понеделник, 7 март 2016 г.

Австралийски пастички "Лемингтън" с малинов конфитюр и крем от бял шоколад / Australian Lamington Cakes with Raspberry Jam and White Chocolate Cream Filling





Лемингтън (Lаmington) е традиционен австралийски десерт, който се радва на изключително голяма популярност в родината си.

Той представлява малки пастички от пандишпан, обикновено с квадратна форма, потопени в шоколадова глазура и оваляни в кокосови стърготини.

Тези сладкишчета са толкова популярни в Австралия, че освен че се продават във всички магазини за хранителни продукти, много често се използват за набиране на средства за различни благотворителни каузи.

Счита се, че наименованието им идва от името на лорд Лемингтън, който е бил губернатор на щата Куинсланд от 1896 до 1901 година. Други смятат, че са наименовани на съпругата на лорда. Има и други версии за произхода на наименованието им, но едва ли това е най-важното. По-важно е, че пастичките са извънредно вкусни и много популярни в Австралия, а и не само там.

Те са много харесвани и в Съеднинените щати, където също се продават и във фабрични опаковки .

Интересно е , че са станали широко популярни и в страните от Западните Балкани - Сърбия, Македония, Хърватия, където са известни под наименованието "чу́павци",  но, кой знае защо, у нас не са придобили широка известност, въпреки че в интернет има рецепти от български кулинари за направата на класическите "лемингтън" - пандишпан, глазура и кокос. Но и тези рецепти никак не са много, от което се натрапва този извод.

На Запад обаче съществуват безброй различни рецепти за приготвяне на пастичките Лемингтън.

Показаните тук пастички са на основата на класическите сладкиши, но напълнени с конфитюр и крем от бял шоколад. Тъкмо кремът от бял шоколад е този, който им придава неповторим вкус и атрактивност!

В западни кулинарни сайтове могат да се намерят също рецепти за рула и торти Лемингтън, както и Лемингтън с цветна глазура - най-често розова. Така че при желание всеки би могъл да прояви креативност да създаде своите неповторими сладкиши Лемингтън.



Необходими продукти за 12 броя пастички "Лемингтън"
(в тавичка с размери 28 х 18 см)

За пандишпана:
2 чаши брашно
1 чаша захар (по възможност ситна)
250 гр безсолно масло (добре омекнало, но не разтопено)
4 яйца (със стайна температура)
150 мл прясно мляко (със стайна температура)
15 гр бакпулвер
1 пакет ванилова захар
щипка сол

Обем на мерителната чаша: 200 мл

За глазурата:
300 гр пудра захар
50 гр тъмно какао
80 мл прясно мляко
60 мл вода

За овалване на пастичките:
200 гр кокосови стърготини

За крема от бял шоколад:
200 гр бял шоколад
4-5 с.л. прясно мляко
300 гр гъста заквасена сметана (ако сметаната не е достатъчно гъста, трябва да е сложи в марля да се отцеди от течността)
2 пълни с.л. подсладено кондензирано мляко

И още за пълнежа:
350 гр малинов  конфитюр (може да се сложи ягодов, вишнев, черешов, боровинков или друг с ярък тъмно-розов или червен цвят).



Както от изброените продукти ще ви стане ясно, тези пастички са истинска енергийна (и калорийна ;) ) бомба. Може да се направят и като петифури и ще стигнат поне за две дузини гости.
Но пък вкусът им си заслужава да ги опитате! Те са изключително нежни, буквално се топят в устата и определено си струват и отделеното за приготвянето им време, и труда, и продуктите!

Приготвяме пандишпана:

Фурната загряваме до 180 градуса

Тавичката, в която ще печем, намазваме добре с малко меко масло и покриваме с алуминиево домакинско фолио. То ще залепне за тавичката заради маслото и след като сме изпекли пандишпана, ще се отдели много лесно и бързо. Може и фолиото да се намаже с малко меко масло, макар че самите пастички съдържат доста масло, така че едва ли има риск от залепване на фолиото до степен да не може да се отдели от пандишпана.

Брашното пресяваме в съд, заедно с бакпулвера, ванилията и щипка сол. Добре разбъркваме сместа.

В отделна купа слагаме омекналото масло и захарта и с миксер на високи обороти разбиваме до пухкава смес.

Добавяме 1 яйце, като продължаваме да разбиваме с миксера до хомогенност на сместа, след това по същия начин, едно по едно, добавяме и следващите, като след всяко добавено яйце разбиваме сместа до пълно хомогенизиране, преди да добавим следващото.

В хомогенизираната смес на части сипваме брашно и малко прясно мляко, разбиваме с телена бъркалка. След това добавяме нова порция брашно и прясно мляко, разбиваме. Продължаваме, докато не добавим всичкото брашно и мляко.

Получаваме доста гъста смес, която изсипваме в тавичката, добре заравняваме и печем около 30 минути на 180 градуса (или до суха клечка).

Изпечения  пандишпан изваждаме от фурната и оставяме  малко да се охлади в тавичката.

Преобръщаме върху поднос тавичката, отделяме алуминиевото фолио и изчакваме пандишпанът добре да изстине.

След това го увиваме добре, но не твърде стегнато, в домакинско фолио за свежо съхранение и оставяме върху подходящ поднос  в хладилник за 1 нощ. Това е необходимо, за да се изстуди добре пандишпанът. Колкото по-добре го изстудим, толкова по-лесно ще го нарежем след това на пастички.

Приготвяме белия шоколадов крем:

Белия шоколад нарязваме с нож на ситни парченца.

Слагаме го в купа заедно с прясното мляко и разтапяме на водна баня При разтопяването му трябва енергично да се бърка, тъй като има риск вместо шоколадът да се разтопи - да се карамелизира.

Разтопения шоколад оставяме да се охлади.

Добавяме кондензираното мляко, разбъркваме добре с телена бъркалка.

След това на части добавяме заквасената сметана, като добре разбъркваме (но не разбиваме) с телена бъркалка (това се прави, за да не се втечнява излишно сметаната, а оттам- и кремът). Заквасената сметана и придава приятна кисела нотка на шоколадовия крем, който, заедно с конфитюра, много освежава иначе доста сладките пастички.

Готовия крем оставяме в хладилник през нощта, да се охлади и стегне.

Сглобяваме пастичките:

Изстудения през нощта пандишпан нарязваме (по възможност с назъбен нож) на еднакви по размери пастички, като се стремим формата им, ако не квадратна, да е близка до квадратната, (тези от снимките са с размери 6 х 7 см).

В купа сипваме всички продукти за глазурата, поставяме на умерен огън и разбъркваме с телена бъркалка, докато сместа се загрее добре и стане гладка и блестяща. Довеждаме я до температура, близка до кипене, но не я оставяме да ври.  Оттегляме я от огъня и оставяме да се охлади.

Важно е пастичките да се глазират в достатъчно гъста смес, защото целта ни е те само отгоре да са покрити с шоколадовата глазура, но да не допускаме да се напояват отвътре. Трябва да се внимава пастичките да не се потапят в твърде гореща глазура, за да не се разкиснат. Не бива глазурата да е и студена. Тя трябва да е умерено топла.

В широка купа сипваме кокосовите стърготини.

Нарязаните пастички потапяме в глазурата една по една и с помощта на 2 вилици бързо  обръщаме всяка, така че да се глазират от всички страни, но да не престояват дълго в нея.

Изваждаме ги с помощта на вилиците, изчакваме излишната глазура да се отцеди от тях и ги слагаме в купата с кокосовите стърготини. С пръсти ги посипваме с кокосови стърготини и когато те се полепят по глазурата,  може да хванем пастичките с ръце и да ги оваляме достатъчно добре.

Готовите пастички изтръскваме от излишния кокос и оставяме върху решетка да изсъхнат и да се стегнат.

Пастичките с изсъхнала глазура разрязваме внимателно с назъбен (или друг много остър нож) хоризонтално на две части.




Пълним долната половинка с конфитюр, а върху него слагаме от белия шоколадов крем.
След това отгоре поставяме другата половинка от пандишпана, така че да станат като сандвич.
Добре е да се оставят 2-3 часа на студено.

Пастичките са готови за поднасяне. Много са вкусни!

Добър апетит!

Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем още много интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!







Идеята за пълнежа е оттук >>>, но не е повторена на  100%, постарали сме се да внесем в него и собствен елемент.

  

4 коментара:

  1. Повторени, или не, тези малки кубчета ме приканват да си грабна поне едно:)
    Разнообразили сте чудесно този популярен десерт!

    ОтговорИзтриване
  2. Заповядай, Весе! Почерпи се и да ти е сладко! Радваме се, че ти харесват и благодарим за милите думи!

    ОтговорИзтриване
  3. Лелеееее, потекоха ми лигите! Супер вкусно!!! Цвета

    ОтговорИзтриване
  4. Как съм пропуснала това съвършенство.....?!Прекрасен десерт!

    ОтговорИзтриване