неделя, 9 ноември 2014 г.

Shepherd's pie .... по български





 Не знам за английския, но ароматът на нашенския овчарски пай ще раздразни неустоимо обонянието ви, а видът на блестящата златиста  коричка и вкусът му ще ви пленят! 

Като го гледате и вдъхвате уханието, който паят разпръсква даже и след една нощ, престоял на студено, ще си мислите само за едно - как по-скоро да изядете остатъка..... :)))

Неговата тайна се крие, както винаги, в аромата на българските подправки и, честно да си призная, аз не бих го заменила за "вносния", колкото и да е прочут той.




 Необходими продукти:

2.5 кг картофи
2 яйца + 1 жълтък
200 мл заквасена сметана
200 мл кисело мляко

750 гр кайма
1 кг кромид лук
650 гр зелен грах от консерва
2 червени чушки
3-4 стръка магданоз

70 мл растителна мазнина
сол на вкус
прясно смлян черен пипер на вкус (аз слагам и в картофите, и в плънката)
1 ч.л. с връх сминдух

Тук съм посочила количествата, които слагам аз. 
Получава се една доста голяма тава . 
Ако ви е много, просто ги редуцирайте.

Съотношението  на продуктите според мен търпи спокойно вариации.
Добре е обаче количеството на плънката да e приблизително колкото количеството на картофеното тесто. 




 Приготвянето на този овчарски пай по български е доста лесно, аз го пека много често и правя това обикновено когато нямам много време за готвене, а народът у дома е гладен и нетърпелив. 

И резултатът е винаги отличен - паят е много ароматен и вкусен както горещ, така и студен. Отлично леко блюдо за вечеря, а каквото остане от вечерята, на следващия ден се омита набързо, даже и в студено състояние.


Картофите сваряваме и пасираме на пюре. Аз правя това с преса за картофи, но ако имате ръчен пасатор, също ще стане.

Добавяме двете яйца, сметаната, 50 мл. мазнина, черен пипер и сол на вкус.

Разбъркваме, и ако пюрето е твърде гъсто, добавяме кисело мляко. Пюрето обаче трябва да остане по-скоро гъсто и стегнато.


Лука нарязваме на полумесеци, задушаваме в 2-3 лъжици мазнина, а после махаме капака на тигана, за да се запържи до златисто.                                                                                        Към задушения лук добавяме нарязаните на ситно червени чушки. Разбъркваме и продължаваме да запържваме.
Към омекналите лук и чушка добавяме каймата, сол, черен пипер, сминдух, разбъркваме с дървена бъркалка и запържваме, като се стремим каймата да стане на ситни трохи.
Последно добавяме зеления грах, добре отцеден от течността.                                                                       Разбъркваме и оставяме да се задуши под капак само 2-3 минути.
Сглобяваме пая.  Намазваме съда, в който ще печем, с малко мазнина, сипваме половината от картофеното пюре. То е доста гъсто, затова  трябва да го разпределим равномерно с лопатка. Върху пюрето изсипваме всичката плънка и я разпределяме равномерно. Отгоре слагаме с  лъжица останалото пюре, като внимателно и равномерно разпределяме с лопатка.
Намазваме повърхността на пая с жълтъка,  който сме разбили с една  кафена лъжичка заквасена сметана и няколко капки вода. (Точно това е тайната на неустоимата златна коричка). Надупчваме с вилица, за да излиза парата. Печем в предварително загрята до 200 градуса фурна  - докато паят придобие привлекателната  златиста коричка .

Добре е да изчакаме паят малко да се охлади, преди да бъде разделен на порционни парченца, защото картофеното тесто е много нежно и ще се разпадне, ако се опитаме да го сервираме твърде горещ.

Сервираме порциите, украсени с листенца пресен магданоз.

Добър апетит!












6 коментара:

  1. Валя, хареса ми твоят вариант на това ястие. Аз също го правя от преди почти 20 години, каза ми го майката на един съученик на дъщерята. Доста по-късно чух за "овчарски пай". Моята рецепта е по-различна и по-нататък ще пусна и нея. Но определено ще пробвам и твоя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва моят вариант, Весе! И с нетърпение ще чакам да узная твоя, че и да го пробвам! Сигурна съм, че ще е интересен и вкусен!

      Изтриване
  2. :)))Снощи бяхме на нещо подобно,но не съвсем:).
    Прекрасен е твоят вариант,Валя и следващия път ще те "копирам"...,прегръдки:))))!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленче! Надявам се, че ще ви е вкусно! Прегръдки и за теб!

      Изтриване
  3. Вале, много много апетитен!
    Уф, каква коричка само!

    ОтговорИзтриване