вторник, 13 януари 2015 г.

Гурьевская каша (любимият десерт на император Александър III)





Според майка ми това е най-вкусният десерт, който съм им правила, занимавайки се с кулинарния си блог. Е, в интерес на истината, тя не си пада много по шоколада, но пък това нежно суфле-торта от сметана, мляко, яйца и грис, което само се нарича "каша", а всъщност няма нищо общо с кашите, действително е много вкусно!

Освен това сладкишът е много полезен и здравословен и със сигурност ще се  хареса и на най-капризните деца, които не обичат никак да ядат каша от грис. Така че ако си го направите у дома, ще имате лек, вкусен и пълноценен десерт за всички членове на семейството - и малки и големи.

Сладкишът е създаден в началото на XIX век от Захар Кузьмин, крепостен готвач на майора в оставка Георгий Юрисовский, в чийто дом гостувал граф Дмитрий Гурьев, министър на финансите и член на Държавния съвет на Руската империя. Впоследствие граф Гурьев откупил Кузьмин заедно със семейството му и го направил щатен готвач при своя двор. А десертът взел името на господаря, разбира се, не на слугата...

Впоследствие "гурьевската каша" е достигнала и до височайшата трапеза на император Александър III, баща на последния руски император Николай II.  Историческите хроники свидетелстват, че точно този десерт е поднасял келнерът на Императора в момента, когато през 1888 година е бил извършен кървав атентат с многобройни жертви във влака, в който е пътувал Александър III със семейството си и за малко той не е бил убит.




В началото са правили този десерт, като са варили гриса във високомаслено мляко и са му добавяли на пластове всичкия каймак, предварително получен чрез мнооого усърдно биене от същото това мляко.
В по-ново време руските домакини го правят, като за начало варят гриса в нискомаслена течна сметана (11%). В Русия сметаната се продава във всякакви разфасофки и всякакъв процент масленост, и даже наливна,  във всички хранителни магазини.

Но къде ти у нас течна животинска нискомаслена сметана?!
Продава се по магазините една течна готварска растителна, но това произведение на  промишлената химия никак не е на почит в дома ни.

Обаче аз му намерих колая и се получи много вкусен десерт.




И така, необходими продукти:

600 мл прясно краве мляко (3%)
200 гр заквасена сметана 20%
125 мл фин пшеничен грис (около половин чаша, а аз измерих количеството с градуиран съд)
3 яйца
1/2 чаша захар или малко повече, на вкус
1/2 чаша филирани бадеми
или сушени плодове - стафиди, сушени череши, кайсии или каквото имате (аз сложих сушени череши)
1 пакет ванилова захар

За крема:

2/3 чаша сладкарска сметана

За украсата:

пресни плодове според сезона
сок от пресни или сушени плодове (около 2/3 чаша)
1 ч.л. нишесте
1 с.л. захар
лимонтозу на върха на ножа (при необходимост)
пресни листенца мента (аз използвах свежи малки листенца здравец от саксия, знаете, че той е съедобен)

малко краве масло за намазване на формата за печене

обем на мерителната чаша 250 мл





В началото трябва да сварим много гъста грисена каша. Моята се получи толкова гъста, че беше трудно да се разбърка с вилица.

- Сипваме млякото в касерола и го оставяме да заври, във врящото мляко изсипваме по малко гриса с широко плавно движение, сякаш размахваме вертило, като същевременно бъркаме с тел, за да не се образуват бучици. Добавяме ваниловата захар.

- Варим гриса на слаб огън около 2 минути при непрекъснато бъркане (или докато се сгъсти добре), след това изключваме котлона, похлупваме съда и го оставяме на котлона за около 15 минути. През това време грисът ще набухне добре и ще може да се добавят другите съставки.

- Набухналата грисена каша оттегляме и оставяме на хладно да изстине.

- Отделяме жълтъците от белтъците.

- Жълъците разбиване с почти цялата захар (оставяме само 1 с.л. настрани) до бяла пяна.

- Белтъците разбиваме в сух и чист съд с щипка сол до твърди връхчета. (Убедете се преди разбиването, че в белтъците ви не е попаднала нито капка жълтък).

- Охладената грисена каша разбъкваме добре, добавяме към нея предварително разбитата с вилица заквасена сметана, разбиваме с миксера.

- Добавяме пяната от жълтъци и захар, отново разбиваме с миксера на бавна скорост.

- След това  сипваме в сместа на части от белтъците, като размесваме с лопатка с движение отдолу нагоре и отвън навътре в съда, бавно, като внимаваме да не унищожим мехурчетата въздух в пухкавата белтъчна маса - докато вмесим всичките белтъци.

-Подготвяме си съда за печене: ако е стъклен, намазваме с масло, ако е метален - слагаме на дъното хартия за печене, намазана с масло, или (както направих аз) намазваме дъното и стените с масло и поръсваме с малко грис, за да не залепне печивото.

Аз използвах форма с диаметър 26 см, но за това количество продукти или трябва да се използва по-малка форма (например 22 см) или трябва да се увеличат продуктите, за да стане сладкишът по-обемен. Това ще го имам предвид следващия път.

- изсипваме в съда за печене половината от подготвената маса, заравняваме и добавяме равномерно на повърхността филираните бадеми. (Аз предварително накиснах в гореща вода измитите сушени череши, после ги изсуших на кухненска хартия и ги добавих в печивото. Сока от чершите не изхвърлих).

- Изсипваме останалата половина от сместа и заравняваме.

- Печем на 180 градуса около 30 минути или до златиста коричка.

–Изпечения сладкиш оставяме да се охлади в съда, в който сме пекли, после го изваждаме и украсяваме с шприц с разбитата сладкарска сметана и пресни плодове. Ако нямате шприц, използвайте пластмасово пликче, в чийто край сте изрязали малка дупчица.
(Между другото, мисля, че може да се украси и с разтопен шоколад или шоколадов крем.  Въпрос на вкус.)

-От сок от плодове, супена лъжица захар и разбито в малко студена вода нишесте варим на слаб огън  плътен сироп, с който допълнително украсяваме и овкусяваме сладкиша и съда, в който е поднесен.


Ами това е. Опитайте, няма да съжалявате!

Да ви е сладко!


Оригиналната рецепта можете да видите  ТУК
За произхода на  Гурьевская каша можете да прочетете  ТУК
Моята рецепта е адаптирана  ОТТУК










6 коментара:

  1. Аз няма да съм така крайно категорична в оценката като милата ти майчица,но ще кажа ,че определено само от това което виждам съм уверена в качествата на десерта............А и на императорското небце се доверявам:)!
    Браво за великолепната рецепта!Поздрави за увлекателния ти стил за представянето на всяка рецепта и честит нов начин на презентация....Прегръдки,Валя!:))))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленка! Много мили думи си отправила към мен, трогна ме! Надявам се и занапред да не ви разочаровам с публикациите си! Прегръдки!

      Изтриване
  2. О тази "каша" ще опитам задължително! Изглежда неустоимо, Валя! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ще се радвам ако опиташ и ти хареса, Ради! Аз мисля да я правя често-често. Лесно, диетично и вкусно е според моите понятия. Слънчев ден!

      Изтриване
  3. Както винаги нещо различно и интересно.
    Аз имам някъде рецепта под това име "Гурьевская каша", трябва да я намеря, но там си беше наистина каша, в която помня, че имаше елда и доста продукти, плодове сушени, ядки...и беше пояснено, че повишава имунитета.
    Ох, всичките ти рецепти ми се иска да опитам...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ехеей, чудесно е, че те е заинтересувала рецепта с такова название, Весе! То не е май много поетично за съвременния човек, обаче зад него се крие нещо много апетитно, нали?! Ще се опитам и занапред да показвам нови и интересни неща, Весе,

      Много се радвам, че така оценяваш публикациите ми! И ти благодаря за добрите думи! Прегръдки!

      Изтриване