неделя, 16 април 2017 г.

Харосет (десертът от Тайната Вечеря) / Charoset (The Dessert of the Last Supper)






Христос Воскресе ! 

И Честит Великден!


Тази наша публикация трябваше да излезе преди да настъпи празникът, по време на подготовката за него.

За жалост тази година един закъснял във времето, но безкрайно проточил се и много тежък, въпреки антивируисните препарати и антибиотици, грип, който повали на легло последователно всички ни, без изключение, ни попречи да се подготвим навреме за празника.

И всичко правихме в последния възможен момент, след като най-после се окопитихме.

Но не това е темата на поста ни, нека да се потопим в празника, който все пак дойде и на нашата улица!

Христос Воскресе  и Честит Великден!

Здраве, щастие и благоденствие в домовете на всички хора!
Това е най-ценното, което си пожелаваме на всеки празник с надежда, че така ще бъде през цялата година за всички ни.


Тази година една публикация в електронните медии събуди интереса  и въображението ни, и както обичайно се случва при нас, ние изцяло се потопихме в провокираната тема:

Менюто на Тайната Вечеря на Исус Христос и дванадесетте му ученика.



"Тaйната вечеря", фреска от Килифаревския манастир "Рождество Богородично"
Източник>>>

Италианският археолог и блогър Генерозо Урциоли>>> , насочил интереса на изследванията си към малко познатата тема за храната на древните хора, е изследвал каква храна най-вероятно е присъствала на трапезата по време на Тайната Вечеря на Исус Христос и учениците му, преди на следващия ден той да бъде арестуван, бит, измъчван и прикован на кръста.

Правейки своите предположения, той се позовава на данни, известни за обичаите и традициите на еврейския народ от онова време до днес. И докато останалите предполагаеми храни от скромната трапеза на Христос и неговите ученици са добре познати на съвременните хора по света, една от тези предполагаеми  храни - десертът харо́сет, е почти непознат за нас, или поне за онези от нас, които не са имали случай да се докоснат до еврейската култура и традиции.

Потърсихме информация какво представлява харо́сет и как се приготвя, и за наша изненада открихме много повече, отколкото предполагахме.



За себе си открихме, че обредната храна харо́сет - тази вкусна и извънредно здравословна смес от сушени и пресни плодове, ядки, подправки и сладко вино, символизира глината, която са копали и обработвали робите евреи, работейки на строежите на египетските фараони, преди Мойсей, най-важният за еврейския народ пророк и основател на юдаизма, да поведе своя народ и да го изведе извън Египет, в Обетованата земя.

Евреите до ден днешен почитат като най-голям свой празник Освобождението - Великия изход (Пасех, или както го наричаме ние - Пасха) и централно място на трапезата им на този празник заемат харосет и безквасният хляб маца.

Всички ние знаем, че Богът, комуто се покланят всички християни по света, Исус Христос по произход е бил евреин и е логично храната на трапезата да е била типичната за евреите от онова време - според изследванията на Генерозо Урциоли и колежката му Марта Бергоньо>>>   на трапезата вероятно са присъствали ***задушен боб, агнешко, маслини, цвекло, маруля, хрян, рибен сос, фурми, безквасен хляб и подсладено, ароматно вино.

А за десерт- харо́сет - парченца сушени и пресни плодове и ядки, объркани с подправки и сладко вино.

***Като споменава задушен боб, вероятно авторът има предвид нахута, известен в съвремието още като леблебия или "турски боб", който е бобова култура и за чиято родина се счита град Йерихон, разположен на западния бряг на река Йордан в днешна Палестина. Нахутът е бил култивиран и използван за храна от древните народи още преди 7500 години, докато зрелият боб (фасул) е пренесен по нашите земи едва в епохата на Великите географски открития.
Знае се, че нахутът е бил използван от египтяните като афродизиак, следователно със сигурност е бил познат и на евреите.


Както виждате от горната снимка, неукрасеният празнично харосет има консистенция и цвят на нашенския мармалад - гъста, лепкава кафява каша.

Точно такъв трябва да бъде той на вид според еврейската вяра, защото за евреите тази обредна храна символизира нилската глина, която робите евреи са копали и обработвали в древността за строежите на фараона.

Ако потърсите снимки на харосет в интернет, ще откриете, че евреите и до ден днешен го поднасят на трапезата си точно по този начин - кафяв, лепкав и пастообразен, като често пъти в неговия състав липсват каквито и да било по-едри частици, които да му придадат някаква фактура, нещо, което зъбите да дъвчат и да дава усещане за хрупкавост си при хранене.

Доброто е, че в еврейската култура съществуват безброй много рецепти за харосет - по всички краища на света различните течения на юдаизма са внесли своя почерк, своята представа за това, как трябва да се приготви харосет. В резултат днес еврейската култура притежава и предлага неизчерпаемо разнообразие oт рецепти за харосет

По различните краища на света, освен фурми и сушени смокини, добавят и други сушени и пресни плодове, каквито има на съответното място.

Някъде смилат съставките в чопър или месомелачка, после ги подправят с канела, джинджифил, лимон, мед и варят в сладко вино.

Другаде накълцват на много ситно сушените и пресните плодове и ядките, подправят ги с различни подправки и поливат със сладко вино, без да ги варят.

Сладкото вино, с което се обърква сместа, е задължително.
Задължителни са също фурмите, сушените смокини, бадемите и орехите - според рецептата на сефарадските евреи>>>  . В рецептата на ашкеназките евреи>>>  харосет се приготвя само с нарязани на дребно ябълки, смлени бадеми (или орехи) и червено сладко пасхално вино.

Съществуват още рецепти за харосет в марокански, турски, египетски , грузински и какъв ли още не стил.

Рецептите за харосет търпят безброй вариации в резултат от смесването на еврейската традиция с местната култура и наличие на продукти на различните места, на които са се заселили и установили по целия свят различните еврейски етнически групи през вековете.

При всички положения това е един от най-здравословните десерти, който бихме могли да си представим, дори изваден от контекста на неговото обредно за еврейския народ значение.

А при това неизброимо количество рецепти за харосет, не е трудно човек да открие своята, такава, каквато на него би му била вкусна и да си приготви своя харосет, такъв, какъвто собствените му вкусови рецептори биха приели за най-апетитен.






Ние изчетохме и разгледахме огромно количество рецепти за харосет, преди да направим своя - такъв, какъвто решихме, че на нас ще ни бъде апетитен.

И понеже ние не сме еврейки и за нас това блюдо няма обреден характер, а чисто познавателен, си позволихме мъничко отстъпление и украсихме поднесената храна със сушени плодове и ядки, така че и за очите тя да бъде така привлекателна, както е апетитна за небцето ни.



Ето ги необходимите продукти за харосет, който предлагаме на вашето внимание:

2 пресни сладко-кисели ябълки
6-7 фурми без костилки
6-7 сушени смокини
1/2 чаша стафиди
1/2 чаша орехи
1/2 чаша бадеми
3 с.л. мед
1.ч.л. канела
1 ч.л. прясно настърган джинджидил
сокът от половин лимон
100 мл сладко  вино (ние използвахме десертно вино "Меча кръв")


Сушените плодове накълцваме на ситни късчета.










Нарязваме на средно големи парченца и ядките.








Накълцаните ядки и плодове поставяме в подходящ съд, добавяме меда, канелата, настъргания джинджифил, лимоновия сок, виното.
Ябълките почистваме от кората и семето и режем на дребни късчета , като всяка четвъртинка нарязана ябълка бързо вмесваме в сместа, преди да е потъмняла.
Подготвената смес искахме да поднесем сурова, но открихме, че тя не може да се спои добре, а това е задължително за този десерт. Затова я варихме на много слаб огън няколко минути, така че фурмите и стафидите леко се развариха и споиха сместа, а другите съставки останаха хрупкави и дадоха необходимата свежест на  блюдото.
Сварения харосет изсипахме в подходящ съд , покрит с фолио за свежо съхранение и прибрахме в хладилник за една нощ. за да се стегне и спои.













Готовия харосет обърнахме в подходяща чиния и украсихме с парченца фурми, сушени череши, накиснати в сладко вино - за цвят, бадеми и орехи и поръсихме с капки сладко вино.




Можем да споделим, че този десерт, освен че е много вкусен, е и извънредно здравословен, както сами можете да си представите.

А разнообразието на рецепти за него, с които изобилства интернет,  дават възможност човек да извлече идеята и да си приготви десертно блюдо от сушени и пресни плодове и ядки по свой вкус, което дава много енергия и здравословни ползи за организма.

Вижте още рецепти за харосет>>>

и още>>>

Така че ние горещо ви го препоръчваме!

Добър апетит!








4 коментара:

  1. А боба по интернет ли са поръчвали или е имало нелегален канал за доставка ?! Щото казват , че Колумб го е пренесъл през 16 век !

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Татяна, коментарът ви е меко казано язвителен, но за жалост говори само за това, че въпреки претенциите си за широка култура, не знаете чак толкова много. Специално за Вас сме пояснили, че нахутът също е бобова култура, в съвремието е известен още като турски боб, но за негова родина се счита районът на град Йерихон на Западния бряг в днешна Палестина. Култивиран за храна от човечеството преди повече от 7500 години, той е една от най-древните бобови култури, позната на хората. Вероятно авторът е имал предвид тъкмо него. Той обаче не е съобразил, че някоя си не особено грамотна дама българка ще се упражнява в язвителност, без да има необходимите достатъчно широки познания за целта. Поздрави и четете повечко, преди да си позволявате сарказъм публично в интернет, от който за смях може да станете самата Вие.

      Изтриване
  2. Момичета,
    чудесна публикация и то по време на най - важният за всички християни празник - Възкресение Христово.Христос Воскресе !
    През 2012 г. имах удоволствието да посетя Израел и Божи Гроб.Чудесно старинно място с наистина много здравословна и качествена храна.Видях чудесни фурми, много по - едри и вкусни, а също и нахут, който е навсясъде и от него приготвят хумос и много други ястия.Храната е наистина много здравословна и вкусна.Имах интерес да науча как се приготвя този безквасен хляб маца, но не успях да намеря нещо по въпроса.За сметка на това както в Кана Галилилейска така и по други градове навсякъде се продава сладко вино, което се сервира задължително в събота - еврейската събота е почивен ден и на нея се сервира празнична вечеря .Съботата започва от петък след залез слънце.Дори в хотелите в петък вечер се сервира празнична вечеря със сладко вино.
    Според мен трябва да се смелят хубаво фурмите и смокините с машинка за мелене на месо / или др. сушени плодове /, тогава десертът без варене ще се хомогенизира добре.Ще го изпробвам със сладко вино този път.Страхотен, много здравословен и вкусен десерт.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се получава хомогенност без варене на продуктите заради суровата ябълка вътре, Ели. Но всъщяност рецептите за харосет са толкова много в мрежата, че човек винаги може да го направи така, че да е съвсем по вкуса му. А хляба маца сме си наумили да направим някой ден.

      Изтриване