сряда, 8 август 2018 г.

Йока - неустоимо апетитна кавказка закуска с лаваш / Yoka - An Irresistibly Delicious Caucus Treat with Lavash





Тази кавказка закуска йока (на руски "ёка") стои в отметките ни с апетитни блюда вече няколко години и чака... да намерим лаваш. 

Мислехме си, че никога в България няма да се появи този апетитен, ароматен, тънък арменски хляб, омесен без мая и само леко препечен, в който могат да се завиват всякакви вкусотии.

И не щеш ли, вчера, при едно случайно влизане в любимия ни ТМаркет, видяхме на щанда за хляб лаваш. В две разфасовки - кръгли кори, като за баница и големи правоъгълни листа. (Между другото от скромния сайт на производителя www.lavash.bg разбрахме, че продуктите им могат да се намерят във веригите магазини Метро и Фантастико, в случай че лавашът ви заинтересува).

Това е опаковката с кръглите кори - 5 бр. с диаметър около 35 см и общо тегло 250 грама.


И виждайки корите лаваш на щанда, моментално в главите ни изплува мечтаната от години кавказка закуска йока (на руски "ёка"), която е придобила, както е обичайно за страните от бившия Съветски съюз, огромна популярност навсякъде в пределите на Русия и бившите съюзни републики.

Купихме си бленувания лаваш, разбира се в двете разфасовки (следващия път ще покажем правоъгълните листа заедно с вкусна рецепта от правоъгълни кори лаваш) и не се забавихме да приготвим още следващия ден апетитната йока.

Можем да споделим, че е йока е действително изключително апетитна, мека, сочна закуска, много подобна на вкус на нашата баница, но като че ли по-ароматна и по-лека, защото в нея обичайно се влага голямо количество някаква свежа зеления - магданоз, копър, зелен лук, спанак или праз лук, или каквото има в дома или на пазара - според сезона и предпочитанията.

Ние приготвихме две порции йока със зелен лук и две - с магданоз. Със зелен лук на нас ни хареса повече - по-сочен и хрупкав, по-пухкав и ароматен пълнеж, който  много освежаваше другите съставки - яйце, сирене, кашкавал и разбира се, тестената обвивка.
 


Необходими продукти за 1 порция йока:
1 кръгла кора лаваш 
5-6 стръка пресен зелен лук или 1 връзка пресен магданоз  
1 яйце (традиционната рецепта е с 1 яйце, но ние сложихме във всяка порция, освен в първата, по 2 яйца - получи се доста по-богата, по-сита и по-сочна плънка) 
120  грама краве сирене
120  грама кашкавал
40 грама краве масло за пърженето

– Ще ви е нужен също по-широк тиган - нашият е с диаметър 29 см.

– Количествата на съставките могат да варират - посочените тук количества не са задължителни. Всичко зависи от индивидуалния вкус и предпочитания. 

– Могат да се използват и други видове сирена - пак според вашите предпочитания  и налични продукти.

Начин на приготвяне:


Лука и магданоза измиваме и нарязваме на ситно.

Сиренето и кашкавала настъргваме и смесваме в купа до еднородност.
Върху широка, леко вдлъбната в средата чиния поставяме кората лаваш и чукваме в средата и яйцето (яйцата).


Директно в кората разбиваме яйцето (яйцата) с вилица ...
... и разнасяме с вилицата разбитото яйце равномерно върху цялата кора.
Отгоре равномерно нанасяме слой от настърганите сирена,
а върху него - слой зеления.
Сега завиваме краищата на кората лаваш навътре като триъгълник.
И третия край, с което оформяме триъгълната закуска със сочна и богата плънка
В тигана слагаме парче масло и оставяме да се сгорещи добре.  След това слагаме закуската йока с  шевовете надолу да се изпържи до златисто от едната страна.
След като се изпържи, с помощта на широка лопатка обръщаме закуската, за да се изпържи и от другата страна.

Сервираме гореща, с айран или зеленчукова салата.

Закуската може да се приготви и с всяка друга плънка по желание. Добре е обаче да се слага винаги яйце (яйца), както и повече зеления,. Тъкмо те са, които придават неустоимия апетитен вид и вкус на закуската йока.

И добър апетит, много е вкусно!







1 коментар: