вторник, 23 юни 2015 г.

Шоколадово крема сирене





Това е едно изключително нежно и леко лакомство, което може да си намажете на филийка, да гарнирате палачинките, или да използвате като крем за торта.

Приготвя се буквално за десетина минути, нужно му е половин-един час в хладилника да се охлади и... готово!

Можете да поднесете едно страхотно лакомство на цялото семейство и на приятелите си.

Да не говорим, че е извънредно лесно и евтино за приготвяне, а вкусът му няма да ви остави равнодушни, защото е шоколадово, нежно и кремообразно...!




Необходими продукти:

0.500 кг необезмаслена извара (най-добре да е домашна, но и с извара от магазина става, само гледайте да не е твърде зърнеста и суха, по-сочната извара в случая не е пречка, а предимство)
80 гр краве масло
100 мл прясно мляко
150 гр шоколад (аз сложих 100 гр млечен + 50 гр тъмен)
1 с.л. с връх какао (по желание)
3 с.л. с връх захар
1 пълна кафена лъжичка сода бикарбонат

Количествата на шоколада, захарта, маслото и какаото може да се регулират на вкус и според целите (ако ще се използва за крем за торта, вероятно ще трябва да се увеличат).




Приготвянето е повече от лесно:

В тенджерка слагаме изварата, сипваме лъжичката сода и захарта и цялата тази смес пасираме с пасатор.



После сипваме прясното мляко и продължаваме да пасираме, докато сместа стане гладка и кремообразна.




Слагаме тенджерката на котлона на водна баня, слагаме вътре маслото и започваме при непрекъснато бъркане да загряваме сместа. Маслото се стопява, сместа се нагорещява и започва да става по-лека и въздушна.

Нагряваме така сместа около 5 минути, докато напълно се стопи маслото, после сипваме вътре начупения на парченца шоколад и бъркаме до пълното му стопяване.




По желание може да се добави е 1 с.л. какао, което трябва да се размеси със сместа до хомогенност.

Сместа се получава доста рядка, но след като се остави в хладилник напълно застива и се стяга, става възможно да се маже на филийка.

След като го извадите от водната баня, може да го пасирате допълнително за абсолютна гладкост. Особено, ако сте добавяли какао, което се наложи да направя аз. На снимките по-долу можете да видите разликата преди и след като беше пасирано повторно.




Оттегляме сместа от котлона, изсипваме в подходящ съд и поставяме в хладилника, за да се охлади и застине сместа.

Шоколадовото крема сирене е готово за консумация.

Добър апетит!

***
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!








6 коментара:

  1. Звучи страхотно и сигурно е и много вкусно! Прилича ли на шоколадовата Филаделфия или е по- различен вкусът?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сиренето е много вкусно и нежно, но с извара едва ли може да стане точно като Филаделфия... :) Обаче споко, съвсем скоро ще ви покажа и как да си направите домашно крем сирене Филаделфия...

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Благодаря, Бети! Сиренцето и на вкус е апетитно... :)

      Изтриване
  3. Моите хора, за разлика от мен, не са много по изварата, но на това изкушение, щом е шоколадово, няма да откажат!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оо, Тили, ако има откъде са си намериш и домашна извара - нежна и необезмаслена, няма да му устоят...
      Поздрави и на теб!

      Изтриване