вторник, 23 декември 2014 г.

Мезе за бира: Путин по канадски





Да, да! Правилно сте прочели!
Точно така е наименованието на това блюдо, "путин"! 

То е изключително популярно мезе за бира, произлязло от Канада и по-точно, от региона на френскоговорящия  Квебек.

Блюдото е измислено през 1957 година, когато един обикновен и никому неизвестен квебекски ресторантьор на име Фернан Лачанс случайно създал комбинацията от пържени картофи и канадска кашкавалена извара, увивайки ги заедно, за да изпълни искането на някой си много бързащ за някъде си клиент  и я нарекъл с думата "путин" ("poutine"), което на канадски френски означава "безпорядък". Ударението на френската дума обаче е на последната сричка и, разбира се, тогава никой и не подозирал, че някога на света ще се появи днешният герой на световната история със същото име. 

Ресторантьорът Лачанс обаче, в началото много смутен от "бъркоча", който продал на своя клиент, с времето осмислил комбинацията, случайно направена в бързането и, както често се случва, превърнал дефекта в ефект! Щом от това могат да се печелят пари... 

Лачанс започнал да предлага на клиентите си "путин" - пържените картофки, посипани с извара и опаковани в хартиени пликове, за из път, в началото само като фаст фууд. 

Едва през 1964 година се престрашил да предложи блюдото в ресторантьорското меню на заведението си, но вече допълнено с вкусен, ароматен, кафяв на цвят сос, измислен от съпругата му. В началото предлагал соса отделно - клиентите можели да си топят картофките или да си ги полеят - по желание.  По-късно въвел практиката да полива картофките със соса и така да ги сервира.

Блюдото действително е много вкусно, особено допълнено с изстудена пенлива бира, а случайната игра на думи го прави и атрактивно, нали!
Представете си само: "Две бири и два путина, моля"! :)

Самото блюдо представлява пържени картофи, задължително нарязани на дълги тънки пръчици и задължително от пресни, незамразявани картофи. Онези дълбоко замразени "пом фри",  дето ги продават в торби по няколко килограма в хипермаркетите, няма да ви свършат работа за това блюдо. 

Путин е вече на 57 години, а днес канадците толкова много обичат да си го похапват, че в страната им той се продава във всички големи вериги  за бързо хранене, в крайпътни заведения, в закусвални и кръчми, а на блюдото са посветени също фестивали и празници. 

Путин е толкова популярен в Канада, а също и  в САЩ, където прескочил "по съседски", че сосът за него се продава готов, в консерви, в пакетчета и какви ли не още опаковки, а също и на прах - сипваш две лъжици прах,  добавяш вода, загряваш и... готово! 




Е, ние тук няма как да си купим готов сос за путин, затова пък можем да си го направим сами.

Както можем да си приготвим и цялото вкусно мезенце. То много прилича на нашите вкусни пържени картофки със сирене, които обичаме да си похапваме като мезе към бирата, но е и различно, благодарение точно на този сос.


Необходими продукти за 1 порция:
3-4 пресни картофа, нарязани на пръчици
кашкавалена извара на вкус, или сирене чедър, или моцарела, или друго светло меко сирене  (аз сложих мек качествен кашкавал.)
олио за пърженето

За соса:
2 с.л. масло
2 с.л. брашно
150  мл телешки бульон, неразреден 
150 мл пилешки бульон, неразреден
2 скилидки чесън, ситно нарязан
прясно смлян черен пипер на вкус
сол на вкус
.
Относно изварата:  канадската извара няма нищо общо с нашата. Тя е мека, нежна и я продават на парченца, канадци я определят на вкус  като близка до моцарелата. Затова и с течение на времето са решили, че може да бъде заменена със сирене чедър, или с моцарела. Аз я замених с мек качествен кашкавал, с който разполагах у дома.  Но вие може да сложите моцарела, чедър или друго сирене, с каквото разполагате, ако желаете.


Пригответе първо соса:

Ако нямате истински прясно сварен телешки и пилешки бульон, разтворете добре по половин кубче бульон в гореща вода, добавете по 1 ч.л. кафява захар, разбъркайте да се разтвори и оставете да се изстуди, докато пържите картофите.

Разтопете маслото в тиган с незалепващо покритие, добавете брашното и с непрекъснато бъркане го запържете до златисто кафяво.

Изсипете двата вида бульон в готовото запържено брашно (в горещата смес в тигана трябва да сипвате студен бульон с непрекъснато бъркане, така  сместа няма да стане на бучици. Оставете соса да поври няколко минути, като непрекъснато бъркате.  Посолете (при необходимост), добавете черен пипер и разбъркайте.

Сосът става светло-кафяв на цвят и относително рядък. Имайте предвид, че след изстиване той ще се сгъсти.

Изпържете картофките:

Картофите се режат на пръчици, поставят се във вода за около 2 часа, за да падне нишестето. След това много добре се подсушават върху кухненска платнена кърпа и пържат в маслена баня (ако нямате фритюрник, използвайте дълбока тенджерка и пържете картофите в много олио на малки порции без капак. Така ще си осигурите добре изпържени златисти, хрупкави картофки. 

Изпържените картофи извадете и оставете върху кухненска хартия, да попие излишната мазнина.

В чиния изсипете горещите картофки, сложете върху им сиренето на по-едри бучици, полейте със соса и поднесете. 

Насладете се на канадския путин... и внимавайте да не го сбъркате с руския такъв....... ;)


Добър апетит!









2 коментара:

  1. Дааа, беше ми интересна и непозната историята, както и блюдото, посмях се от сърце и се облизвах доволно. С две думи - хареса ми:))
    Макар не знам как ще реагират у дома като им поднеса Путин на тепсия:), особено след "Южен поток"
    Валя, да си намислиш желание утре и нали знаеш - в тази нощ стават чудеса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха-ха... играта на думи е забавна, Весе, наистина. Но кой си е мислил през 57-ма, че през 21-ви век Путин ще стане толкова популярен по целия свят, нали...
      И да, непременно ще си намисля желание, дано пък да стане чудо и за мен... И за теб и близките ти също! Весела Коледа, Весе - на теб и на цялото ти семейство!

      Изтриване