петък, 16 януари 2015 г.

Моята класическа пилешка супа





Не знам дали има дори и един български дом, в който да не се готви пилешка супа. В този смилъл едва ли ще кажа на моите гости нещо много ново.

Но пък, може ли да има сериозен кулинарен блогър, който да няма в списъка си рецепта за тази типична нашенска зимна класика - гореща, питателна и  и уханна пилешка супа?! Каквито и рецепти да пусна - нови, неизвестни, интересни, вкусни.... все ми се струва, че нещо ще ми липсва, докато не покажа моята класическа пилешка супа...

От друга страна каквото и да сготвя или изпека, колкото и да е вкусно, очите на моето момиче никога не светват така доволно и щастливо, както светват само при споменаването на тези заветни думички: "пилешката супа на мама!"... По нейно мнение  моята пилешка супа е най-вкусната супа на света, на нея със сигурност и е най-любимата от всички мои рецепти, а и всички останали обожаваме да си я похапваме - особено в студените зимни дни - тя е богата и нежна на вкус, гъста, уханна, питателна и една такава... домашна - сгряваща и тялото, и душата!...






Необходими продукти за 6 богати порции:

- 2-3 пипешки бутчета (500-750 гр), според наличностите
- 3 големи глави кромид лук
- 3 големи моркова
- 2-3 зелени чушки
- 4 средно големи картофа
- около 220 гр. паста, каквато имате, за препоръчване от по-дребната и непременно от твърда пшеница. Ако използвате паста от мека пшеница, след няколко часа ще имате не паста, а брашнена каша.
И спагети ще свършат работа, но трябва да са начупени на парчета с дължина около 2-3 см. Почти никога не слагам фиде и съвсем никога - ориз.
- олио
- сол
- 400 гр качествено кисело мляко с масленост най-малко 3%
- 2 големи яйца
- сокът от 1 голям лимон




Супата готвя обикновено с пилешки бутчета, предпочитам ги пред бялото месо,  но и с месото от пилешки фенери също става много вкусна.

- Бутчетата се измиват, слагат се в тенджера и се сипва студена вода - колкото да се покрие месото. След като водата заври, огънят се намалява до слаб и се оставя бутчетата да се сварят до полуготовност.  (Ако бутчетата ми са замразени, никога не ги размразявам, преди да ги сложа да се варят. Покривам ги замразени с водата, включвам котлона и ... огънят и водата си знаят работата).

- Добавят се нарязаните на дребни кубчета лук, моркови и чушки, добавя се сол и варенето продължава до омекване на зеленчука.

- Последно се добавят нарязаните на малки кубчета картофи, малко след тях - и пастата, те се сваряват почти едновременно.

- Сварените бутчета се изваждат, обезкостяват и месото им се нарязва на ситно, после се връща в тенджерата.

-Вряща вода добавям според това, колко се е напълнила тенджерата с продукти - правилото ми е по време на варенето водата  да покрива продуктите, но не повече. Добавям при необходимост вряща вода накрая - според това, колко гъста трябва да стане супата, оставям да поври още няколко минутки и изключвам котлона.

– Олио добавям след като съм добавила всички зеленчуци според необходимостта, като отчитам колко мазнина е пуснало пилешкото месо.

- Докато супата е още на горещия котлон, изсипвам приготвената застройка: разбитите кисело мляко, яйца и лимонов сок.

Разбърквам и супата е готова за сервиране.

Добър апетит!






И, честно да си призная, особено много обичам да си я похапвам ето така, особено когато съм била навън в студа:








12 коментара:

  1. Валя, ухае на уют!
    Аз пък всеки път различна я правя супата :) Дъщерята като каже "Направи я като миналия път" , а аз не помня как:) Бих опитала и твоята. Дори по това време на денонощието.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Весе! Аз готвя тази супа все по този начин, защотго дъщеря ми я харесва много и не ми се иска д ая разочаровам, тя очаква точно това. Пък и супата наистина става много богата, нежна и вкусна. Поздрави и слънчева седмица!

      Изтриване
  2. По-добър и точен коментар от мнението на дъщеричката ти няма! Вкусна и апетитна супа!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили! Много си мила. И добре дошла в моя блог, благодаря ти,че с е присъедини!

      Изтриване
  3. Валя, да ти е живо и здраво слънчевото момиче! Дано да изпълва все по-често сърцата ви с гордост и пътят и да бъде съпровождан от късмета!
    А на тази прекрасна торта и аз бих и се зарадвала много, ама много, та тя е прелестна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за поздравленията и за милите думи, Тане! Много се радвам, че тортата ти харесва! Поздрави и на теб!

      Изтриване
  4. Браво за рецептата! Аз не съм фурия в кухнята, но пък за сметка на това съм капризен гастроном - почти всичко ям, но рядко казвам "ммм". Още като видях снимките, реших да се "напъна" и се радвам, че супата покри моите гастрономически очаквания.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви за този коментар! Той е много ценен за мен и моята пилешка супа, защото много спонтанен и искрен и е от човек, който я е опитал! Да Ви е сладко всеки път, когато си я хапвате!

      Изтриване
  5. Една отметка само, която се отнася за лаици в кухнята т.е.такива като мен. Пастата трябва да се остави леко твърда, защото след свалянето от котлона тя продължава да омеква. При мен на другия ден се беше разкашкала и беше изсмукала водата на супата, която по рецепта си е по-гъста. Но няма страшно! Добавих гореща вода, кипнах супата на огъня, извадих пасатора и стана на крем супа.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, благодаря Ви за коментара.

      Супата, която виждате на снимката е снимана "на другия ден".
      Както виждате, при мен пастата изобщо не се е разкашкала и никога не се разкашква.
      Това, което обаче съм пропуснала да отбележа, е да се използва висококачествена паста от твърда пшеница. Ако използвате такава от мека пшеница ще се разкашка със сигурност - пастата от мека пшеница си става направо на брашнена каша, след като престои няколко часа..
      Но сега ще добавя уточнението, за да няма недоразумения по въпроса.

      Изтриване
  6. Бих искала само да кажа, че мразя пилешка супа, винаги съм я ненавиждала и такова нещо не готвя в дома си .... Обаче забременях и взе, че ми стана вкусна :D:D И сега се чудя как да си я сготвя - Вашата рецептата ми хареса, много добре и подробно обяснена е, и мисля да я пробвам с две изключения - мисля да не слагам чушка и също така да намаля лука до 1 глава.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, радвам се, че моята супа Ви е харесала (като идея). Зелената чушка, която слагам, задължително е тъмнозелена сладка - тя придава свежест на супата. По същата причина слагам и повече кромид лук, но ние у дома сме изключителни почитатели на всички кореноплодни зеленчуци и ги консумираме в промишлени количества. Това ми е навик от времето, когато живеех в Сибир и при 9 месеца зима с температури –20 - –50 хората така са оцелявали през зимата открай време - моркови, лук, ряпа, цвекло, картофи. После "превъзпитах" и членовете на семейството си в България. Което не е задължително за другите.

      Все пак това е само една примерна рецепта, всеки може да си и видоизменя по свой вкус - няма лошо. Особено ако става въпрос за вкуса на бременна жена - бременните понякога имат особени вкусови усещания и желания. Сгответе си я така, както смятате , че ще ви харесва и да ви е сладко! И лека бременност!

      Изтриване