неделя, 21 юни 2015 г.

Домашно сладко от мляко (dulce de leche)




Млечен карамел, сладко от мляко, варёная сгущёнка, dulce de leche...  тази млечна сладост има много наименования, използват я по целия свят за направа на сладкиши, кремове или просто така - за похапване върху филийка хляб или кифличка.

Всички знаем, че е ужасно вкусна и че, разбира се, може да се купи от магазина.

Но домашното дулсе де лече, поне за мен, е за предпочитане, защото, освен че е по-вкусно, е и също така поне 2 пъти по-евтино и екологично по-чисто, защото човек знае със сигурност какво има в него.




Може би това е най-дълго "отлежавалата" моя рецепта от всички, които съм публикувала в блога си. Правих го безброй много пъти, от различни млека, с известни изменения в технологията на приготвяне, докато докарам това, последното, което виждате на снимката.

Рецептата не е измислена от мен, аз просто търсех в интернет рецепти за домашно дулсе де лече, нещо различно от варенето на затворена консерва кондензирано мляко във вода.

Попаднах на рецептата на Йоана (тя пък, доколкото разбрах, също я е заимствала отнякъде), която взех за основа на моето сладко от мляко.

В процеса на приготвянето на безбройните дози, които сварих за няколко месеца, нейната рецепта претърпя своите изменения, докато получа този, по мое мнение, много добър резултат - млечният карамел се получи копринено нежен както на вид, така и на вкус, достатъчно гъст, извънредно гладък, тъмен на цвят и много вкусен.





В двете лъжички виждате дулсе де лече от две различни домашно сварени дози.

По-тъмното се получи със значително по-нежна и гладка консистенция, мисля, на снимката си личи, че по-светлото е леко зърнисто.

Докато по-тъмното стана буквално копринено гладко и нежно - и на вид, и на вкус.

Е, аз и по-светлото употребих в рецептата на пастичките "Картошка">>>




Това пък е по-тъмното, копринено нежно, сварено от същата марка мляко, което съм купила от магазина:




Необходими продукти за 1 доза дулсе де лече:

1 л краве прясно мляко (аз използвах мляко с масленост 3%)
1 чаша захар ( с обем 300 мл)
1 кафена лъжичка + 1 малка щипка сода бикарбонат (колкото може да се вземе между палеца и показалеца без особено усърдие)
2 с.л. студена вода
1 пакетче 10 г ванилова захар

В оригиналната рецепта има и малка щипка сол, но аз опитах веднъж и не ми хареса. Вие решете дали бихте искали да добавяте сол.

Опитвах да го сваря от различни марки прясно мляко. Веднага искам да предупредя, че ако използвате мляко от магазина със срок на годност няколко месеца, а това означава, че то е пълно с консерванти  (такива са много от млеката в тетрапак опаковки), няма да получите желания резултат - дулсе де лечето ви ще стане много зърнисто, с груба консистенция и ще се ядосвате за похабените продукти и изгубеното време.

За добър резултат трябва да се използва качествено краве прясно мляко без консерванти. И понеже аз съм затруднена в ежедневието да си доставя домашно краве мляко, в моето домакинство използвам прясно мляко "Домлян" в кофички по 0.5 л, което има срок на годност няколко дни, а това автоматично изключва вероятността за употреба на консерванти при производството му:




Как го приготвих аз, за да стане копринено гладко и нежно, а не със зърнеста структура (за което впрочем предупреждава Йоана в своята рецепта):

Когато се вари дулсе де лече, трябва да се използва голяма тенджера, с обем поне 3 литра.

Сложих тенджерата на котлона с 30 мл вода на дъното, да се загрее и водата да започне да ври и да се изпарява. (Водата сипвам, за да не се нажежава до червено на котлона празната суха тенджера. Количеството и е толкова нищожно, че при варенето на млякото тя се изпарява за секунди. А аз пък мога да изсипя млякото във вече сгорещена тенджера и да ускоря завирането му. Така правя винаги, когато варя прясно мляко).

След като тенджерата беше добре нагорещена, изсипах в нея прясното мляко, посипах с мъничката щипка сода, разбърках и оставих млякото да стигне до точка на кипене и да се надигне. Отдръпнах го от котлона и оставих да се охлади, покрито с капак.

Прибрах свареното мляко в хладилника през нощта, а на другия ден сутринта отново го сложих на нагорещения котлон, изсипах захарта, разбърках добре и оставих да заври на силен огън, като често разбърквах с лъжица.

След като млякото завря, изсипах вътре кафената лъжичка сода, предварително разбита с 2-те супени лъжици студена вода, разбърках . Млякото моментално се надигна много и се получи голяма "шапка" от пяна, заради содата.  (Содата, разбита с вода, се слага, за да се намали коагулацията на млякото при продължителното варене. Така, с добавка на щипка сода,  между впрочем, можете да предотвратите пресичането му, когато варите прясно мляко за ежедневна употреба, ако имате съмнение, че не е съвсем свежо. Разбира се, ако млякото вече е развалено, нищо не може да го спаси.).

Аз продължих да разбърквам периодично (всеки десетина минути) врящото мляко, като междувременно намалих температурата и оставих сместа да ври на умерен огън.

Млякото със захарта вря на умерен огън при полуотворен капак на тенджерата малко повече от 2.5 часа, като през цялото време аз периодично го разбърквах.

Към края на варенето изсипах ваниловата захар и разбърках добре.

В процеса на варене сместа интензивно променяше цвета си и към края на варенето, когато стана тъмно-карамелена на цвят, започна видимо да се сгъстява:
 






 Когато прецених, че сместа се е сгъстила достатъчно, извадих от огъня и прецедих през много ситна пластмасова цедка:




Ето това остана в цедката след старателното прецеждане - коагулирал отпадък в много малко количество:




Прецеденото дулсе де лече пресипах в бурканче, оставих да се охлади, затворих с капак и прибрах в хладилник.

Тъмният цвят да не ви притеснява. Полученото дулсе де лече е сладко и вкусно и не нагарча по никакъв начин. И въпреки че е сладко, от него няма да получите усещането, което в народния език се определя с турската дума "байгън" от прекомерна сладост ...

От 1 л мляко получих около 400 мл дулсе де лече.

Ако рецептата ви е харесала, опитайте.

Добър апетит!

Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!









2 коментара:

  1. Днес ще пробвам рецептата с издоено преди малко от крава мляко. Надявам се да се получи добре. Ще докладвам:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви, много се радвам, че Ви е харесало, Ива. Надявам се да Ви е сладко!

      Изтриване