понеделник, 28 юли 2014 г.

Scarpaccia (Скарпача - италиански пай с тиквички)





Рецептата за този пай ми попадна случайно в италиански кулинарен сайт. И понеже сега е сезонът на тиквичките, а пък аз много ги обичам и се старая у дома постоянно да има от този толкова крехък и вкусен зеленчук, моментално се запалих от идеята да го приготвя.

Scarpaccia е ястие, което произхожда от крайбрежните зони на Тоскана, около Viagreggio, град в северозападната част на Италия, недалеч от остров Корсика. Името на ястието се превежда грубо като „лоша обувка” и според някои източници причината за това е, че е тънко като подметката на нискокачествена обувка. Според други източници, „лошата обувка” е станала такава, защото е била носена от всички членове на семейството – наистина, скарпача е пай, в който, както твърдят италианците, може да се сложи всичко – също като в лошата обувка.

Но независимо от странното име, това ястие е фино и изтънчено, с типично италиански вкус, благодарение на зехтина, кашкавала, моцарелата и босилека - все продукти, без които е немислимо да си представим италианската кухня. Скарпачата така бързо успя да заплени вкуса ми, че, струва ми се, бих могла да я приготвям всеки ден от седмицата, без умора, и да си я похапвам, без да ми омръзне, особено в сезона на тиквичките. 






Необходими продукти  за форма с диаметър 29 см.


4 млади, малки тиквички
4 яйца
2 глави лук
2 скилидки чесън
1,5 с.л. зехтин
180 гр. твърд кашкавал
150 гр. моцарела
1 ч.ч.  (250 мл) царевично брашно 
1 ч.ч.  (250 мл) пшенично брашно
100 мл. прясно мляко
100 мл. вода 
1 к.л. прясно смлян черен пипер
босилек - пресен или 1.ч.л. сушен, сол.
 
Тиквичките нарязваме на много тънки кръгчета ( с дебелина около 2 мм), обилно посоляваме и оставяме в гевгир да им изтече излишната влага. За това е необходим около половин час. През това време нарязваме лука на полумесеци и го запичаме в почти напълно сух тиган (аз намаслих тиган с незалепващо покритие с 1/2 ч.л, зехтин помас и в него задуших (или запекох) лука до златисто.Отдръпваме запечения лук от котлона  и оставяме да се охлади.



В купа пресяваме двата вида брашно. В друга купа разбиваме четирите яйца с.млякото, водата и  1 с.л, зехтин. После в получената хомогенна течност добавяме лъжица по лъжица от брашното, като разбиваме с вилица или тел, докато получим тесто, малко по-гъсто от кексово.

Добавяме в тестото нарязаната  на малки късчета моцарела (ако нямате моцарела, може и с натрошено краве сирене), както и 100 гр.. от настъргания кашкавал.


Добре отцедените от отделената влага тиквички смесваме с лука и босилека, Изсипваме в тестото, добавяме смачкания чесън,  сол на вкус и черния пипер, разбъркваме с дървена лъжица.
Така подготвената смес изсипваме е в намазнен със зехтин съд за печене. Тъй като аз пекох в тавичка от инокс, реших, че намазняването не ми е достатъчно и поръсих тавичката с малко брашно.



И сега внимание, най-важното!
Сместа в тавичката за печене не трябва да бъде по-дебела от 2 см. Иначе паят няма да се изпече добре.
Печем в предварително загрята до 200 градуса фурна на горен и долен реотан около 40 мин. Трябва да получим приятно зачервена коричка. Изваждаме, поръсваме с останалия настърган кашкавал и запичаме още няколко минути на горен и долен реотан - до разтопяване на кашкавала.






Отрежете си парче и се насладете на неповторимия италиански вкус!
Да ви е сладко!






Няма коментари:

Публикуване на коментар