сряда, 18 юли 2018 г.

Много пухкав, много нежен, с кадифена вътрешност и хрупкава коричка! Пълнозърнест хляб в хлебопекарна машина / Whole Grain Bread in a Bread Machine - Soft, Fluffy and With a Crispy Crust!

 



Който е изкушен хлебопекар и пече насъщния на семейството си в хлебопекарна машина у дома знае, че пълнозърнестият хляб става по-сбит, по-тежък, троши се повече, а и на вкус и на вид е значително по-груб от белия пшеничен хляб. И въпреки че е значително по-полезен, той не е особено привлекателен на вид, а и не е така апетитен, както белия.

Знае също, че никак не е лесно да бъде докаран пухкав, въздушен, мек и с кадифена текстура.
Общо взето да постигнеш такива качества на пълнозърнестия хляб се счита за мисия невъзможна, въпреки че всекиму се иска да го подобри някакси.

И все пак такова подобряване на пълнозърнестия хляб е напълно възможно, при това със 100% натурални продукти.
Днес искаме да споделим рецептата, по която ние го изпекохме точно такъв - много нежен, много пухкав, въздушен и кадифен - на вид, на пипане и на вкус.
И изключително ароматен и вкусен, разбира се!

Ние използвахме само натурални съставки и пекохме хляба в нашата хлебопекарна машина няколко дни поред, за да "изпипаме" рецептата до съвършенство, преди да я покажем в блога.

Затова пък, ако някой реши да опита, може да е сигурен, че пече хляб по изпитана рецепта, която няма да го подведе.

Хлябът може да се изпече практически във всяка машина за домашен хляб, защото практически всяка машина има програма за пълнозърнест хляб.




Необходими продукти за самун с тежина 1100 г.
Посочени са в реда на поставянето им в машината ( с изключение на машините Панасоник - в тях сложете продуктите съгласно инструкцията на машината ви)

55 г слънчогледово олио
385 г вода
1 с.л. ракия
2 ч.л. сол
2 ч.л. бяла захар
350 г пшенично брашно тип 650
310 г пълнозърнесто пшенично брашно
1 пълна с малък връх ч.л. суха мая Саф Момент-червена
1 равна с.л. пълномаслено сухо мляко
1 пълна с малък връх ч.л. сминдух

65 г овесени ядки
55 г сурово белено сусамено семе

Чаената и супената лъжица са мерителните лъжици от машината, всички други съставки са измервани на електронна везна, вкл. водата.

Сами виждате, в тази рецепта има две съставки, които често се влагат в белия пшеничен хляб, но е необичайно да се добавят при омесване и печене на пълнозърнест - пълномаслено сухо мляко и ракия. Ние сме ги използвали в съвсем малки количества, но те генерално променят и вида,  и вкуса на пълнозърнестия хляб. И консумацията му се превръща в истинско удоволствие.
Препоръчваме ви да не надвишавате посочените количества - нито на сухото мляко, нито на ракията, защото вместо нежен, пухкав и кадифен ще направите хляба тежък и глетав, с усещането, че е влажен и недоопечен. Проверено!

Ракията е Пещерска Гроздова, не можем да кажем как ще се получи с домашна.

Сминдухът се слага за аромат - може и без него, но пък  със сминдух хлябът ухае така прекрасно!

Количеството на овесените ядки и на беленото сурово сусамено семе е прецизирано за най-добър резултат. Овесените ядки като че ли се стопяват при омесването на тестото и не се усещат в него при дъвчене, но определено влияят на вкуса и на мекотата на хляба, а беленото сусамено семе нежно похрусква между зъбите.

Саф Момент - червена е много силна, много качествена френска мая, според нас е по-добра от Др Йоткер и ние я предпочитаме. Печем само с нея и всичко се получава безупречно. При това винаги  слагаме по-малко, отколкото е посочено в която и да било рецепта. Не можем да кажем със сигурност колко мая ще е нужна, ако е различна от тази. Купуваме Саф Момент - червена от онлайн-магазин "Дрога" в пакети по 0.5 кг и съхраняваме в плътно затворен стъклен буркан в хладилника. Онлайн-магазинът има и физически магазин в София в кв. Младост1, до станцията на метрото.

Брашната са непретенциозни. но досега никога не сме имали провал с тях.
Купуваме ги в Т Маркет и редовно ги използваме - всичко се получава безупречно.
 

Начин на приготвяне:

Продуктите се слагат в машината в реда, по който са изброени.
Най-отдолу са течните, солта, захарта, следват брашната и най-отгоре маята, сминдуха и сухото мляко.

Машината се включва на програма "пълнозърнест хляб", тегло 1250 г, коричка средна.

При месенето тестото се получава доста по-меко от тестото за бял пшеничен хляб и така трябва да бъде.
Не добавяйте повече брашно. Тестото доста се стяга след добавянето на сусама и овесените ядки.

За нашата машина времетраенето на програмата за това тегло на хляба е 3:25 часа с 15 мин. предварително затопляне на продуктите.

На звуковия сигнал се добавят овесените ядки и сусаменото семе.

Веднага след като приключат двете месения с помощта на силиконова лопатка разпределете тестото равномерно в контейнера. Тестото изглежда доста жилаво и стегнато и стои преди второто надигане малко на топка, само не може да се отпусне и да изпълни равномерно контейнера, затова трябва да му помогнете.
След като оформите тестото на равномерен самун в контейнера, затворете капака и повече не го отваряйте - до края на печенето.

След сигнала за край на програмата веднага включете програмата "bake" (печене) още само за 5 минути, но на тъмна коричка. 

След повторния сигнал за край оставете хляба на затворен капак с поддържане на топлината около 20 мин до половин час.

После изключете машината, извадете хляба, увийте го в памучна кърпа и оставете на решетка да изстине.

Много вкусен, с хрупкава коричка и мека, кадифена вътрешност!
Великолепен!

Добър апетит!


Заповядайте и в нашата група във Фейсбук

"Всичко за хляба и домашната хлебопекарна (информация, съвети, рецепти)">>>






6 коментара:

  1. Момичета,
    прекрасен пълнозърнест хляб, чудесна рецепта.Ще го пробвам с машината за хляб.
    Поздрави, весело и усмихнато лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарим ти за милите думи, Ели! Хлябът действително се получава великолепен, опитай го, няма да съжаляваш! Слънчево и усмихнато лято и на теб!

      Изтриване
  2. Само да мине лятото и вадя машината:)
    Чудесен се е получил хляба, момичета, браво на вас, упорити сте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарим ти, Весе! Ще се радваме да споделиш как ти е харесал на вкус.

      Изтриване
  3. Здравейте Елена!Хляба изглежда чудесно.С какво мога да заменя сухото мляко,че не намирам такова.Фатално ли ще бъде ако пропусна тази съставка.Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Не сме замествали сухото мляко в тази рецепта с нищо друго и не мога да Ви дам съвет с какво да го заместите с пълна увереност. Потърсете сухо мляко в магазините или павилионите, в които се продават подправки и ядки. В София има такива на Женския пазар, ние оттам си купуваме.Но предполагаме, че в повечето наши градове по пазарите има подобни търговски обекти - потърсете в тях. Или пък опитайте да сложите 1 с.л. суха млечна сметана за кафе (а не растителен заместител, каквито се продават), или пък две малки течни сметанки за кафе - те са по 10 мл всяка. Но ако сложите течна сметана, ще трябва да добавите малко брашно, защото течността ще стане повече.

      Изтриване