събота, 26 март 2016 г.

Въздушно и нежно домашно крем сирене за 15 минути / Light and Delicate Homemade Cream Cheese 15-minute recipe





Приготвя се за броени минути, от съвсем обикновени, достъпни за абсолютно всяко домакинство продукти, при това без топлинна обработка!

Има вкус на сметана и е въздушно като пухкав облак.

В пъти е по-евтино от "маскарпоне" и "филаделфия", а сами ще се учудите колко е нежно, гладко и копринено, и какъв удивителен вкус има!

Може да му сложите подправки по свой вкус, да си го намажете на филийка, когато ви се хапва нещо толкова нежно и кремообразно, да го сервирате като дип към закуска, обяд или вечеря, а ако го подсладите, може да го използвате за пълнеж на торти, сладкиши или еклери.
За всичко е еднакво подходящо.




Необходими продукти:

400 гр прясна, качествена необезмаслена извара - колкото по-малко зърнеста е изварата, толкова по-копринено ще стане крем сиренето.
100 гр меко (но не разтопено) краве масло с масленост 82%
250 гр заквасена сметана 20%

 ***Ако искате крем сиренето ви да стане  с по-висока масленост, може да сложите повече масло (например 150 гр) и/или повече заквасена сметана - според вкуса си и според конкретната необходимост.  След като го приберете в хладилника и го оставите там една нощ покрито (но не плътно, нека "да диша"), ще откриете, че то отлично се е стегнало и е станало чудесно за мазане на филийка, например.




Всички продукти слагаме в купа и разбиваме с пасатор на висока скорост поне 10 минути.
Ако пасаторът загрее, изключваме и оставяме да се охлади. След това разбиваме повторно.

Разбиваме докато постигнем копринена гладкост на сместа.




Покриваме готовата смес с капак, но не плътно, тя трябва да може "да диша" и я  прибираме в хладилник да се изстуди и стегне.

Добавките към базовата рецепта (сол, подправки или подсладител) са според потребностите и личния вкус.


Добър апетит!









2 коментара:

  1. Изглежда много нежно. Майка ми едно време така ни правеше крема сирене като си правехме сами извара и го разделяше на 2-3 части като в някои от тях слагаше примерно пресни зелени подправки, в друга нещо друго. Много беше вкусно. Не съм се сещала отдавна да си направя :)
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарим ти, Галка! Наистина е много нежно и вкусно.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване