неделя, 11 януари 2015 г.

Пържени пилешки воденички с доматен сос и паста



Това е моята поредна импровизация, която се получи толкова вкусна, че не само ние - човеците, ами и нашият верен 13-годишен приятел - кучето Цезар, си похапна с голям апетит.

Чудя се, дали нашето куче е толкова странно, или е нормално за всички домашни любимци, но той яде на практика всичко, което ядем ние. На никоя моя гозба не прощава и обикновено пръв се нарежда на "трапезата", т.е. обикаля около мен още докато готвя и нетърпеливо чака да получи своята порция...... :))) 

А тази гозба се появи така, от необходимостта да съчетая наличните в момента  продукти и да направя набързо един неделен обяд.

Вложените продукти обаче са хубави и дали заради крехките воденички, зеленчуците, подправките или заради маслото, но ястието ухаеше чудесно, а и вкусът му беше отличен.


Необходими продукти за 4 порции 

300 гр. италианска паста, каквато предпочитате (моята беше "aramigna")
500 гр. пилешки воденички
3 средно големи глави кромид лук
2 средно големи моркова
600 гр. смлени домати от консерва
3-4 скилидки чесън
3 с.л. олио
60 гр. краве масло
1/2 с.л. лют червен пипер (на люспи)
1 ч.л. сладък червен пипер
черен пипер на вкус
1 ч.л. сушен риган
1 ч.л. сминдух
 сол и лимонов сок на вкус

Ще си позволя да направя тук едно уточнение: 

Не всички пилешки воденички са еднакви. Понякога се случва да попаднете на невъобразимо жилави такива, които не могат да се сварят, ако ще и 5 часа да ги варите.

Най-крехите воденчики, които сме си купували и продължаваме неизменно да си купуваме, при това на извънредно разумна цена (2.40 - 2.60 лв за кг) се продават във фирмените магазини на "Джиев" (птицекомбинат Костинброд). 

Няма по-добри пилешки продукти от техните, проверено многократно! 
Аз имам късмет да живея недалеч от техен фирмен магазин и редовно си купувам всякакви пилешки продукти оттам. Обикновено купувам веднъж в седмицата и слагам продуктите за цяла седмица (или дори две) във фризера. 

При това всяка седмица от понеделник до събота имат промоции и можете да си купите различни продукти на намалени цени.

Така че ако не навсякъде, поне там, където има техни магазини и ако сте любители на пилешкото, горещо и отговорно ви препоръчвам да ги навестявате!

Пилешките воденички почистваме много добре от мазнини, жълти ципи и всичко излишно ( моите бяха фабрично много добре почистени) и ги нарязваме на дребни късчета.

Задушаваме воденичките в голям тиган с олиото и маслото.

Към задушените воденички добавяме последователно лука, нарязан на полумесеци и морковите, настъргани на жюлиени. Посоляваме.
Задушаваме на силен огън всички продукти, докато изври излишната вода и всичко остане на мазнина.
Пържим около десетина минути всички продукти на умерен огън.
После добавяме лютия и сладкия червен пипер и смления черен пипер, разбъркваме
Запържваме всичко в тигана без капак на слаб огън още няколко минути.

Добавяме смлените домати, ригана, сминдуха, разбъркваме и оставяме соса да покъкри под капак около 20 минути.

Моите домати от консерва бяха твърде сладки, затова аз добавих и малко лимонов сок.

Последно в соса добавяме смачканите скилидки чесън.



Аз сервирах с паста, която сварих по италиански маниер, "al dente".

Украсих порциите с тънки ивички свежа и сладка зелена чушка.


И понеже денят беше топъл, поднесох и по чаша тъмна бира, която много обичаме.


Добът апетит!









8 коментара:

  1. И аз чинно се настанявам до Цезар.......:))),ама си искам и биричката:)))!
    Прекрасна порцийка на вкусната импровизацийка,Валя!
    Поздрави!:)

    ОтговорИзтриване
  2. Угощавай се, Миленка! Черпя те с удоволствие! А бирата великолепно се съчета с пастата и соса с воденички...

    ОтговорИзтриване
  3. Вале, у дома само аз хапвам воденички, но си готвя периодично. Следващите бих хапнала по тази рецепта, но без пастата, че аз пък не съм и много фен на нея. И с тъмна биричка бих могла да ги хапна, усетих уханието им.
    Колкото до Цезар, по-скоро тоя си е нормален, странен е нашия котарак, който не яде почти нищо от сготвеното...голям е каприз, дори риба не обича:(
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, Весе, и аз бих си хапнала само воденичките със сосчето, ама с толкова продукти не можеш нахрани цяло семейство барабар с кучето, затова бяха беше пусната в ход и пастата... Но пък ние обичаме паста, та ни беше много вкусно. А за котарака... ами те, котките, са си капризни - моята маца не кусва нищо друго освен гранулки. Неще и това си е. Нито риба, нито месо я съблазнява,.. :))) Хубава седмица, Весе!

      Изтриване
  4. Ако и тази рецепта е толкова добра, както на топеното сирене, значи ще ме накараш да проям воденички. Сиренето стана страхотно! Благодарности за рецептата. Скоро и аз ще покажа снимки. Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че топеното сиренце ти е допаднало, Габи! Да ви е сладко, като си го хапвате у дома! Надявам се и тази рецепта да ти допадне!.
      Поздрави и слънчев ден!

      Изтриване
  5. Валя, италианската кухня е голямата ми страст и всяко приготвено ястие от тази кухня е на голяма почит в дома ми, но с пилешки воденички не бях приготвяла пастата :) И аз си имам моите импровизации и определено добри попадения, но това е супер интересно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тане! Радвам се, че намираш предложението ми за интересно! Честно казано, изобщо не очаквах,че моите пилешки воденички ще предизвикат някакъв интерес и се чувствам много радостна, че ти се харесват! Поздрави и слънчеви дни!

      Изтриване