неделя, 14 юни 2015 г.

Солена торта с тиквички





Истинска свежа лятна торта!

С печени блатове, с крем, с богат пълнеж и украса, и нарязана на истински тортени парчета... наслада за всички сетива...!

Извънредно богата на вкус, необикновено зеленчукова, свежа и сочна!

Струва си усилието да я направиш и да изненадаш с нея в лятната горещина любимите хора!



Необходими продукти:

За блатовете:
1.500 кг пресни млади тиквички
4 яйца
6 с.л. с връх брашно
сол на вкус
прясно смлян черен пипер на вкус
2 скилидки чесън
1 ч.л. сода
2/3 ч.л. лимонтозу


За крема:
350 гр прясна необезмаслена извара (желателно е изварата да е по-суха)
50 гр. масло
***400 гр добре изцедено кисело мляко (катък)
3 твърдо сварени яйца (Моите бяха много големи. Ако вашите яйца са малки, сложете 4)
2 скилидки чесън
сол
бял винен оцет на вкус
прясно смлян черен пипер на вкус
1 връзка ситно нарязан копър

*** Вместо добре отцедено кисело мляко може да се използва заквасена сметана 20 %, но пак трябва да се остави една нощ в марля, за да се отцеди от излишната течност.


За пълнежа:
900 гр пресни домати
300 гр твърд кашкавал

За украсата:
кората от 2 пресни домата
пресни листенца магданоз



Приготвяме крема:

Изварата смесваме с омекналото (но не разтопено) масло и добре изцеденото кисело мляко (или отцедената заквасена сметана)  и разбиваме с пасатора на гладък крем.

Добавяме ситно нарязания копър и настъргания на ренде чесън, сол, оцет и чер пипер и размесваме с лъжица до хомогенност.

*** Кремът трябва да е достатъчно сух, без излишна влага.

Отделяме няколко лъжици от този крем за обмазване на тортата отгоре.

Към останалия крем добавяме трите твърдо сварени яйца, които предварително сме настъргали на ренде и разбъркваме добре.




Кремът ни е готов  за използване, можем да го приберем в хладилника.


Приготвяме пълнежа:

Кашкавала настъргваме на едро ренде и прибираме в хладилника.

Доматите измиваме и  можем да бланшираме и обелим (по желание).
Може да ги нарежем на филийки и премахнем всичкото семе.
След това да нарежем чистото им месо на кубчета.

Аз не направих това. Просто нарязах доматите на дребни кубчета и сложих в гевгир. Посолих ги леко и разбърках внимателно със силиконова лопатка няколко пъти. Докато приготвя блатовете, излишната вода от доматите се отцеди сама, а семето само си падна на дъното на гевгира и аз лесно го отстраних.




Правим блатовете:

Тиквичките измиваме и настъргваме на едро ренде.
Слагаме в гевгир, посоляваме добре, разбъркваме и оставяме десетина минути да се отдели излишната течност.




Отцеждаме добре тиквичките от излишната вода с ръце.  Трябва да остане колкото се може по-сухо вещество.

Добавяме яйцата, настъргания на ренде чесън и другите подправки, и разбъркваме сместа до хомогенност.




Добавяме пресятото брашно, заедно със содата и лимонтозуто.

Разбъркваме тестото до хомогенност. Сместа ни трябва да е с гъстотата на средно гъсто кексово тесто. Ако се получи рядко, може да добавим още малко брашно.




Тиган за пържене на палачинки (моят е с диаметър на дъното 23 см) намазваме обилно преди изпичането на всеки блат с олио. Тигана мажем със силиконова четчица, а не сипваме директно вътре олио, за да не сипем прекалено много - блатовете трябва да се пекат, а не да се пържат.

Сипваме тесто и го разпределяме равномерно с лъжицата по цялата повърхност на тигана.




Печем на умерен огън до добре зачервена коричка от едната страна, после обръщаме с лопатка и изпичаме и от другата страна.




Сглобяваме тортата:

Готовия изпечен блат слагаме директно в чинията, в която ще подредим тортата.

В тигана наливаме тесто за втория блат.
През това време първият малко ще изстине в тортената чиния.

Когато обърнем блата в тигана, за да се изпече и от втората страна, можем да намажем първия блат, който изстива в тортената чиния, с крем  и да сложим отгоре равномерно кубчета домати.




Посипваме доматите с настърган кашкавал непосредствено преди да извадим от тигана и сложим отгоре горещия втори блат.

Така кашкавалът ще се разтопи от горещината му и ще спои слоевете на тортата.



По същия начин изпичаме всички блатове и подреждаме цялата торта.

От посоченото количество продукти при мен се получи торта от 4 блата с крем и пълнеж между тях.

Най-горе намазваме тортата, след като изстине малко, с отделения крем без яйца.

Оставяме тортата в хладилник за 2-3 часа, да се охлади и леко да се стегне. След това е готова за поднасяне.

Непосредствено преди да поднесем, за да остане зеленчукът свеж, я украсяваме по свой вкус.
Аз украсих с рози от доматена кора и листенца магданоз.


Аз правих снимките само двайсетина минути след като довърших тортата - просто бях в дефицит от време. Добре ще бъде обаче вие да я оставите поне два часа на студено. Тогава тя става изключително вкусна.


Добър апетит!

Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!






4 коментара:

  1. Ехаааааааа!
    Прелест!Много,много ми хареса това решение,Валя!
    Както винаги си оригинална!
    Прекрасна вечер и усмихнато утре:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленка! Радвам се, че ти харесва!
      На теб прекрасна вечер и успешна слънчева нова седмица!

      Изтриване
  2. Валя, прекрасно лятно предложение. Ще се възползвам, дъщерята и зетя са решили да ядат постно известно време, мисля, че ще им допадне, и без това се чудя какво да им готвя.
    А и красива изглежда, с тази роза, аз май не успявам да я измайсторя, така че да прилича на цветето. Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Весе! Надявам се, че тортичката ще им хареса и на вкус също така. А за розата от домат - някой ден ще покажа тук как се прави тя - лесно е, макар че иска известен тренинг.

      Изтриване