петък, 8 август 2014 г.

Зелена крем-супа с листа от цвекло и киселец (фоторецепта)





Идеята за тази супа се роди съвсем спонтанно, както всъщност се раждат идеите за повечето мои рецепти. Майка ми си взела пенсията и решила да се разходи до пазара. Донесе вкъщи три огромни връзки листа от цвекло и две връзки киселец. Огромни, вярно, ама... като се обработи зеленията, всички знаем колко остава. Взех да умувам как да приготвя изкусителните връзки прясна свежа зеленина.




Първоначалната ми идея беше пай. Обаче аз пайове правя често-често, а пък сега все още е лято, макар и едно такова дъждовно, влажно, мрачно... Е, не, идеята за пай отпадна. Реших да е лятна, лека, зелена, много богата и гъста зеленчукова крем-супа.  А с подходящи зеленчуци  аз  винаги разполагам вкъщи... В съзнанието ми незабавно се появи картинка как трябва да изглежда и какъв да  е вкусът на моята зелена крем-супа.

Речено-сторено: залових се за работа и за има-няма час и половина зелената крем-супа с листа от цвекло и киселец беше сервирана на масата. :)

                                                 

                                                                                                    Необходими продукти за 8 порции:

-3 връзки листа от цвекло
-2 връзки киселец
-1.5 кг. пресни картофи
-3 големи глави лук
-3 големи моркова
-0.5 л  домашно приготвен концентриран пилешки бульон
-50 мл растителна мазнина
-прясно смлян чер пипер
-сол на вкус
-сокът от 1 лимон
-няколко стръка пресен магданоз
-по половин твърдо сварено яйце за порция
-препечени хлебни крутни

Картофите, морковите и лука  измих, обелих, нарязах на едри кубчета.
Сложих ги в дълбока тенджера и залях със студена вода, точно колкото да ги покрия. Всъщност тези зеленчуци изпълниха тенджерата на 3/4 от обема и, но точно това беше идеята. Колкото повече зеленчукова основа, толкова по-добре. Вкусът трябваше да е плътен, богат и главното, да не се налага да се сгъсява супичката с брашно или нишесте.

Докато зеленчуците се варяха на слаб огън до пълното им увиране, нарязах зелените листа. Предпочетох да са нарязани на по-едро, но това до голяма степен е въпрос на вкус, нали така...










В тиган с предварително сгорещената мазнина (50 мл) сложих нарязаните листа и покрих с капак.
Зеленината се  задуши и омекна много бързо.
Разбърках няколко пъти, посолих и отдръпнах от огъня.








Сварените зеленчуци в тенджерата пасирах до перфектна гладкост, докато още бяха съвсем горещи. Изсипах в готовия крем-пюре предварително сгорещения концентриран пилешки бульон и разбърках.









Съединих омекналата зеления, заедно  с бульона и мазнината в тигана (това всъщност беше единствената добавена мазнина в супата) със зеленчуковия крем-пюре.
Добавих черен пипер (ние обичаме повечко), посолих, подправих със сока от 1 лимон и разбърках.










Остана ми да сервирам супата приятно гореща, посипана обилно с пресен магданоз,  хлебни крутони  и с по половинка твърдо сварено яйце във всяка купичка.

Добър апетит!












4 коментара:

  1. Валя, страхотна супичка си сготвила, изглежда много апетитна, а всъщност и здравословна!
    Радвам се , че открих твоя блог!

    Поздрави! Хубав летен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! Радвам се, че харесваш супичката ми! И аз днес се възхитих на твоите патладжани милфьой и си обещах да ги сготвя. :) Аз също съм щастлива, че открих великолепния ти блог!

      Изтриване
  2. Обичам такива богати супи....,абе всякакви супи обичам:)!Твоята е прекрасна,Валя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Милена! И аз обичам супички, гъсти и богати. Слънчев ден ти пожелавам!

      Изтриване