неделя, 7 декември 2014 г.

Култовият Лвовски сирник




В севернославянската кухня "сирник" (сырник)  се наричат лакомствата - независимо дали са печени или пържени, дали са сладки или солени, основна съставна част в чието тесто е изварата.

Изварата не е популярен продукт за влагане в тестото в нашата кухня, но в руската, украинската, белоруската кухня изделията с извара са безчет.

Изварата е любим продукт на домакините на територията на бившия Съветски съюз и те умеят да приготвят от нея наистина необикновени лакомства.

Едно от тях, което в буквалния смисъл на думата е култово за украинската кухня и е изключително популярно и в Русия, ви представям днес: "Лвовски сирник". Мисля, че няма да сгреша, ако кажа, че това е предшественикът, прародителят на съвременните американски чийзкейкове.

Лвовският сирник е знаменитост и гордост на жителите на украинския град Лвов и казват, че в града не съществува нито едно заведение за обществено хранене - независимо дали кафене, ресторант или закусвалня, което да не предлага  в менюто си това лакомство. 




Като разглеждате снимките, ще повярвате ли, че това блокче е направено основно от извара?
В него на практика няма никакво брашно и то е толкова нежно, сочно и вкусно, така се топи в устата... че просто не можеш да му устоиш...


Рецептата за лвовски  сирник в безбрежния интернет е само една - единствена и се знае точно кой е нейният създател: обявената за най-добра украинска кулинарка  - Дарья Яковлевна Цвек, родена в далечната 1909 година и доживяла до 95 годишна възраст. Самата рецепта е създадена  в средата на 20 век.

Дарья Цвек е измислила пропорцията и технологията на смесване на продуктите, които вече десетилетия се спазват от всички желаещи да го приготвят - без изключение, независимо дали го произвеждат промишлено или го пекат у дома. Въпреки че изчетох безчет публикации на различни кулинари,  не срещнах нито едно отклонение от рецептата на Дарья Цвек. Явно има защо.

Ето тази одухотворена възрастна дама с флейтата, която ни гледа от снимката, е авторът на култовия за украинската кухня "лвовски сирник", чиято рецепта ви предлагам днес:




Необходими продукти:

За сирника:

500 грама необезмаслена извара (колкото по-висок процент масленост има изварата, толкова по-вкусен става сирникът).
4 големи пресни яйца. Ако са малки, сложете 5.
150 гр захар
100 гр краве масло
кората на 1 лимон
50 гр. стафиди
1 с.л. грис
3 с.л. заквасена сметана (моите бяха много пълни)

За глазурата:

1 с.л. (30 гр.) краве масло
2 с.л. с връх какао
2 с.л. с връх захар
3 с.л. заквасена сметана (и тук лъжиците ми бяха много пълни :) )

малко краве масло за намазване на формата




- Първото, което трябва да направите, е да подберете хубава извара - с възможно по-висока масленост и да не е твърде влажна. Ако е мокра, непременно я увийте в тензух и окачете да се отцеди, или я сложете в гевгир и я притиснете с някаква тежест.

- След това или претрийте изварата през метална цедка с по-едра мрежа, или я пасирайте до гладкост с пасатор. По принцип колкото  по-гладка стане изварата ви, толкова по-нежен и вкусен ще е сладкишът ви.

- Стафидите може да залеете за 10-15 минути с топла вода, после ги измийте и изсушете на кухненска хартия.

- Отделете жълтъците от белтъците. В белтъка не трябва да попада нито капчица жълтък. Уверете се също, че съдът, в който ще разбивате белтъците, а също и бъркалката на миксера ви са абсолютно сухи и чисти. Това е много важно за крайния резултат.

- Белтъците разбийте с щипка сол до пухкава пяна с твърди връхчета.

- Жълтъците разбийте до бяло със захарта.

- В дълбока купа смесете  разбитата до гладкост (или претрита) извара, настърганата лимонова кора, стафидите, омекналото масло и лъжицата грис (аз сложих 2 лъжици грис, защото изварата ми от магазина беше доста сочна, макар и прясна и нежна). Изобщо смесете едновременно всички продукти без жълтъците и белтъците. Разбите с миксер тази смес.

- Добавете разбитите със захарта жълтъци, разбийте с миксера.

- След това добавяйте на части разбитите белтъци, като размесвате със сладкарска лопатка и с внимателни, меки движения отдолу нагоре и от края на купата към центъра. Трябва да размесвате наистина много внимателно, защото пухкавите белтъци са единственият надигащ тестото агент. Не трябва да допускате  обемът им да спадне.


- Класическият лвовски сирник по правило се пече в правоъгълна форма (терин). Но ако нямате, и кръглата ще свърши работа.

- Формата за печене застелете с пекарска хартия и намажете с меко краве масло. Или намажете формата с масло и посипете с малко брашно.

–Изсипете тестото в подготвената форма и печете в предварително загрята до 180 градуса фурна до златисто. При мен печенето продължи около 60 минути, но аз сложих печивото в студена фурна. При печене сирникът се надига. Може и да се разпука, но това да не ви притеснява. Готовото печиво се обръща.

- Когато сирникът се изпече, извадете и охладете във формата. Той ще спадне малко. Едва след това го обърнете в подходяща чиния.

- Пригответе глазурата.
Смесете всички продукти в огнеупорен съд и ги разтопете на слаб огън с непрекъснато бъркане. Глазурата ви трябва да се сгорещи, но не трябва да завира.
Става за 2-3 минути.

- Изстудения сирник облейте с горещата глазура. Оставете да се охлади и непременно го приберете в хладилник поне за 5-6 часа. Още по-добре ще е да го оставите в хладилника една нощ. Казват, че тогава той става най-сочен и нежен. Аз бях очарована от резултата.






Както сами се убеждавате, приготвянето на лвовския сирник е много лесно, продуктите са елементарни  (което не е удивително, като се има предвид по кои времена е създадена рецептата), а резултатът е едно изумително нежно, сочно и диетично изкушение със сметаново-шоколадов вкус.

Не очаквах, но блокчето с обем литър и половина беше излапано от домашните ми само за един следобед. При това с огромен и нескрит апетит. Имаше много суперлативи и поискаха пак да им направя.

Наистина, Дарья Цвек е била забележителна кулинарка!

Опитайте го и вие, няма да съжалявате, уверявам ви.


Добър апетит!

***


Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!






11 коментара:

  1. Валя и аз да бях у вас и аз с удоволствие бих си похапнала от този Сирник...,а сега ще ми се наложи да го приготвя,за да му се насладя:)))))))!
    Признава си,че не бях чувала за този десерт,но много ми хареса....
    Искрена благодарност за рецептата,Валя!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз ти благодаря от сърце за коментара, Миленка! Опитай го, няма да съжаляваш, такава нежна и сочна вкуснотия, при това толкова диетична, и аз не съм опитвала досега!

    ОтговорИзтриване
  3. Толкова примамлово изглежда Вале, че непременно ще го направя. Обичам печивата с извара, кой знае в предишен живот може да съм била украинка, рускиня...::)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам, ако го направиш, да споделиш впечатлението си, Весе. А иначе, за миналия живот... сигурно и аз съм била някога там, по тези земи, кой знае... Толкова обичам тяхната кухня, че като нищо може да се окаже, че си го нося с мен от минал живот... Поздрави и усмихнат ден и седмица!

      Изтриване
  4. Валя, прекрасна публикация! Моите поздравления за старанието, за прекресната рецепта и изпълнението и! Сирника изглежда наистина с много нежна структура и напомня на чийзкейк, не се съмнявам, че е прекрасен, ще трябва да опитам!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Танче! Много мили и много искрени думи са отправила към мен. Толкова се радвам, когато някой харесва това, което правя... ама то всички ние се радваме. Иначе нямаше да отделяме толкова от свободното си време за това ни хоби.. А и когато го правим с любов, винаги се получава... Поздрави и на теб!

      Изтриване
  5. Всичко е прекрасно: и подбраните рецепти,и чудесните снимки, и талантливо написаният коментар, но не по -малко ме възторгва грамотността на авторката ! Цялата тази хармония гали не само гастрономическите ни сетива, но и душата ! Благодаря, Валя !

    ОтговорИзтриване
  6. Ако трябва да съм честна, за първи път срещам човек, който освен рецептите и снимките, забелязва и държи на грамотността. От години имам усещането, че българите са "скарани" с родния си език - масово не го знаят добре, небрежни са и не искат да се учат да говорят и пишат на правилен роден език. И стават агресивни, ако се опиташ да поправиш грешките им.

    Festina, трогната съм от този коментар, както никога досега! Благодаря от сърце и аз!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте, Валя!
    Страхотна рецепта (и много финансово полезна), благодаря от сърце!
    Преди 3-4 години ме почерпиха с едни миниатюрни десертчета, продавани изключително само в руските магазини. Хем малки, хем скъпи, но пък толкова вкусни... Купувала съм неведнъж, чета им съдържанието - извара, шоколад, добавки... Смятах, че няма как да се приготвят в домашни условия. И ето сега, ровейки си във Вашия прекрасен блог, го виждам този десерт, огрооомен, при това не излизащ скъпо! Очарована и много благодарна, обещавам да направя и да пиша отново!
    Мери

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Мери, много щастлива се чувствам, че рецептата Ви е харесала!

      В интерес на истината, тези ласкави коментари от непознати хора са най-мотивиращите за мен да продължавам да предлагам на читателите си нови и непознати рецепти. Благодаря Ви!
      Ще се радвам, ако и вкусът на извареното блокче - сирник също Ви хареса!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Благодаря Ви, Валя! Опитах сирник в Одеса и в търсене на рецептата попаднах на Вашия блог... Това е уникално вкусен сладкиш поднесен с ванилов, плодов или шоколадов сос и задължително запарен чай!
    Румяна

    ОтговорИзтриване