Твърди се, че най-вкусно и най-изискано било шампанското вино да се поднася добре изстудено, заедно с купичка пресни ягоди. Опитвала съм, наистина е много вкусно.
А идеята за десерт да се потопят ягоди в шампанско не е нова, но на мен ми хрумна нещо малко по-различно. Ягоди в желе от шампанско.
Да, желето върху тортата, което виждате, е от истинско пенливо десертно вино, желирано до устойчиво желе, в което примамливо са потопени половинки ягоди.
Близките ми бяха на мнение, че това е най-вкусната торта, която съм правила досега.
Тортата действително се получи извънредно вкусна, лека и свежа. Идеална за пролетно-летния сезон!
Но понеже все пак става дума за сладкиш, в който има не малко количество алкохол, длъжна съм да предупредя: тази торта не е подходяща за деца! Ако искате да направите такава, но да могат и вашите деца да хапнат от нея, използвайте плодов сок вместо шампанско. Например ябълков, който е със същия блед цвят.
Ефектът от едно изядено парченце от нея е като ефекта на около една чаша изпито шампанско (Зависи все пак кой колко може да носи на алкохол въобще и на сладки алкохолни питиета в частност).
Така че бъдете внимателни, хапвайте си с удоволствие и мяра!
Необходими продукти за форма с диаметър 24 см:
400 гр ягоди
За блата:
2/3 ч.ч бяло брашно (тип 350)
1/2 ч.ч. бяла кристална захар
2 големи яйца
50 гр. масло
50 мл прясно мляко
1 пакетче бакпулвер (15 гр)
2 пак. ванилова захар
(обем на мерителната чаша 350 мл)
За белия крем:
1 кг кисело мляко 4.5% (може да използвате натурален йогурт, изцедено кисело мляко или заквасена сметана, ако предпочитате, но аз исках тортата да е по-лека, защото времето се стопли доста)
2/3 ч.ч. бяла кристална захар (или на вкус)
3 пак. желатин (аз използвах "Д-р Йоткер")
1 пак. ванилова захар
*** Трябва да имате предвид, че ако млякото ви е по-кисело, ще трябва да сложите повече захар. Желатинът се разрушава в кисела среда и рискувате млякото ви да не се желира, ако не е достатъчно сладко.
За желето от шампанско:
650 мл сладко (или полусладко, според предпочитанията) пенливо вино
1/2 ч.ч. захар
3 пак. желатин
*** Ако използвате полусладко шампанизирано вино ще трябва да сложите повече захар
*** Обем на мерителната чаша - 350 мл
Приготвяме блата:
Фурната загряваме до 175 градуса (ориентирайте се все пак по своята фурна)
Дъното на форма със свалящи се бортове и с диаметър 24 см покриваме с хартия за печене. Стените намазваме с малко мазнина и посипваме съвсем леко с бяло брашно. Дъното също намазваме с мазнина. Работим със силиконова четчица.
В дълбока купа разбиваме с миксер омекналото масло със захарта до получаването на пухкав крем.
В масления крем чукваме едно по едно яйцата, като продължаваме да разбиваме с миксера много добре след всяко яйце. Добавянето на второто яйце става, след като първото е било добре хомогенизирано с маслото и захарта. Иначе рискуваме сместа да се пресече.
След яйцата идва ред на прясното мляко - изсипваме и него на тънка струйка, като не преставаме да разбиваме с миксера.
В получената хомогенна смес разбивайки, сипваме на части пресятото брашно, размесено с ваниловата захар и бакпулвера, докато добавим цялото количество.
Готовата смес изсипваме във формата за печене, завъртаме няколко пъти формата и леко я почукваме, за да не останат в тестото мехурчета въздух. Печем на 175 градуса до готовност.
Блатът е готов, когато при натиск върху него с пръст той пружинира и вдлъбнатината се изглажда сама, след като го вдигнем.
Готовия блат изваждаме от формата и го охлаждаме върху решетка. След като блатът изстине го обръщаме внимателно и сваляме хартията за печене от долната му страна.
Подреждаме тортата:
На дъното на формата със свалящ се борт поставяме изрязано парче твърд картон, увит в алуминиево фолио (по желание).
Формата трябва да е с височина не по-малка от 8-9 см. Ако нямате толкова висока форма (аз нямам), трябва да увиете от вътрешната страна на вашата форма лента от хартия за печене. За повече устойчивост (все пак вътре ще се наливат субстанции, които в началото са течни) аз увих двойна лента. Захванете лентата в горния и край с кламер.
Внимавайте лентата да е увита плътно по вътрешния диаметър на формата, за да стане тортата с правилна форма.
Сложете на дъното на така подготвената форма вашия блат.
Преди да подреждате тортата, задължително сложете формата в някаква подходяща тавичка.
Част от белия крем, изливан първи, може да изтече малко, както се случи при мен.
За белия крем :
Затопляме съвсем леко киселото мляко, добавяме захарта и ваниловата захар, разбиваме добре с телена бъркалка, докато захарта се стопи.
3 пакетчета желатин накисваме в 100 мл вода, разтопяваме желатина на водна баня или в микровълновата фурна. Охладения да стайна температура желатин изливаме в млякото и добре разбиваме.
Така подготвената смес е много рядка, затова е добре да се изчака да се охлади добре, преди да се изсипе върху блата. Млякото се охлажда най-бързо и лесно, когато, разбърквайки го, постоянно го загребваме с лъжица и изливаме в тенджерката. Така няма да допуснем образуването на бучици от желатина.
След като изсипем млякото върху блата, веднага поставяме формата в хладилника. При мен част от течността на киселото мляко попи в блата, но от това той само спечели - напои се и стана много вкусен.
Слоят желирано мляко се стегна в хладилника за около час и половина.
Върху желираното мляко подреждаме половинки ягоди и връщаме формата в хладилника.
За желето от шампанско:
650 мл сладко (или полусладко) пенливо вино (шампанско) изсипваме в дълбока тенджера и слагаме на котлона на много слаб огън да се затопли, като непрекъснато бъркаме. Течността не бива да завира.
Изсипваме във виното захарта и продължаваме да бъркаме до разтопяване на захарта.
На повърхността на виното се образува доста пяна. Не се притеснявайте, в процеса на бъркане тя постепенно ще се разнесе. Част от пяната може внимателно да оберете с лъжица. След около 5-6 минути повърхността на винената течност е абсолютно чиста от пяна.
3 пакетчета желатин накисваме в студена вода, стопяваме на водна баня и размесваме с малко количество от винената течност. След това изсипваме сместа в тенджерката с виното. Разбъркваме и изчакваме пяната отново да се разнесе. Aко е необходимо, отново внимателно обираме пяната с лъжица.
Охлаждаме в отделен съд малко количество от виното с желатин и заливаме ягодите - на височина 3-4 мм, не повече, след което връщаме формата с ягодите отново в хладилника.
Изчакваме шампанското желе върху ягодите да се стегне. Така ще предотвратим изплуването на подредените ягоди, когато ги залеем с цялото количество вино.
Отдръпваме от котлона винената течност и изчакваме да се охлади до стайна температура. Докато се охлажда е добре отново да се разбърква с лъжица.
Заливаме с охладеното вино с желатин ягодите до пълното им покриване. Оставяме в хладилник желето да се стегне.
Освобождаваме от формата, премахваме хартията.
Сервираме тортата добре изстудена.
Да ви е сладко!
Великолепна свежа торта! Поздравления за идеята, Валя! Хубав ден от мен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Ради! Радвам се, че идеята ти харесва! Поздрави и слънчев ден и на теб!
ИзтриванеИзглежда много изкушаващо, Валя!
ОтговорИзтриванеЯгоди и шампанско идеално съчетание!
Благодаря ти, Аля! Вярно е,че тортичката е изкусителна - много лека и невероятно освежаваща в летните горещини, които настъпват.
ИзтриванеХи-хи, пияна торта:)) Имам изостанало шампанско аз, от Нова Година:)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Валя!
:D
Изтриване