сряда, 24 май 2017 г.

Ме́джимурска зле́ванка (традиционен хърватски десерт ) / Mejimurska Zlevanka (Traditional Croatian Dessert)





Тези от нашите читатели, които вече са се запознали с рецептата на Ме́джимурската ги́баница>>>,  няма да се чудят много на това странно наименование.

За останалите читатели  ще поясним с две думи: рецептата е от хърватската кухня и произхожда от Меджимурската жупания (област), през която протича река Мур (оттам и името на жупанията).

Злеванка е традиционен сладкиш (пай) в кухнята на западните славянски народи, като при различните народи се приготвя по доста различен начин.

Хърватската меджимурска злеванка е печиво, съдържащо йогурт (ние заместихме с кисело мляко), заквасена сметана, извара, яйца, грис и захар.

В зависимост от настроението си може да го хапвате за десерт  или за закуска - и за двете е еднакво подходящо и много апетитно!.

Необходими продукти за тавичка с размери 28 см х 18 см (6 - 8 порции)

5 яйца
1.5 ч.ч. пшеничен грис
200 гр заквасена сметана 20%
400 гр кисело мляко с висока масленост (нашето беше 4.5%)
2/3 ч.ч. захар
400 гр прясна необезмаслена извара (или прясно сирене)
20 гр краве масло
***15 гр бакпулвер (въпреки че в оригиналната рецепта няма, препоръчваме ви да сложите)
1 пакетче ванилова захар
*** 150 гр тъмни стафиди  (по желание, в оригиналната рецепта стафиди няма, но нас нас много ни хареса с тях)
300 гр мармелад от сини сливи

Обем на мерителната чаша: 250 мл



Загрейте фурната до 170 градуса.

Намажете тавичката, в която ще печете, с маслото, посипете с малко брашно, излишното изтръскайте.

В купа разбийте с домакинска тел яйцата със захарта, добавете сметаната и киселото мляко, разбийте до хомогенност.

Добавете гриса и бакпулвера (изполвайте непременно бакпулвер, за да стане въздушно тестото ви, иначе е малко тежко и сбито), разбийте отново много добре до хомогенност.

Сложете изварата (или прясното сирене, раздробено на късчета) и разбъркайте, като се стремите да оставите в тестото по-едри късчета, нека да те се виждат в консистенцията на печивото.

Ако решите да сложите стафиди или други сушени плодове, добавете и тях и разбъркайте с дървена или силиконова лопатка до еднородност на тестото.

Изсипете сместа в подготвената тавичка.

Печете на 170 градуса около 35-40 мин (ориентирайте се по своята фурна) до суха клечка.

Извадете готовото печиво, оставете го малко да се охлади и намажете oтгоре с плътен слой мармалад от сини сливи.

Поднесете на закуска или за десерт (печивото не е много сладко и е с приятна кисела жилка от мармалада).


Добър апетит!




Оригиналът е тук>>> 

5 коментара:

  1. Верни на себе си, с поредното интересно предложение от чуждата кухня!
    Не се съмнявам, че е вкусно, потвърждават го апетитните снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарим ти, Весе! Човек трябва да е верен на себе си, особено когато върши нещата съзнателно и премислено. Знаеш нашата позиция: интересни и вкусни блюда има навсякъде, а в този глобализиращ се свят човек не може да се затваря в черупката си - това е крайно вредно. Поздрави!

      Изтриване
    2. Глобализацията си има и своите добри, и своите лоши страни, но...във вашия случай съм за!

      Изтриване
  2. Момичета,
    много интересен сладкиш с грис.Определено ще го изпробвам, прекрасно изглежда , а и е лесен за приготвяне.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. И е много вкусен, Ели - то и няма как да не е при тези апетитни продукти, вложени в него. Но непременно сложи бакпулвер за повече въздушност на печивото. Без бакпулвер тестото се получава тежко и малко сбито.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване