четвъртък, 17 май 2018 г.

Пиле с картофи в мултикукър REDMOND RMC-M90-E




Тази рецепта я готвих сама - Ирина е ангажирана и ястието е изцяло мое изпълнение. Затова и ще пиша в единствено число.

Преди всичко искам да кажа, че аз не съм маниачка на тема "бързо готвене" - така, ако може - от днес за вчера. Да тръгна да се хваля, че манджата била сготвена за 20 - 15 - 7 или 5 минути... не, благодаря! Това изобщо не е моят стил. Естествено, че е добре да можем да приготвяме храната на семейството си без да стоим с часове в кухнята, но без това да се превръща в самоцел. Сготвих храната бързо, но не съм засичала време. Само мога да спомена че финалното готвене на суровите картофки се случи за 15 минути.

И като не бързаш, може да ме попита някой, защо готвиш в мултикукър? Защо аз, защо ние у дома готвим в мултикукър - това е въпрос, на който  ще отговоря в отделна публикация.
Сега реших да покажа как аз готвя в моя мултикукър Redmond RMC-M90-E>>>  пиле с картофи. И сигурно нямаше да ми хрумне да показвам това, ако една много симпатична млада дама, която наскоро си е купила същия този уред за готвене, не ме беше попитала как готвя тъкмо тази гозба. И ето... споделям.


Необходими продукти:

3 цели пилешки бутчета (около 900 -1000 г)
1.5 кг картофи
5-6 средно големи глави лук
3-4 сладки чушки (червени, зелени, жълти - каквито има в наличност, важното е да са сладки и ароматни)
3-4 моркова
3-4 дафинови листа
няколко зрънца бахар
смлян черен пипер на вкус
1/2 ч.л. смляна канела
2-3 с.л. олио
сол на вкус
няколко клонки магданоз за сервирането


Преди всичко почиствам пилешките бутчета от всякакви излишни мазнини - подкожна лой, трътки, изрязвам част от кожите - особено ако има излишно висящи и много дебели кожи - всичко това е изрязано. Оставям от кожичките, които покриват бутчетата, но всичко излишно по краищата е старателно премахнато - за да не става твърде мазна и блажна гозбата.

Ние обичаме гозбите с много лук, но това зависи от персоналния вкус и лукът може да варира, както и всички други продукти.
Лука почиствам и нарязвам на не много дребни парченца.

Почиствам морковите и нарязвам на полукръгчета.

Чушките почиствам и нарязвам на парчета.

Обелвам картофите и ги нарязвам на колелца.

В кукъра слагам трите бутчета, 1 от главите нарязан кромид, 1 нарязан морков, 1 нарязана чушка, 3-4 дафинови листа, няколко зрънца бахар.

Сипвам само 1 чаша (200 мл) студена вода.
При готвенето използвам удобството на фините ръчни настройки на температурата - едно от преимуществата, заради които избрах тъкмо този модел мултикукър. Не очаквайте да ви кажа - включвам на тази или онази програма. Използвам изцяло програмата "multi cook", a времето за готвене задавам винаги с някакъв толеранс. Преценя ли, че обработката на определена температура е достатъчна, лесно превключвам на друга.

И така, в кукъра имам сурови продукти и чаша студена вода.

Включвам кукъра  на програма "multi cook" - по подразбиране настройките са 120С и 15 минути. Водата завира до 3-4 минути на ключ и  сгорещява купата на кукъра. Целта е да се пази керамичното покритие на купата, което (това касае керамичните покрития въобще) е чувствително към резки температурни промени и може да се разруши много бързо, ако бъде подлагано редовно на такива. След като купата е сгорещена, изсипвам вряла вода от ел. каната, колкото да се покрият продуктите, дори не напълно. Не е нужно, те и така ще се сварят идеално, а аз ще имам богато овкусен и наситен пилешко-зеленчуков бульон за моите картофки.

Изчаквам да изтекат петнайсетте минути на 120С и след като кукърът се самоизключи, превключвам на 100С, 40 минути. Обикновено за 40 мин. бутчетата са сварени. Изваждам ги в отделна тенджера, пресипвам бульона също отделно - той ще ми потрябва малко по-късно. Бульонът е много силен и при нужда може да се разреди по време на готвенето на картофите с вряла вода - за по-голямо количество сос.

Следва да се вземе предвид обстоятелството, че българските яхнии са ястия, изискващи специфична технология на приготвяне, за да получим богатия и плътен вкус на добре приготвената гозба. Ако просто набутаме всичко едновременно в купата и оставим да се варят накуп лук, моркови и картофи, ще получим манджа, но това няма да е апетитната гозба на баба от нашето детство, а някаква "умита" чорба. Така че... кукър, кукър... ама и малко старание и отделено време си требе, определено!

В купата на кукъра слагам лука, запържвам  на 135С на затворен капак около 10 мин, (може и на 140С, става още по-бързо, но трябва да се следи да не изгорят зеленчуците),
... добавям морковите - на тях им е нужно само 3-4 мин, посолявам на вкус, разбърквам продуктите,  затварям капака за 3-4 мин,
... отварям го, добавям нарязаните червени чушки, разбърквам.

Затварям капака - 1-2 мин. запържване, разбърквам. Добавям 2-3 черпака от пилешкия бульон, зеленчуците веднага започват да врат апетитно.
Това е моментът, в който в купата на кукъра изсипвам обелените и нарязани картофи.

Изливам пилешкия бульон заедно със сварените в него зеленчуци, ястието става с много богат зеленчуков вкус.
В бульона добавям смлян черен пипер на вкус, сушена зелена подправка на вкус (аз добавих босилек), 1/2 ч.л. смляна канела. Това е особената подправка, която изключително много подхожда на картофена яхния. Винаги готвя картофената яхния със смляна канела. Става много вкусно, препоръчвам ви да опитате!
Сега може да затворим капака, докато бульонът заври. Той завира само за 2-4 минути.
Веднага превключвам на 90С и оставям картофките във врелия бульон за около 15 - макс. 20 мин (зависи от сорта картофи).






Трябва да се внимава - картофите омекват и се сваряват в мултикукър с 3D нагряване докато човек успее да мигне - важното е да не допуснем да се преварят.

Сега можем да сипем в чиниите, да добавим от свареното пилешко за който желае (у нас не всички ядем месо) и да поръсим със ситно нарязан магданоз.

И накрая да направя едно пояснение: аз варя първо месото, а после картофите  по две взаимо-свързани причини: Пилешките бутчета заемат една твърде голяма част от обема на купата, а на мен всъщност ми е нужен основно богатият пилешки бульон. Ние обичаме картофките, сварени в пилешкия бульон и предпочитаме да получим повече от ароматната картофена гозба. А месото... който пожелае, винаги може да си вземе от него.

Ревюто на мултикукър Redmond RMC-M90-E може да прочетете тук >>>

Добър апетит!




Една публикация на Валя



Няма коментари:

Публикуване на коментар