неделя, 25 октомври 2015 г.

Яйца капама в масло (Tereyağlı Yumurta Kapama) / Eggs In Butter Kapama (Traditional Turkish Fried Eggs)

 

Вие може никога да не вкусите това ястие. Но опитате ли го веднъж, със сигурност съвсем скоро ще поискате да си хапнете от него повторно.

Уханието, което се разнася от яйцата капама, е неустоимо, а вкусът им е нежен, топящ се в устата и след всяка хапка просто нямаш търпение да се насладиш на следващата!

Апетитно, ароматно, засищащо - това блюдо ни плени още докато беше в тигана. Вярваме, че ще плени и вас!

"Яйца капама в масло" е традиционно турско ястие, което засега не е познато в България.
На турски език думата "kapama" означава нещо, което се приготвя (пече  или пържи) затворено, под капак. В случая става въпрос за яйца, които служат сами на себе си за капачета, "затворени" яйца в чисто краве масло и с много подправки.

Освен че е извънредно вкусно и уханно, ястието се приготвя за по-малко от 10 минути, а това го прави незаменимо, когато трябва да сготвите много набързо нещо апетитно, топло и засищащо - вечер, когато сте уморени след работа, или за неочаквани гости, или просто така, когато не ви се иска да се задържате много дълго в кухнята.



Необходими продукти за 1 порция:

3 сурови пресни яйца
35 гр краве масло
щипка сладък червен пипер
щипка лют червен пипер на люспи (по желание)
щипка прясно смлян черен пипер
щипка сушен риган
сол
листенца пресен магданоз



Измиваме яйцата с топла вода и сапун, после ги сваряваме до умерено твърди - около 4-5 минути на умерен огън.

Пресните яйца се белят много  трудно, затова ние ги белим потопени в купа със студена вода. Така беленето значително се улеснява.


Всяко сварено яйце разрязваме с остър нож на две по дължина.








В тиган с незалепващо покритие загряваме маслото, докато "зацвърчи". За да не изгаря маслото, ние добавяме в него и по няколко капки слънчогледово олио.

В горещото масло поставяме половинките яйца най-напред с белтъка към мазнината. Оставяме ги да се запържат до златисто.


След това внимателно ги обръщаме да се запържат и откъм страната на жълтъка. Не пържим дълго - около 3 минути на умерен огън са достатъчни.



Към края на пърженето поръсваме яйцата с подправките: сол, прясно смлян черен пипер, сладък червен пипер, лют червен пипер на люспи (по желание) и ситно стрит риган.

Поръсваме ги така, че част от подправките да попаднат в мазнината и да я ароматизират и овкусят. Така ястието е  най-уханно и вкусно




Изваждаме готовите яйца с плоска лопатка. Сервираме в чинии, а около тях поливаме от ароматизираното и овкусено масло, в което са се пържили. Маслото разпръсква неустоимо ухание и е много пикантно, затова ние сложихме в чиниите всичкото, което използвахме за пърженето.

Сервираме порциите веднага (горещи), поръсени с листенца пресен магданоз.

Добър апетит!



You may never try this dish but if you do taste it you will definitely want to have it again.
The scent of egg kapama is irresistible, its taste is delicate, it will melt in your mouth and after each bite all you will want is to have another another!

We were drooling over this dish even as we prepared it in the pan – it’s appetizing, it smells delicious and it’s incredibly filling. We have no doubt you will be drooling too.

“Eggs in butter kapama” is a traditional Turkish dish which isn’t known in Bulgaria. In Turkish kapama means something that is cooked (baked or fried) under a lid. In this particular case the eggs are their own lids, frying in pure butter and with a lot of spices.

Other than having a delicious smell and taste, this dish can be prepared in less than 10 minutes, which makes it all but irreplaceable if you need something delicious, warm and filling. For example, in when you’ve come home from work in the evening and you’re all tired or when you have unexpected guests, or just because you don’t have the time or patience to cook for a long time.




Ingredients for 1 serving:

3 fresh eggs
35g butter
A pinch of paprika
A pinch of hot red pepper flakes
A pinch of freshly ground black pepper
A pinch of dried oregano
Salt to taste
Fresh parsley



Wash the eggs with warm water and soap then boil them in hot water for 4-5 minutes, until they are just becoming hard-boiled.

It’s quite difficult to peel a very fresh egg, which is why we placed them in a bowl with cold water and peeled them in the water, which makes the process considerably easier.

Cut every peeled egg in two length-wise.
Use a non-stick pan and melt the butter in it, then let it heat until it starts sizzling. If you don’t want your butter to burn you can add a few drops of vegetable oil in it.

Place the cut eggs with the egg-white down and let them fry until that side turns golden.

After that flip them over and let them fry for about 3 minutes on medium heat.

Towards the end of the frying process sprinkle the spices on them - the salt, the ground black pepper, the paprika, the hot red pepper flakes and the oregano.  Make sure that some of the spices fall in the butter as well to add to its scent.

Remove the eggs from the pan and serve them on a heated plate, then pour the butter  you fried them in around them. Its scent is incredibly appetizing and it tastes quite spicy, which is why we added all of it.

You need to serve the eggs while they’re still hot and sprinkled with a few leaves of fresh parsley.

Bon Appétit!







7 коментара:

  1. Валя, вкусни изглеждат тези пържени варени яйчица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно е, Весе. Не само изглеждат, но и са много вкусни!

      Изтриване
  2. За първи път попадам на подобно ястие, много интересно и вкусно.Но най - големият плюс е, че се приготвя много бързо.Към масленият сос освен подправки може да се добави и нещо друго, според желанието - сметана, кисело мляко, счукани орехи с малко чесън.Чудно ще стане, но и така е прекрасно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. РАдваме се, че ти харесва„ Ели! Опитай го някой ден! Относно предложенията ти: според нас и със сметана, и с кисело мляко - все ще се развали чудния прозрачен кехлибарен цвят на маслото. Ние затова не си правихме подобни експерименти. Освен това със сметана ще стане убийствено тежко, поне по наше мнение. За орехи... възможно е, но подправките според нас достатъчно насищат вкуса и уханието. Ние самите добавихме в маслото само малко чист лимонов сок - стана много апетитно.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  3. Ох,че лесно и вкусно...!Прекрасна порцийка!Поздрави,момичета!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина и е лесно, и е вкусно, Миленка! Надяваме се, че ще ги опиташ тези яйчица и ще ти харесат и на теб! Поздрави и на теб!

      Изтриване
  4. Удивително вкусни, получиха се разкошни!
    Всички в къщи много ги харесаха и определено често ще си ги правим :)
    Снимките ми не станаха толкова хубави като вашите, но вкусът съм сигурна, че съм улучила :) Благодаря Ви за прекрасната рецепта!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване