Представена публикация

Пикантна аджика с ябълки / Spicy Adjika with Apples




вторник, 9 юни 2015 г.

Култовите пастички "Картошка" с "пияни" череши





Никога не бях опитвала пастички "картошка". Чела съм, че в Русия ги обожават още от съветско време, когато са ги продавали във всички училищни и студентски лавки, в техните заведения за обществено хранене, наречени "столовая", изобщо навсякъде, където са  се продавали сладки изкушения.

Чела съм десетки рецепти за "картошка", една от друга по-примамливи... но досега не бях решавала, че непременно трябва да ги направя ... тук и сега! Тази рецепта обаче ме заплени веднага, щом я зърнах. И моментално реших, че е назрял моментът!

Когато ги опитах, установих, че не случайно всички руски домакини се прехласват по тях и ги считат за едно от култовите лакомства на руската кухня...! И се надпреварват да предлагат рецепти за домашната им направа. Донякъде пастичките наподобяват шоколадов трюфел, но са по-леки и по-свежи и по тази причина - много по-подходящи за лятно кафе с приятели...

Е... направих ги най-после и аз...




Необходими продукти за 12 бр. пастички "картошка":


За бисквитения блат:

5 пресни яйца L р-р
1 ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. (200 мл) фино бяло брашно
2 с.л.с малък връх неподсладено какао
1 пакетче бакпулвер (10 гр)

За напояване на тестото:

180 мл плодов сироп от компот (вместо сироп от компот аз използвах вермута, в който бях мариновала черешите)
3 равни с.л. дулсе де лече (аз си го приготвих у дома)>>>

За пълнежа: 
1 ч.ч. череши без костилки (12-15 бр.)
2 с.л. без връх захар
200 мл коняк (аз сложих сладък червен вермут и се получи много вкусно)

За украсата:

Крем "Италианска меренга":
 3 белтъка,
1 ч.ч. захар,
1/2 ч.ч. вода
(рецептата ще публикувам отделно)

пресни череши (по 1 за всяка пастичка)




Черешите почистваме от костилките.

Заливаме почистените череши с 1 ч.ч. коняк (при мен сладък червен вермут, смесен с 2 с.л. без връх бяла захар, добре разтопена).

Оставяме потопените в алкохола череши в затворен съд за поне няколко часа в хладилника (аз ги държах цяла нощ).




Приготвяме бисквитения блат:

Фурната загряваме до 180 градуса.

Брашното пресяваме заедно с бакпулвера и какаото.

Отделяме внимателно белтъците от жълтъците. В белтъка не трябва да попада нито капка жълтък, съдът и бъркалките, с които разбиваме, трябва да са безупречно сухи и чисти. Иначе няма да получим качествен белтъчен "сняг".

Белтъците разбиваме с щипка сол на пяна, но не много плътна, а полутечна. Не трябва да се разбива до плътен сняг.

Жълтъците смесваме със захарта и разбиваме до пухкава пяна.

В разбитите белтъци сипваме на части пяната от захар и жълтъци и внимателно, за да не унищожим белтъчните мехурчета, размесваме с лопатката отдолу нагоре и отвън навътре в съда.

В смесената до еднородност пухкава яйчена маса сипваме на части пресятото брашно и размесваме до еднородност по същия акуратен начин.

Готовото тесто сипваме в подготвената форма (аз пекох в тавичка с диаметър 26 см, която предварително намазах с малко олио и поръсих с брашно (излишното брашно изтръсках).

Печем около 20-25 мин. при температура 180 градуса. Бъдете внимателни да не прегорите блата, той се изпича доста бързо, но все пак трябва да се съобразите със своята фурна.




Готовия блат охлаждаме.

После го разделяме на неголеми парченца и смиламе до ситни трошички в блендера.




Бисквитените трошички напояваме със 180 мл коняк (при мен - вермут от черешите) или  със сироп от компот - по ваш избор

Не слагайте повече течност, защото тестото ще стане твърде меко, ще се разводни и няма да се слепи добре.




После добавяме трите лъжици дулсе де лече>>>  и разбъркваме сместа до хомогенност.




От омесеното по този начин тесто загребваме по 1 пълна лъжица и в шепите си оформяме топка. За да се оформи добре тази топка, трябва да работим с чисти и леко навлажнени ръце.

В средата на всяка топка слагаме по 1 "пияна" череша без костилка.




Всяка добре оформена топка овалваме внимателно в какао и оставяме пастичките в хладилника да се стегнат няколко часа или 1 нощ.




Аз украсих пастичките с белтъчен крем "италианска меренга", чиято рецепта ще публикувам допълнително и с по 1 свежа череша.

Но вие може да украсите по ваш вкус.

Пастичките "картошка" са извънредно сочни, леки и свежи, и са отлично лакомство за кафе, дори и през лятото.

Добър апетит!

***


Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!







Адаптирано оттук>>>.

4 коментара:

  1. Непременно ще ги направя, чудесни са Вале!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вили! Опитай ги, вярвам, че няма да съжаляваш!

      Изтриване
  2. И това предложение ми харесва:)), ама то като всичките ти идеи, впрочем!

    ОтговорИзтриване
  3. Много си мила, Весе, благодаря ти. Пастичките са сочни и леки, струва си да ги опита човек. Поздрави!

    ОтговорИзтриване