четвъртък, 25 декември 2014 г.

Греяно вино





Честита Коледа ! Бъдете живи и здрави, усмихнати и ведри!

У дома хич не сме почитатели на алкохола. Обаче какъв празник без поне малко вино на трапезата?!

Затова тази година решихме да си направим греяно вино. С него посрещнахме Коледата, а както върви, с такова може да посрещнем и Новата година.

Виното се приготвя много лесно, а е много вкусно, дори за такива заклети непиячи като нас. Идеално е за дамско питие, но също и за сгряване, ако сте били навън и сте се намръзнали.

Приготвя се лесно и бързо, затова реших да споделя нашата рецепта с вас.


Необходими продукти:

1 л сухо червено вино
50 мл. вода
100 мл ароматна твърда алкохолна напитка - ром, или коняк, или вермут или каквото имате. (Аз използвах полусладък червен вермут)
2-3 с.л. кафява захар (аз използвах любимата ми Muscovado)
2-3 с.л. мед
1/2 от средно голяма ябълка
кората от половин портокал
кората от половин лимон
1 пръчка канела
3 карамфилчета
3 зрънца черен пипер





Не е необходимо да купувате скъпо вино. Важното е да е плодово и, казват, да не е отлежавало в дъбови каци. Ама от магазина знаеш ли го какво е?! Нашето беше съвсем обикновено, очевидно младо, неотлежало и доста резливо. Получи се винена напитка с плътен вкус и аромат. Приятна за консумация и доста загряваща наистина.

В тенджерка изсипете  водата, нарязаната на резени заедно с кората ябълка, обелената с картофобелачка кора от лимона и портокала (само кората, без меката част), карамфилчетата и зрънцата черен пипер. Оставете тази смес да заври и да поври на полуотворен капак 2-3 минути.

Намалете огъня и сипете виното. Бъркайте леко да се загрее до завиране,  но не го оставяйте да заври, за да не се изпарява алкохолът. Изключете котлона и го похлупете плътно. Оставете го на горещия котлон 1 час.

Ако трябва да го сервирате по-късно, оставете го на студено, но преди поднасяне добавете твърдия алкохол, загрейте отново и разбъркайте. (Аз оставих виното до поднасянето с всички добавки вътре).




Добър апетит и наздраве!











4 коментара:

  1. Честита Коледа,Валя!
    С цялото си сърце(а казват,че е голямо:))пожелавам здравето и красивите мигове,трайно да се настанят в дома Ви!
    А винцето е чудно!До сега у дома не съм приготвяла от този елексир,но последно пийнахме греяно винце в гр.Елена,...там ходихме на празника на еленския бут:).
    Усмихнати прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от цялото си сърце, Миленка! Сигурна съм, че толкова ласкаво пожелание непременно ще ме съпровожда в дните ми - моите и на моето семейство.
      На теб и на близките ти пожелавам от сърце също толкова хубави, здрави и щастливи дни! Прегръдки и от мен!

      Изтриване
    2. Валя, присъединявам се към пожеланията на Миленка, така ще имат двойна сила - бъдете здрави и създавайте чудеса! Ще си приготвя това винце. И ние като вас сме същети пиячи, но - да, пийвахме си винце тези два дни. Даже бях хвърлила око на едно вина за греяне в Лидл, но така и не го купих. ЕТо обаче, че ти сега ме подстрека да си приготвя сама. Има у дома два вида домашно(подаръци), надявам се, че ще стане! Усмивки!

      Изтриване
    3. Благодаря ти за тези мили пожеланоия, Весе! Трогната съм и от двете ви, макар че точно по Коледа бях много натоварена и едва днес се освестих д аотговоря!
      Пожелавам и на теб, и на семесйтвото ти здрава, щастлива, успешна нова година, много любов и радост у дома! Прегръдки!
      А винцето... щом си има домашно, твоето наистина ще стане еликсир!

      Изтриване