Представена публикация

Пикантна аджика с ябълки / Spicy Adjika with Apples




неделя, 10 май 2015 г.

Пролетна супа с месо от агнешки главички





Още една пролетна, извънредно свежа и пълна с прясна зеления супичка.

Не че вече не съм представяла чорба от агнешки главички>>> , но тази супичка има съвсем различен вкус.

И понеже сега е сезонът на пресните зелени листа и треви, реших, че и тя трябва да влезе в списъка с моите  пролетни предложения>>>.




Необходими продукти за 6-8 порции (според големината на порцията)

2 по-големи агнешки главички (моите бяха с тегло около 900 гр всяка)
4 големи връзки пресен зелен лук (общо 20 големи стръка)
1 неголяма връзка пресен киселец
4 млади моркова
4-5 по-едри пресни картофа
1 голям лимон (или 2 по-малки)
2 яйца
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
40 мл олио
50 гр краве масло


Както виждате, продуктите са повече от скромни, а вкусът ... вкусът е взрив от пролетна наслада за небцето!




Агнешките главички оставих в студена вода за цяла нощ, на сутринта водата беше извлякла кръвта. Измих ги добре под течаща вода и ги сложих този път в глинен гювеч. Налях гювеча на 2/3 от обема му с вода, сложих вътре 2-3 пресни сурови моркова, дръжките от 1 връзка магданоз, имах и праз лук, сложих във водата едно парче с дължина около 12-13 см, а също добавих малко сол.

Оставих да се пекат на температура 200 градуса за около два часа.

След като изстинаха, обезкостих главичките.

Пресните моркови нарязах на полукръгчета, запържих ги леко в тенджера в олиото. Добавих към тях пресния зелен лук, нарязан на ситно, но веднага добавих 1 ч.ч. (200 мл) вода със стайна температура.

Похлупих тенджерата и оставих лука да се задуши в много малко течност на среден огън.




Когато лукът беше почти готов, изсипах в тенджерата нарязаното на ситно месо от главичките, нарязаните на дребни кубчета пресни картофи и целия бульон, в който се бяха пекли главичките. Сложих и маслото.




Когато супата беше готова, изключих котлона, изсипах вътре пресния киселец, нарязан на съвсем ситно. Идеята беше киселецът да се попари, но не да ври, за да остане свежо зелен.

Добавих сол и черен пипер, изсипах застройката от лимонов сок и яйцата, много добре разбити в него.

Разбърках и оставих върху още горещия котлон само за няколко минути.

Супата беше готова са сервиране.

Добър апетит!







2 коментара:

  1. Еххх,защо не съм по близичко(:........
    Много ми е любима,а ти Валя така хубаво си ми я поднесла..........

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленка! Виртуално само мога да ти я поднeса, но пък хубавото на супичката е, че се готви много бързо и лесно .
      Поздрави! (hug)

      Изтриване