вторник, 12 май 2015 г.

Доматен кекс





Сочен, пухкав, ароматен, с ярък и жизнерадостен цвят, и много вкусен!

Идеята отдавна ми се въртеше в главата и все се опитвах да си представя какво ще се получи от такава комбинация... докато най сетне не махнах с ръка и не реших, че няма да разбера какво всъщност ще стане, докато не го направя.

И просто извадих продуктите и го забърках набързо.

Беше ми необходим по-малко от 1 час - заедно с печенето.

Кексът е ненатрапчиво кисело-солен, с вкус на домати и салам и е идеален за сутрешна или следобедна закуска.




Необходими продукти:

2 ч.ч*. бяло брашно тип 500
4 яйца
450 мл доматен сок** (желателно без консерванти)
70 мл олио
18 гр. бакпулвер***
180-200 гр твърд траен колбас (аз сложих луканков)
2/3 ч.ч. белено слънчогледово семе (или други белени семки по ваш вкус)
сол на вкус

*   Обем на мерителната чаша 300 мл
** Аз използвах тетрапак опаковка 500 мл на "Филикон", на която пише "Доматено пюре", но всъщност в опаковката ще откриете гъст доматен сок, точно каквото ни трябва. Няма консерванти и е извънредно вкусен. Освен ако си нямате домашно приготвени бутилки доматен сок...
*** Следващия път  ще сложа 15 гр бакпулвер + 1 непълна  чаена лъжичка сода бикарбонат, за да се надигне тестото още по-добре и кексът да стане още по-пухкав.




Фурната загряваме до 175 градуса.

Формата за кекс намазваме с малко олио и посипваме с брашно.

В дълбока купа разбиваме с миксер на висока скорост яйцата заедно със солта. Получава се пухкава яйчена пяна.

Сипваме олиото и доматения сок и продължаваме на високи обороти до пълна хомогенност на течните съставки.

Изсипваме на части пресятото брашно и продължаваме да разбиваме.

Трябва да получим гъсто кексово тесто.

В тестото сипваме бакпулвера,  разбиваме до хомогенност.

Последно добавяме колбаса, нарязан на малки кубчета и слънчогледовото семе.




Разбъркваме сместа и я изсипваме в кексовата форма.

Печем около 50 минути (до суха клечка) на невисока температура (175 градуса), за да се изпече добре отвътре, без да загори отгоре.





Може да се сервира и топъл, и  охладен.
Извънредно вкусна, засищаща и даваща енергия закуска.
Опитайте я!

Добър апетит!

***
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!








6 коментара:

  1. Харесва ми идеята, Валя! Ще пробвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да споделиш резултата, Ради!

      Изтриване
  2. Pekrasno izobretatelstvo.Bse taka prodalzavai !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Стела! Радвам, че, че Ви е харесал!

      Изтриване
  3. Eх, едва сега виждам за лекцията на Джовани Лапидари, която съм изпуснала...здраве да е. То и без това не знам дали бих могла да отида през работен ден...иначе - би ми било интересно, макар да съм лаик в областта.
    А кексчето ти е чудесно за закуска, Валя, особено през почивните дни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, наистина беше уникална възможност човек да научи повече, Весе. Жалко, че не си си успяла, но... такъв е животът. Човек няма как да успее навсякъде.
      А кексчето се прави много лесно и бързо и е страхотна вкусотийка. Някой ден, ако пробваш да го направиш, ще се радвам да споделиш резултата!

      Изтриване