вторник, 12 май 2015 г.

Доматен кекс





Сочен, пухкав, ароматен, с ярък и жизнерадостен цвят, и много вкусен!

Идеята отдавна ми се въртеше в главата и все се опитвах да си представя какво ще се получи от такава комбинация... докато най сетне не махнах с ръка и не реших, че няма да разбера какво всъщност ще стане, докато не го направя.

И просто извадих продуктите и го забърках набързо.

Беше ми необходим по-малко от 1 час - заедно с печенето.

Кексът е ненатрапчиво кисело-солен, с вкус на домати и салам и е идеален за сутрешна или следобедна закуска.




Необходими продукти:

2 ч.ч*. бяло брашно тип 500
4 яйца
450 мл доматен сок** (желателно без консерванти)
70 мл олио
18 гр. бакпулвер***
180-200 гр твърд траен колбас (аз сложих луканков)
2/3 ч.ч. белено слънчогледово семе (или други белени семки по ваш вкус)
сол на вкус

*   Обем на мерителната чаша 300 мл
** Аз използвах тетрапак опаковка 500 мл на "Филикон", на която пише "Доматено пюре", но всъщност в опаковката ще откриете гъст доматен сок, точно каквото ни трябва. Няма консерванти и е извънредно вкусен. Освен ако си нямате домашно приготвени бутилки доматен сок...
*** Следващия път  ще сложа 15 гр бакпулвер + 1 непълна  чаена лъжичка сода бикарбонат, за да се надигне тестото още по-добре и кексът да стане още по-пухкав.




Фурната загряваме до 175 градуса.

Формата за кекс намазваме с малко олио и посипваме с брашно.

В дълбока купа разбиваме с миксер на висока скорост яйцата заедно със солта. Получава се пухкава яйчена пяна.

Сипваме олиото и доматения сок и продължаваме на високи обороти до пълна хомогенност на течните съставки.

Изсипваме на части пресятото брашно и продължаваме да разбиваме.

Трябва да получим гъсто кексово тесто.

В тестото сипваме бакпулвера,  разбиваме до хомогенност.

Последно добавяме колбаса, нарязан на малки кубчета и слънчогледовото семе.




Разбъркваме сместа и я изсипваме в кексовата форма.

Печем около 50 минути (до суха клечка) на невисока температура (175 градуса), за да се изпече добре отвътре, без да загори отгоре.





Може да се сервира и топъл, и  охладен.
Извънредно вкусна, засищаща и даваща енергия закуска.
Опитайте я!

Добър апетит!

***
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!








6 коментара:

  1. Харесва ми идеята, Валя! Ще пробвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да споделиш резултата, Ради!

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Благодаря, Стела! Радвам, че, че Ви е харесал!

      Изтриване
  3. Eх, едва сега виждам за лекцията на Джовани Лапидари, която съм изпуснала...здраве да е. То и без това не знам дали бих могла да отида през работен ден...иначе - би ми било интересно, макар да съм лаик в областта.
    А кексчето ти е чудесно за закуска, Валя, особено през почивните дни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, наистина беше уникална възможност човек да научи повече, Весе. Жалко, че не си си успяла, но... такъв е животът. Човек няма как да успее навсякъде.
      А кексчето се прави много лесно и бързо и е страхотна вкусотийка. Някой ден, ако пробваш да го направиш, ще се радвам да споделиш резултата!

      Изтриване