Сочен, пухкав, ароматен, с ярък и жизнерадостен цвят, и много вкусен!
Идеята отдавна ми се въртеше в главата и все се опитвах да си представя какво ще се получи от такава комбинация... докато най сетне не махнах с ръка и не реших, че няма да разбера какво всъщност ще стане, докато не го направя.
И просто извадих продуктите и го забърках набързо.
Беше ми необходим по-малко от 1 час - заедно с печенето.
Кексът е ненатрапчиво кисело-солен, с вкус на домати и салам и е идеален за сутрешна или следобедна закуска.
Необходими продукти:
2 ч.ч*. бяло брашно тип 500
4 яйца
450 мл доматен сок** (желателно без консерванти)
70 мл олио
18 гр. бакпулвер***
180-200 гр твърд траен колбас (аз сложих луканков)
2/3 ч.ч. белено слънчогледово семе (или други белени семки по ваш вкус)
сол на вкус
* Обем на мерителната чаша 300 мл
** Аз използвах тетрапак опаковка 500 мл на "Филикон", на която пише "Доматено пюре", но всъщност в опаковката ще откриете гъст доматен сок, точно каквото ни трябва. Няма консерванти и е извънредно вкусен. Освен ако си нямате домашно приготвени бутилки доматен сок...
*** Следващия път ще сложа 15 гр бакпулвер + 1 непълна чаена лъжичка сода бикарбонат, за да се надигне тестото още по-добре и кексът да стане още по-пухкав.
Фурната загряваме до 175 градуса.
Формата за кекс намазваме с малко олио и посипваме с брашно.
В дълбока купа разбиваме с миксер на висока скорост яйцата заедно със солта. Получава се пухкава яйчена пяна.
Сипваме олиото и доматения сок и продължаваме на високи обороти до пълна хомогенност на течните съставки.
Изсипваме на части пресятото брашно и продължаваме да разбиваме.
Трябва да получим гъсто кексово тесто.
В тестото сипваме бакпулвера, разбиваме до хомогенност.
Последно добавяме колбаса, нарязан на малки кубчета и слънчогледовото семе.
Разбъркваме сместа и я изсипваме в кексовата форма.
Печем около 50 минути (до суха клечка) на невисока температура (175 градуса), за да се изпече добре отвътре, без да загори отгоре.
Може да се сервира и топъл, и охладен.
Извънредно вкусна, засищаща и даваща енергия закуска.
Опитайте я!
Добър апетит!
***
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!
Харесва ми идеята, Валя! Ще пробвам!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да споделиш резултата, Ради!
ИзтриванеPekrasno izobretatelstvo.Bse taka prodalzavai !!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Стела! Радвам, че, че Ви е харесал!
ИзтриванеEх, едва сега виждам за лекцията на Джовани Лапидари, която съм изпуснала...здраве да е. То и без това не знам дали бих могла да отида през работен ден...иначе - би ми било интересно, макар да съм лаик в областта.
ОтговорИзтриванеА кексчето ти е чудесно за закуска, Валя, особено през почивните дни.
Да, наистина беше уникална възможност човек да научи повече, Весе. Жалко, че не си си успяла, но... такъв е животът. Човек няма как да успее навсякъде.
ИзтриванеА кексчето се прави много лесно и бързо и е страхотна вкусотийка. Някой ден, ако пробваш да го направиш, ще се радвам да споделиш резултата!