понеделник, 6 октомври 2014 г.

10 идеи за ефектни бързи мезета: Селёдка под шубой





Ако попитате руснаците кои са блюдата - символи на руската национална кухня, можете да сте сигурни, че единодушно на едно от първите места в тяхната класация, редом с пирожките, борша и пелмените, ще бъде поставена Тя, Царицата на руските салати, най-популярното и най-любимо мезе за празничната трапеза:
"Селёдка под шубой".
Мисля, че всички разбирате как се превежда това наименование - сельодка под шуба. Както подсказва името, рибата в тази салата е добре "увита" в дебела и вкусна "шуба" от зеленчуци..

Няма по-популярна, по-често приготвяна, по-обичана от цял един многомилионен народ салата от тази.
Няма празник, няма дом, в който на руската трапеза тази салата да не присъства.
За руснаците тази салата е това, което е за българите "шопската салата". Само че май е по-популярна и по-често приготвяна, защото руснаците силно тачат традициите си.

Тя е сочна, нежна, с деликатен вкус  и няма начин да не се хареса на вас самите и на вашите сътрапезници.  Много е вероятно тя първа да свърши на празничната маса  - особено ако на трапезата ви по случай празника има поднесен повечко алкохол.

Убедена съм, че няма да сгрешите, ако поне веднъж я предложите на гостите си.





Най-характерната съставка на тази салата е маринованата риба херинга. Рибата старателно се почиства от вътрешностите, перките, костиците и гръбнака, а също и от кожата. Чистото филе се маринова и използва в руската кулинарна практика под името "селёдка" .





Освен сельодката в състава на салатата влизат основно кореноплодни зеленчуци - картофи, лук, моркови, цвекло. Някои добавят още осолени (мариновани) краставички, други - сладко-кисели ябълки. Някои използват в състава на салатата също варени яйца.
..
За дресинг е общоприето да се използва  майонезa>>>.

По правило всички видове зеленчуци се подреждат на слоеве, един върху друг, а не се смесват, както е например при нашите "руска салата" и "снежанка".
Оттам насетне съществуват множество начини за редуване на слоевете.
Някои слагат най-отдолу, направо върху чинията, маринованата сельодка, а отгоре и подреждат картофите и останалите зеленчуци. Други използват за първи слой на салатата варени картофи, над който подреждат сельодката и на слоеве - другите съставки. Аргументът им е много убедителен - поне за мен:  при загребване с лопатката, ако най-отдолу, направо върху чинията е сельодката, част от нея е вероятно да остане в общата купа или чиния, в която е сервирана салатата. А когато най-отдолу се сложи слой картофи, той служи за канапе, рибата полепва върху картофите и вероятността да си загребете и сервирате достатъчно от нея в чинията  е много по-голяма.
С или без канапе от картофи, общоприето е обаче  най-отдолу да се слага сельодката, а над нея - всички останали слоеве зеленчуци.

Най-отгоре като правило се слага настъргано цвекло (варено или запечено на фурна).
Ако потърсите в интернет, можете да видите тази салата със завършващ слой от настъргано цвекло, или с намазана върху цвеклото майонеза, или пък за завършек - с настъргани твърдо сварени яйца и наситнена зеленина за украса.

Някои настъргват зеленчуците (с изключение на лука) на едро ренде, други предпочитат да ги нарежат на много ситно.

Подреждат я и я сервират в различни съдове - в плоски чинии, в прозрачни стъклени купи с плоско дъно или в тортени форми със свалящи се бортове, а можете да я срещнете даже поднесена на индивидуални порции, подредена на слоеве с помощта на кулинарен ринг. Моята салата е подредена  в стъклен прозрачен терин, защото той побра точно моите 3 порции.

Едни използват  много майонеза, на практика след всеки слой зеленчук поливат слой майонеза.  Други не харесват толкова тежко блюдо  и се ограничават с 2-3 слоя майонеза.




Аз съм я яла и така, и иначе, на практика по всички възможни начини - в Русия и в България, когато започнах сама да я правя.

На мен не ми харесва зеленчуците да бъдат настъргани, все пак това не е бебешка храна, по мое виждане, салатата за възрастни трябва да има някаква структура, зъбите трябва да дъвчат нещо. Затова аз нарязвам на много ситни кубчета картофите, морковите, лука; на малки, но не съвсем дребни парченца  - рибата. Яла съм салатата и с кисели краставички, и с ябълка. Със сладко-кисела  ябълка ми харесва повече, по-свежо е,  затова моят вариант е приготвен по този начин.

Но вие не сте ограничени и можете да я направите така, както на вас ще ви е вкусно.

Количествата, които посочвам, са примерни, те са резултат от моите търсения за постигане на балансиран вкус.
Всяка една от съставките може да бъде увеличена  или намалена, според индивидуалните ви предпочитания.

Редът, който съм посочила, за подреждане на слоевете също не е строго фиксиран, а по-скоро е резултат на експериментите ми как салатата става най-вкусна. Така че и тук вие не сте ограничени.
Единственото, което се спазва от всички, без изключение е, че най-отдолу (с или без канапе от картофи) е слоят маринована нарязана сельодка, а най-отгоре - настърганото цвекло ( с евентуално следващ слой от намазана майонеза, (която става приятно розова, след като салатата престои в хладилника, леко се разтича надолу и овкусява всички слоеве зеленчуци) и украса от яйца и копър .


Необходими продукти за 3 порции:

270 гр. мариновано, слабосолено филе от сельодка (3 бр. филета). Това е минимумът, под който не е добре да падате, за да усетите рибата в тази салата. Ако можете да си позволите да сложите повече сельодка, ще ви е по-вкусно.
420 гр. сварени картофи (4 средно големи картофа)
150 гр. кромид лук (1 средно голяма глава лук)
150 гр. моркови (2 средно големи моркова)
180 гр. червено цвекло (1 средно голяма глава цвекло)
180 гр. сладко-кисела ябълка (1 средно голяма ябълка)
300 гр. майонеза
2 големи яйца
малко копър за украса (аз нямах копър, използвах използвах наситнен босилек)




Аз приготвих "сельодката под шуба" по следния начин:

- Цвеклото запекох във фурната, полято с  олио и увито в алуминиево фолио (но може и да го сварите, обезателно отделно от другите зеленчуци) .
- Морковите и картофите сварих заедно необелени  в подсолена вода.
- Яйцата сварих до твърд жълтък.
- Кромида нарязах на много ситни кубчета и  залях с ябълков оцет.  Докато всичко останало бе подготвено, лукът се маринова в оцета и това отне остротата и лютивината на вкуса му.
- Сельодката нарязах на дребни парченца.
- Картофите, морковите и яйцата почистих и нарязах поотделно на много ситни кубчета.
- Ябълката нарязах на много ситни кубчета непосредствено преди да бъде вложена в салатата, за да не се окислява.
- Цвеклото настъргах последно, директно върху готовата салата.

Слоевете подредих по следния начин:
1. Слой картофи, които разпределих на дъното на купата и леко уплътних с помощта на лъжица.
2. Върху картофите разпределих сельодката.
3. Намазах рибата с 2 с.л. майонеза и леко уплътних слоевете.
4. Върху рибата с майонезата сложих лука.
5. Разпределих нарязаните парченца ябълка върху лука, намазах с равномерно с 2 с.л. майонеза и леко уплътних с лъжицата.
6. Разпределих равномерно нарязаните моркови, отново уплътних леко с лъжицата. Настъргах директно върху морковите свеклото, разпределих с помощта на лъжицата равномерно, пак уплътних, но много леко и намазах равномерно с 2 с.л. майонеза.
7. Завърших салатата, като поръсих върху майонезата двете нарязани на ситно яйца и малко босилек.


Уплътняването на отделните слоеве се прави с цел когато загребвате с лопатка или лъжица от салатата, за да си сервирате в чинията, слоевете да не се разпадат и сервираното освен вкусно, да бъде и естетично.

Сельодката под шуба в Русия се сервира към водката, но върви също към сухо вино. Не съм пробвала да я консумирам с ракия, защото по принцип не пия ракия. Но не ви пречи да опитате.

След като се подреди, салатата задължително трябва да престои в хладилника - поне 4-5 часа, за да  се охлади, но и за да се смесят ароматите и вкусовете на отделните слоеве и да придобие салатата своя неповторим  букет от аромат, вкус и цвят.
Ако я подържите в хладилника по-дълго - например 8-10 часа, ще стане още по-вкусна.

Добър апетит и наздраве!







2 коментара:

  1. Честно казано не изчетох дългата публикация:)), но по снимките въздишах много. Обичам тази салата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Салатата е много вкусна, ако си я опитвала, Веси, няма начин да не я обичаш. А публикацията е дълга, защото много хора в България не са чували за нея и се опитвам да им обясня кое, защо и как..... :)
      Радвам се, че снимките са ти харесали. Вчера светлината беше направо ужасна, не знам как успях да я снимам... :)

      Изтриване