понеделник, 20 юли 2015 г.

Пъстърва на фурна в маслено-лимонов сос / Baked Trout With Lemon-butter Sauce




Неслучайно казват, че пъстървата е кралицата на речните риби. Невероятно нежно и крехко месо, но и доста постно. Предизвикателство, но и удоволствие е да я приготвиш така, че да е вкусна.

Спомняме си последния път, когато ядохме пъстърва - беше в една уютна крайпътна механа в Родопите. Докато чакахме да ни я донесат, предвкусвахме удоволствието да си хапнем царицата на рибите... а когато ни я поднесоха... о, ужас...! Препържена, изгоряла да тъмно-кафяво, с вкус на горял картон... И когато завчера случихме възможност да си купим прясна пъстърва, в един глас, без да се наговаряме, започнахме да обмисляме как да я приготвим, че да не допуснем да стане такава суха, прегоряла и безвкусна ...

Най-важното е да се внимава с времето на топлинната обработка. Пъстървата е риба с много нежно месо - за да стане вкусна, трябва да се обработва топлинно съвсем малко време. И понеже месото е доста постно,  с добавено масло става великолепна.

Ето как я приготвихме ние:




Необходими продукти за 3 порции:

3 пресни пъстърви с тежина около 250 грама  всяка
2 средно големи глави лук
половин средно голям лимон за готвенето + половин лимон за сервирането
по 20 гр краве масло за всяка риба
сол на вкус
фино смлян черен пипер на вкус
клонки копър за декорация
по няколко малки пресни варени картофа за гарнитура

На снимкaта виждате повече риби - ние сготвихме 6 порции, но тук посочваме продуктите за 3.




Преди всичко рибата трябва да се почисти от вътрешностите. В добрите магазини  предлагат тази услуга или продават направо почистена риба. Нашата беше точно такава.

Преди да се махнат люспите, пъстървата трябва много добре да се измие със студена вода.
Ароматът на прясната и добре измита пъстърва е изключително нежен и деликатен, почти неуловим.


Като всяка друга риба, и тази е много хлъзгава.

За да се почисти лесно от люспите, е добре да се втрие старателно сол в кожата и. Тогава без никакво усилие с остър нож се премахват малките фини люспи.

Дори не е необходимо да се поставя в найлонов плик, за да не хвърчат навсякъде люспи. Процедурата е много лесна  и бърза.

Може да се почисти над широк съд, в който заедно с люспите ще падне неголямо количество много тъмна, почти черна течност от остърганата кожа.

Почистената от люспите риба старателно измиваме със студена вода, при което освен остатъците от люспи, пада и натритата сол. Затова след измиването тя трябва отново да се посоли.



Дъното на тавата, в която ще печем, посипваме със слой ситно нарязан кромид лук . Той обогатява соса,  но също така служи за канапе, което пречи на финото месо да прегори  отдолу.

Върху лука подреждаме рибите. Във вътрешността на всяка пъстърва поставяме парченца краве масло и по 2 тънки резенчета лимон.


Всяка риба поливаме с малко разтопено масло и разнасяме по повърхността и със силиконова четчица, така че да я намажем равномерно навсякъде.

След това поръсваме всяка рибка с малко фино смлян черен пипер.

Не е необходимо да се добавя повече сол!
На дъното на тавата сипваме съвсем малко вода - около 100 - 120 мл.
Покриваме тавата плътно с алуминиево фолио.Увиваме тавата с фолиото много добре, почти херметично. Правим само 1-2 малки прореза с остър нож, за да излиза парата.
Така подготвената пъстърва печем в предварително нагрята до 200 градуса фурна, на средната или най-горната шина около 15-20 мин.

След това махаме фолиото и допичаме още 5-7 минути.до  много светло  златисто-розово отгоре.

Цветът на изпечената риба е толкова нежен, че на снимката  е трудно уловим.









Пъстървата е вкусна и гореща, и студена.
Резенчетата лимон, които са във вътрешността на всяка риба, обогатяват соса и го правят на вкус нежно маслено-лимонов. В тавата сосът ни изглеждаше твърде много, но когато започнахме да ядем, се оказа, че не достигна - всеки поиска допълнително от него.

Сервираме рибата със соса с лук, варени горещи пресни картофки и резенче лимон. Украсяваме с клонки копър.

Пъстървата има толкова нежно  месо, че така простичко приготвена е прекрасна.

Опитайте, няма да съжалявате!
Добър апетит!




People don’t call trout the queen of the freshwater fish by coincidence. Its meat is very fine and delicate, but it is also quite lean. It is both a challenge and a pleasure to prepare it properly so it would be delicious.


The last time we ate trout we were at a cosy sideroad inn in the Rodopa mountains. We were all but salivating while waiting for the waiter to bring us our order, but once he did…it was absolutely horrible. Way, way overdone, burned to a dark brown colour and it tasted like burned cardboard. The day before yesterday we had the opportunity to buy fresh trout from the store, so we began to discuss immediately how we could prepare it so we wouldn’t end up with the same dry, burned, tasteless meal.


The most important thing when preparing trout is to be careful not to overdo it. As I mentioned above, trout meat is very delicate, so in order to be tasty it doesn’t need much time in the pan or the oven. And since the meat is so lean, adding some butter makes it absolutely divine.

This is how we prepared it:



Ingredients for three portions:

3 fresh fish weighing around 250g each
2 onions
Half  a lemon for the preparation and another half for the serving
20g of butter for each fish
Salt to taste
Finely grated black pepper to taste
Dill for decoration
A few small potatoes for the garnish


As you can see in the picture we had more fish than that since we prepared six portions, but the ingredients listed above are for three.




First and foremost you need to clean the fish guts. Most decent stores will do this for you or have already done it before selling the fish. Ours was already cleaned when we bought it.

You need to wash the fish very well with cold water before removing the scales.

The smell of the fresh and well-washed trout is very delicate, almost untraceable.

As most other fish out there trout is also very slippery to the touch.

To clean the scales easily you need to rub salt into its skin. After that you can do the job with very little effort by using a sharp knife to remove the small, fine scales.

You don’t even have to place the fish in a nylon bag so the scales wouldn’t fly everywhere, so the procedure is very quick and easy.

You can, however, clean the scales above a wide bowl. Have in mind that together with the scales there will be some dark, almost black liquid dripping from the scraped flesh.

After you clean the scales, wash the fish well with cold water which will remove the rest of the scales as well as the salt you rubbed into the skin. That is why you need to salt the fish again after you wash it.

Add a layer of finely chopped onion to the bottom of the tray you will bake the fish in. It will both add a richer taste to the sauce and lift the fish off the bottom of the tray so the fine meat wouldn’t burn on that side.

Place the fish on top of the onion. Place slices of butter and two thin slices of lemon in each fish.

Pour some melted butter on top of each fish and smear it a silicon brush (or your fingers) so the fish is covered entirely with it.

Sprinkle some black pepper on each fish.

 Do not add any more salt!

Add some water (100 – 200ml) in the tray.

Cover the trail with an aluminum foil. Make sure you have covered the tray completely and have wrapped the foil around its edges very tightly. Poke only 1-2 small holes with a sharp knife so the steam can come out.

Place the tray on the middle or highest level of your oven. Bake the trout in a pre-heated to 200C or 392F oven for 15 – 20 mins.

After that remove the foil and bake for 5-7 mins more until it turns a very light golden-pink colour on top.

The colour of the baked fish is so delicate that you can’t even notice it much in the picture.





The trout is delicious both hot and cold.

The slices of lemon inside each fish add a richer, lemon-butter taste to the sauce. It looks like there’s a lot of it in the tray, but once we started eating it turned out it may not even be enough, as everyone wanted a second and even a third serving.

We served the fish with the sauce, some hot boiled potatoes and a slice of lemon, then decorated it with some dill.



 















4 коментара:

  1. Прекрасна рибка се е получила, много , много вкусна рецепта за почитателите на рибата.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Радваме се, че Ви е харесала рибката, Елена и благодарим за милите думи!
    Поздрави и на Вас!

    ОтговорИзтриване
  3. Прелест!
    Лимонът бих казала,че ми е любимият плод....от него не изхвърлям НИЩО :).
    Много ми допадна тази пъстървичка!
    Поздрави и прохладен двадесет и втори юлски ден момичета!

    ОтговорИзтриване
  4. Валя, много апетитно си я приготвила. У дома не сме почитатели на речната риба, и в частност на пъстървата, но от твоята бих си хапнала. Аз обикновено правя по рецепта на Бордовски за "пъстърва по годечки".

    ОтговорИзтриване