вторник, 16 октомври 2018 г.

Как да изберем хлебопекарна машина?

сн.1

На какво трябва да обърнем внимание, когато избираме хлебопекарна машина?
Какви са критериите, на които трябва да отговаря машината, с която ще оборудваме своята кухня?

1. Първият въпрос, на който трябва да си отговорите е: За колко човека хляб ще печете в нея , т.е. от колко члена се състои домакинството, което машината ще обслужва; 
Какви са членовете на домакинството? Не е все едно дали са две малки деца и двама възрастни или трима-четирима възрастни, които по правило се нуждаят от по-голяма порция въглехидрати дневно.

2. По колко хляб средно дневно консумира всеки член на семейството?
Статистически данни сочат, че на един човек са му необходими средно 250 - 300 г  хляб дневно. 
Разбира се, тук може да има разлики - някои обичат да си похапват повече хляб, други почти не ядат. 
Затова всеки, който реши да си купува машина за хляб, трябва много внимателно да пресметне каква е консумацията на хляб в грамове средно за едно денонощие в неговото домакинство.

 3. Трябва да се има предвид, че грамажът (по спецификация) на хляба, който може да изпече дадена машина, е максималният възможен, но с малки изключения не е оптималният. 

Максималният грамаж в много случаи може да бъде достигнат или ако хлябът се надигне много над контейнера, в който се пече, или ако хлябът, който искате да изпечете, е достатъчно компактен.

Ако е много надигнат обаче, то над него обикновено остава малко свободно пространство, в което да циркулира горещият въздух. Тогава рискувате горната коричка на хляба да не се изпича добре и вие да проявявате недоволство от това обстоятелство, прехвърляйки вината за това на машината. 

Така например, ако имате машина за хляб, която по спецификация може да пече хляб с размери 750 - 1000 - 1250 г, следва да имате предвид, че обикновено в тези машини ще може да печете бял или пълнозърнест хляб с оптимална тежина не повече от 1000 г., който да е достатъчно добре  надигнал се, но и добре изпечен и отгоре.

Защо се получава така? 
Машините за хляб с тежина 750 - 1000 - 1250 г най-често имат контейнер за хляб с обем не повече от 2.5 литра, който е достатъчен за надигането и доброто изпичане на не повече от 1 кг (1000 г) пухкав бял или пълнозърнест хляб. 
(Посочваме примери с бял хляб не защото ние сме привърженици на такъв, а защото нашите наблюдения сочат, че в една голяма част  от българските домакинства се пече  основно такъв хляб, независимо от доказаните вреди, които бялото брашно нанася на организма.).

Изключение от това правило са хлебопекарните машини на REDMOND, които по спецификация са предвидени за хляб до 1 кг, но се произвеждат със съд за хляба с обем 3 литра. В такъв съд РЕАЛНО може да се изпече 1 кг пухкав, добре изпечен и отгоре хляб.  

Впрочем, още по-голямо изключение, което ние открихме с приятна изненада, се оказа хлебопекарната машина  KROWN CBM 613, чийто контейнер за хляб е с обем цели 3.2 литра, при максимална тежина на хляба по спецификация 900 грама!!!
Тази машина, която може да се купи за 90 лева, е едно откритие, което ни изпълни с възхищение! Според нас тя може да изпече спокойно и хляб от 1 кг, само по-ниската мощност може би ще направи печенето на такъв хляб малко по-бавно, но не и невъзможно.


снимка 1 

На другия полюс са хлебопекарните машини от следните марки:
Gorenje BM 1200,  
Zephyr ZP-14460E, 
Finlux FBM-1480,  
Rohnson R-2092,  
First Austria FA-5152-2 ,

В спецификациите на изброените марки и модел (а той всъщност е един-единствен) много смело е посочено, че могат да изпекат до 1200 (а на някои от тях - дори 1250) г. хляб, но реално в тях  не може да се изпече повече от 850 -900 г добре надигнал се, добре изпечен пухкав хляб, без той да залепне за капака на машината. 

Причината е в конструктивни недостатъци на капака - нисък свод и издатина от вътрешната страна на капака, по които тестото полепва при втасването. 

Освен това, заради тясната пекарна камера и капак с нисък свод, когато хлябът се надигне твърде много, около и над него не остава почти никакво свободно пространство, в което да циркулира нагорещеният въздух, отговорен за доброто изпичане на горната коричка на хляба.

Така че имайте предвид тези особености на въпросните машини, ако решите да си ги купувате, независимо какво ви говорят търговците и потребителите в мрежата.  

(Споделяме всичко това от личен опит, защото, подведени от коментарите "Много съм доволна" във Фейсбук, първата ни машина беше Gorenje 1200. Тя обаче се оказа крайно недостатъчна за нашите ежедневни нужди и машината беше извадена от употреба в домакинството ни на третия месец). 

Оттогава, апропо, не приемаме за коректни и отзивите "Много съм доволна" - защото те не са нищо друго освен една субективна оценка  и нищо не гарантира, че това, от което е доволен другият отсреща, ще удовлетвори и вашите потребности. Не се подвеждайте по такива отзиви. Информирайте се за реалните данни по спецификация на машината и знайте, че няма машина, която да пече лош хляб. Има неопитни хлебопекари, които все още не са се научили как да боравят със своята машина, не са открили своите удачни рецепти, има и машини, които може да не отговарят на вашите нужди за видове програми и тегло на хляба.

Гореспоменатите хлебопекарни машини представляват най-типичният пример за китайски продукт "ширпотреба" и, независимо че са брандирани с различни марки, те всичките са като близнаци, с еднакъв вид, еднакви габарити, спецификации, брой и видове програми. Те всичките изглеждат така и, за жалост, изглеждат вездесъщи, съдейки по отзивите в мрежата: 


снимка 2

снимка 3

Все пак внимателно преценете собствените си приоритети: тези машини ще омесят и изпекат изключително вкусен бял хляб с вътрешност "на конци", дори и на програмата за обикновен хляб, но не може да разчитате, че реално ще изпекат добре повече от 900 г добре надигнал се, пухкав бял или френски самун. Ако обаче такъв грамаж не е достатъчен за вас или ако във вашето домакинство не точно белият хляб е на почит, това може би не е вашата машина. Както се оказа, че не е и нашата.

Имайте предвид също така, че в една машина, конструирана за по-големи размери хляб, може да изпечете хляб с по-малък грамаж, но в машина, предвидена за по-малък грамаж, няма как да изпечете по-голям самун. Затова нека ориентир да ви бъде не най-големият възможен грамаж, а средният и най-малкият, които машината може да ви предложи.

Ако домакинството ви се състои от двама човека, то на вас ще ви бъде достатъчна машина, която пече (по спецификация) до 900 г хляб. (изключваме гореизброените марки от модела "близнаци", които разгледахме подробно).

Ако сте трима - то е разумно да си изберете машина, която по спецификация може да изпече не по-малко от до 1250 г. хляб.

Ако сте четирима или повече (освен ако членовете на семейството ви не са съвсем злояди), то най-разумно е да си изберете машина, в която може да се изпече (по спецификация) до 1500 г хляб.

В последната може да изпечете прекрасно надигнал се и с отлично изпечена горна коричка хляб с тегло 1000 г, но при необходимост може да изпечете реално и 1200 - 1300-грамов хляб.
(Тук в скоби ще вметнем, че нашата машина е точно такава и в нея ние печем обикновено пълнозърнест хляб с тегло 1000г, който изпълва контейнера за печене с обем 3.5 литра до горния ръб, че и дори "шапката" на хляба изскача над съда за печене, но при това, благодарение на просторната пекарна камера и високия свод на капака горната коричка отлично се изпича).

4. Препоръчително е да се уверите с какъв обем е контейнерът за хляба, колко е висок сводът на капака и колко е просторна пекарната камера на избраната машина - до голяма степен от тези параметри зависи дали хлябът ви ще бъде достатъчен по тегло и при това добре надигнал се, добре изпечен (в т.ч. и горната му коричка).

Потърсете в мрежата снимки на избраната от вас машина с отворен капак. Такава снимка ще ви даде отговори на въпросите, които ви интересуват, защото никой търговец не си и помисля да ги даде и едва ли му минава през ума колко са важни те.

Ако не откриете снимки, които да ви ориентират, може би е разумно да посетите физически магазин и на место да проверите технически характеристики и предлагани програми на интересуващата ви машина.
После може и да си я поръчате онлайн, тъй като при поръчка по интернет много машини се продават с отстъпка, доставката от много търговци е безплатна и ще ви я донесат до вратата.


снимка 4

Обърнете внимание колко много място има между горния ръб на контейнера за хляба и горния ръб на пекарната камера при машината на  снимка 4. Това е хлебопекарна машина Endever Skyline MB-58, която за жалост не се продава на българския пазар, привеждаме я тук само за пример.

Начинът на монтиране на контейнера при нея увеличава полезния обем на камерата, отговорен за добрата циркулация на горещия въздух около хляба. В такава машина хлябът ви ще се издуе добре и горната му коричка ще се изпече отлично, защото горещият въздух има много място за циркулация.

По същия интелигентен начин обаче е конструирана и машината PHILIPS HD9046/90 на снимки 5 и 6 (която може да се закупи и у нас) - ниско монтиран контейнер за хляба  (по отношение на горния ръб на пекарната камера), достатъчно място между  контейнера и стените на камерата, висок свод на капака, без излишни нелепи издатини, по които тестото да полепва - тази машина е с просторна пекарна камера, в която са създадени условия за отлична циркулация на нагорещения въздух. Това е една интелигентно конструирана машина, в която са създадени предпоставки за много добро и равномерно изпичане на хляба. В нея най-вероятно е възможно  да се изпече предвиденият максимален грамаж от 1000 г без проблеми, стига и контейнерът да е с достатъчен обем от 3 литра.


снимка 5

снимка 6


От по-евтините (бюджетни) модели като пример за добре конструирана машина, отлично отговаряща на критерия за просторна хлебопекарна камера, съчетана с голям по обем (3.2 литра) контейнер за хляба, бихме могли да посочим отново KROWN CBM 613 (на снимка 7)

Донякъде недостатък на тази машина е това, че предлага само основния набор от 12 програми за печене, но пък има и далеч по-скъпи модели, коитп няма да ви предложат повече.
А може да се закупи само за 90 лева.

Снимка с отворен капак на тази машина няма никъде в интернет, затова показваме тази, която любезно ни предостави една дама, член на нашата група.
 снимка 7


Далеч не всички машини обаче са така интелигентно и с мисъл  конструирани. Това са подробности, на които почти никой не обръща внимание, а личните ни наблюдения сочат, че те са важни.5. Брой на бъркалките
Има машини с една бъркалка и с две бъркалки. 


снимка 8


Първите (снимка 8) по правило могат да месят хляб до 1000 грама, а контейнерът за хляба обикновено е вертикален с квадратно сечение и хлябът се надига на височина.снимка 9

Вторите (снимка 9) - с две бъркалки са с правоъгълно сечение на контейнера и хлябът се получава като класически самун, без да става толкова висок. 
Всички машини за хляб над 1000 г се конструират с две бъркалки.

В България битува схващането, че машините за хляб с две бъркали месят по-добре от тези с една.  Няма нищо подобно - всичко зависи от теглото на тестото, което искате да се омесва и  изпича в машината.

За пример можем да посочим, че едни от най-добрите (и най-скъпи) марки хлебопекарни машини - повечето модели на TEFAL, машините за хляб на REDMOND, KENWOOD, PANASONIC, UNOLD -  са по правило с една бъркалка и не сме видели от тях да излиза лошо омесен и зле изпечен хляб. Тези машини по правило са от престижни световни брандове с много висококачествена изработка и са предназначени за омесване и изпичане на качествени "бутикови" по тегло хлебчета, които рядко надвишават тегло от 1000 г. Но като е писано в спецификацията 1000 г, можете да приемете, че става въпрос за реално изпечен 1000-грамов хляб.

Обърнете внимание! При машините на PANASONIC като тегло на възможния за изпичане хляб ще срещнете: 400г, 500г, 600 г. 

И може да се стреснете: Как!? Толкова скъпа машина, а пече толкова мънички хлебчета?! Че за какво ми е?!

Трябва да сте наясно, че в случая тези грамажи не означават нищо друго, освен тесто от колко грама брашно може да изпече машината. 

Тесто от 600 грама брашно, ако приемем че е със стандартна влажност 65% (на всеки 100 г брашно - 65 г вода + сол, захар, олио, мая), дава хляб точно 1000 г !

Т.е. машините PANASONIC не случайно са реномиран световен бранд -  те са прецизно изработени и възможните съставки на печивата в тях са много прецизно измерени. 

Вие нямате никакви причини за съмнения и недоверие!

Освен това гореизброените марки машини по правило са с много добро гаранционно и извънгаранционно сервизно обслужване и поддръжка и не случайно са по-скъпи от останалите, предлагани на пазара.

6. Покритието на контейнерите за хляба на машините, които масово се предлагат в България, обикновено е тефлоново. Важно е да проверите още в момента на доставката дали това покритие е цялостно (дали няма пукнатини и надрасквания)  - ако има такъв проблем, изобщо не приемайте машината. 
Проверете също така дали покритието е гладко (да няма грапавини и неравности). По-висококачествените машини имат по-плътно покритие.

Има хлебопекарни машини, контейнерът за хляб на които е с керамично покритие. Такова покритие, разбира се, е по-добро.  Такива са по-новите модели на REDMOND, но те все още не са навлезли в България. 

снимка10

В България за момента е внесена единствено  REMOND M-1907-E (снимка 10), която е за до 1 кг хляб, но пък и единствено този модел (засега) може да се закупи и в Западна Европа. 

Машината е с незалепващо (но не керамично покритие на контейнера Whitford «Xylan Plus», 17 програми, между които основен бял хляб, пълнозърнест хляб, програма за козунаци ("сдоба" - сладко тесто, месено с масло и яйца),  омесване на тесто с мая, тесто без мая, европейски хляб, френски хляб, хляб без глутен, експресен хляб, кекс, програма за печива, кисело мляко, пилаф, млечна каша,  десерти, конфитюр, ориз/зърнени, и с енергонезависима памет 10 минути. 

Единственото лошо на тази машина (поне за нас) е, че при наличието на цели 17 програми тя  не предлага програма за ръжен хляб, а ръженият хляб (безусловно най-полезният за човешкия организъм) много трудно може да се омеси без наличието на специална програма, защото по принцип неговото месене и изпичане се извършва при съвсем различни (от месенето и изпичането на бял или пълнозърнест хляб) условия.

Ако тази машина имаше програма за ръжен хляб, то безусловно тя би била нашият личен избор за хлебопекарна машина.

Дали у нас ще се появят моделите от по-висок клас на REDMOND у нас (защото компанията произвежда и машини с много повече програми - до 27 и дори модел с 34!), времето ще покаже. 

Лошото е, че REMOND не иска да ги изнесе на Запад, а защо си ги пазят само за руския пазар, единствено те си знаят. Държат се  така, сякаш като компания са над законите на пазарната икономика - има търсене, а няма предлагане.


6. Мощността на хлебопекарната машина е пряко свързана с  теглото на хляба, който тя може да изпече, но също така и от нея зависи за колко време машината ще се справи със зададената задачата.
Колкото по-малка е мощността на машината, толкова повече време ще и е нужно, за да може да омеси и изпече хляба ви.

Мощността на различните модели варира между 500 и 1500W.

6. Внимателно преценете машина с колко и какви автоматични програми бихте искали да придобиете.

По правило най-ниският клас хлебопекарни машини са "обзаведени" с основен набор от 12 програми за основните видове хляб, които масово се пекат в домакинствата:
– Основен бял хляб
– Френски хляб
– Пълнозърнест хляб
– Сладък хляб
– Бърза програма
– Ултрабърза програма
– Хляб без глутен
– Месене на тесто
– Конфитюр
– Кекс
– Хляб за сандвичи
– Печене

Тук изброеният набор от програми не е задължителен, а най-често срещан.

Има машини, които предлагат 13, 15, 17, 19, 20, 25, 27, 34 програми, но при толкова много програми в различните модели и марки самите програми могат съществено да се различават.

Има и машини с 5, 9 или 11 програми и с малък капацитет за тегло на хляба, но те са или за някой, който живее сингъл, или за крайно непретенциозни хора, които просто искат да имат на трапезата си домашен хляб, общо взето един - два вида и нямат никакви други претенции.

Така че когато си избирате машина, трябва да направите всичко необходимо  да получите пълна яснота не само КОЛКО, но и КАКВИ програми предлага моделът, който сте избрали.

Ако вие сте начинаещ хлебопекар, то основните 12 програми може и да са ви достатъчни, но ако сте с неспокоен експериментаторски дух, то очевидно ще трябва да търсите машина за хляб с повече програми. Много добра опция е програмата "домашен хляб", която дава възможност сами да задавате настройките на отделните етапи - месене, ферментиране, втасване, изпичане на хляба, както и  да запаметите много на брой (до 8) собствени програми.

Ако в дома ви има хора, страдащи от целиакия (непоносимост към глутен), то вероятно за вас ще е подходяща машина, която предлага повече от една безглутенова програма.
Такива са повечето модели на TEFAL.

Ако обичате ръжен хляб, то  трябва да търсите машина, която предлага поне една програма за ръжен хляб. Измежду машините, предлагани в България и дори в Европейския съюз не са много тези, които имат поне една такава програма.
Но повечето модели на PANASONIC предлагат програма за ръжен хляб.

Има машини, които имат програми за багети, кравайчета и др. ( за целта имат допълнителни съдове, които вървят в комплект с машината).

По правило всяка една екстра оскъпява значително модела, така че внимателно преценете дали искате такава машина, дали ще използвате пълноценно конкретни нейни възможности и дали вложението ви ще е оправдано.

7. Функция за предварително изравняване на температурата. Някои по-нови модели хлебопекарни машини имат функция за предварително изравняване на температурата на продуктите и в тях може да сложите студена вода, яйца, мляко и други, направо от хладилника и машината ще се погрижи да ги затопли преди да започне работа. В по-старите модели всички продукти трябва да се слагат предварително затоплени до 35-38 градуса. Тази функция не е задължителна, но без съмнение е едно голямо удобство.

8. Важно е да се осведомите какви са габаритите на машината, която сте избрали – дали за нея ще имате достатъчно място във вашата кухня.

9. По-скъпите модели хлебопекарни машини имат диспенсър за добавки - семена и ядки и тогава процесът по изпичане на хляба става напълно автоматизиран. Няма да е необходимо да следите кога машината ще подаде сигнал, за да добавите семената, ядките или каквито и да било други добавки - например сирене, кашкавал. колбас и т.н.

Има машини, които са с два диспенсъра - за добавки и за мая. Например моделите на Panasonic.

10. Машините с пластмасов корпус са по-леки, но и корпусът е по-нетраен. Поне такова е общото схващане.
Има машини с корпус от неръждаема стомана, но те са по правило по-скъпи и по-тежки - преценете внимателно какви са вашите финансови възможности и вашите предпочитания.

11. Ако живеете в район, в който токът често спира, е добре да търсите машина с по-продължителна енерго-независима памет, например 10 -15 минути.  Много машини са с енергонезависима памет няколко секунди, което на практика означава, че те нямат такава памет.

12. Всички съвременни машини за хляб имат функция за отложен старт, която е между 12 и 15 часа. Това означава, че вие може да заредите машината  преди да тръгнете на работа, да зададете за колко часа искате изпечения хляб и прибирайки се вечер у дома, за трапезата да ви чака  прясно изпечен хляб.

13. Всички съвременни машини имат функция 1 час поддържане на топлината на вече изпечения хляб.

14. Всички машини са окомплектовани  с мерителна чашка, мерителни супена и чаена лъжички, кука за изваждане на бъркалките. Това за стандартни аксесоари и между тях няма принципна разлика за различните модели.

И след всичко изписано тук, нашият съвет към начинаещите хлебопекари е следният:

Хората сме много различни - по своя мироглед, начин на мислене, вкусове, желания, нужди и потребности.

Затова не търсете мнения от рода на "Много съм доволна" / "Не съм доволна" - уважаваме личното доволство или недоволство на всеки един, но такива мнения на вас като търсещи и избиращи не ви казват нищо друго, освен доколко даден модел отговаря на собствените критерии и удовлетворява личните потребности на лицето, което ги  изказва.

Само че тези критерии и потребности може да са много различни от вашите, а на никой средностатистически потребител, който смело и със самочувствие дава акъл на околните в социалните мрежи, като че ли това не му минава през ума.

На вас като търсещи и избиращи СВОЯТА машина, те не ви дават никаква обективна информация, за да прецените дали ВАС тази или онази машина ще ви удовлетворява.

Търсете обективна информация - единствено тя може да ви гарантира, че избраната от вас машина ще удовлетворява в най-пълна степен личните ви нужди и ще ви удовлетворява на 100%.

И накрая, въоръжавайки начинаещите хлебопекари с тези познания, на нас ни остава още само да ви пожелаем приятен и успешен избор на ВАШАТА хлебопекарна машина.

Заповядайте и в нашата група във Фейсбук

"Всичко за хляба и домашната хлебопекарна (информация, съвети, рецепти)">>>

,


3 коментара:

 1. Полезна статия! Момичета имам проблем с влизането в блога ви от домашния компютър. Изхвърля ме преди да мога да оставя коментар.

  ОтговорИзтриване
 2. Здравейте!
  Поздравления за много хубавия блог!
  Написаното от Вас за хлебопекарната машина е много подробно. Само не срещнах в статията как препоръчвате да бъде изпечен хляба? Слабо, средно или силно изпечен?
  Сърдечни поздрави!

  ОтговорИзтриване
 3. Както го обичате, така го печете. Информативно само: за "светла" коричка машините пекат на 100 градуса, за "средна" - на 150 и за "тъмна" - на 200.

  ОтговорИзтриване