сменяме режима "fry"), добавяме на части (колкото може да поеме чашата на кукъра) спанак, затваряме капака и оставяме да се задуши и слегне.След това разбъркваме и добавяме следващата порция спанак. Ние добавяхме спанака на три пъти, докато обработим цялото количество листна маса. Става бързо, но са нужни 1-2 минутки все пак, докато се слегне суровия спанак.

Затваряме капака на уреда и оставяме спанака да се запържи и задуши при висока температура, така по-бързо се редуцира част от влагата му и листната маса придобива по-пикантен вкус.
Добавяме червения пипер, доматеното пюре, солта, разбъркваме, оставяме да се позапържи още няколко минути.

Сипваме  ориза, нарязаните домати, малко гореща вода, намаляваме температурата на 95С (или на режим  "stew" и затваряме капака. Оставяме ястието да къкри до пълното сваряване.
За да не пада оризът на дъното и да се разпредели равномерно между другите продукти, е добре поне 1-2 пъти да се разбърка.

Накрая се чукват едно по едно яйцата. Ястието не се разбърква, а капакът на уреда се затваря докато яйцата се стегнат до желаната степен.

Обърнете внимание колко е пълна чашата на кукъра - благодарение на изключително равномерното нагряване при 3D технологията ние можахме да сготвим максимално количество храна - около 4 литра, при брутен капацитет на съда 5 литра, при това по капака нямаше нито капчица изпръскана мазна течност от варенето на яхнията.

Тези, които вече си имат кукъри - каквито и да са те, очевидно ще си ги използват.

Но тези, които сега избират, е добре да търсят, по възможност, уред с тази технология, защото тя е най-съвременната и придава на храната различен, неповторим вкус.

Освен това при нея храната се задушава, вари, пържи или пече максимално равномерно и пръска , бълбука и клокочи възможно най-малко, като така става възможно да се напълни съда с максимално количество храна. А това не е без значение при по-големи семейства. Все пак всяка домакиня знае, че изхранването на семейството всеки ден с прясна и топла храна си е сериозно предизвикателство и не е без значение да използва максималния капацитет на своя уред с минимални усилия, нерви и физическа умора.

В следващата публикация в най-скоро време ще разгледаме различните видове нагряване на  храната в мултикукърите.
Получава се уникално вкусна яхния, която може да се сравни само със сготвена в пещ или в високококачествена фурна с вентилатор ! Но изразходваното електричество тук е в пъти по-малко!

Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар