петък, 26 декември 2014 г.

Домашно топено сирене





Ако ви кажа, че домашното топено сирене е досущ като онова от магазина, без абсолютно никаква разлика, ще ви излъжа.
Има разлика. В домашното няма никаква химия, нито растителни мазнини. Знаете какво ядете. Вярно, купешкото е значително по-мазно. Все пак ние у дома нямаме промишлените инсталации, с които, и при помощта на химически добавки в производствените цехове топят суровината. Но и така е много вкусно!

А за хора, които си умират за топено сирене (като мен ;) ) и са готови да си го хапват намазано на препечена филийка всеки ден, е идеално за закуска.  Освен това  е поне 2 пъти по-евтино от онова, което можете да си купите от магазина.

И накрая - за хора, които си имат домашно мляко от кравата и могат да си направят качествена домашна необезмаслена извара, е направо супер  възможност да си угаждат с млечни глезотийки, които в магазина струват безбожни пари.

Рецептата се върти на безброй места в интернет, но не в българския, а в руския. До нас кой знае защо не е достигнала.

Аз заимствах от чуждия опит и се опитах да го направя. На снимките виждате третия  ми опит - първият резултат беше плачевен, вторият се ядваше... на третия път го уцелих... :)))

И докато се опитвах да го докарам на вкус и на консистенция, в главата ми за собствена утеха се въртеше онази народна мъдрост: "Първа ука за наука, втората за занаят..."  Е, при мен стана третата, но затова пък сама си направих някои изводи за приготвянето му, които, кой знае защо, всички в нета премълчават ............

Аз ще ви ги разкажа тук,  пък вие, ако искате, опитайте, а може и опит да споделите! Аз ще се радвам!





Необходими продукти:

500 грама извара
100 гр краве масло (82% масленост)
1 сурово яйце (цяло)
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. сол

По желание: подправки, или ситно  накълцани добавки (шунка, или гъби, или настъргано  твърдо сирене)

Не правете наведнъж повече от 500 грама извара, защото после ще  ви е трудно да контролирате топенето и.

Внимавайте с количеството сода, за да не придобие сиренето ви вкус на сода накрая. Не повече от половин равна чаена лъжичка.



Изварата сложете в съд, в който ще ви е удобно да разбивате с пасатора. Сложете при нея омекналото масло, чукнете суровото яйце, добавете содата и солта.

Разбийте сместа с пасатора до гладка консистенция.

На котлона сложете съд с гореща вода, а в него сложете другия съд, в който ще топите изварата.
Двата съда трябва да са плътно прилепнали, а изварата трябва да се топи на парата на врящата  вода.
Изварата започва да се разтапя буквално секунди, след като я сложите на водната баня.
През цялото време бъркайте енергично с удобна бъркалка.
Обирайте с бъркалката енергично сместа от стените на съда, защото лесно прегаря. Не дръжте котлона на много висока температура.
След около 5-6 минути енергично бъркане сместа ви ще стане лека, пухкава и кремообразна. Ще усетите това по лекотата, с която движите бъркалката.
Този момент е много кратък - не повече от 30-40 секунди. Старайте се да не го пропуснете, опитайте сместа - тя трябва и на вкус да е такава - нежна и кремообразна.
След това сиренето ще почне да се стяга, ще стане грубо на вкус. Не пропускайте да извадите сместа навреме!  



В кремообразното сирене добавете, ако желаете, подправки - чесън, копър, черен пипер, или ситно  накълцана шунка, гъби, или какво искате и изсипете в купичка.

Оставете сиренето да изстине и да се стегне.

Можете да си  похапнете домашно топено сирене на филийка.

Добър апетит!








12 коментара:

  1. Честита Коледе, Вале :) Желая здраве и благополучие на теб и семейството ти, нека домът ти бъде пълен със светлина и любов!
    Предложението ти е много интересно и с удоволсвие ще опитам рецептата, страхотна е!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весели празници и на теб, Танче! Благодаря ти за хубавите пожелания и, както се казва, от твоите уста - в Божиите уши! А на теб пожелавам същите хубави неща през новата година, умножени по три!
      Радвамм се, че рецептата ти харесва, ще се радвам и ако я опиташ! Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  2. Ама че интересно, Валя, особено това, че има и яйце вътре...Сега ако кажеш и каква извара ползваш, купена ли или си пресичаш мляко?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, извинявам се, че забавих отговора, вчера беше много натоварен ден за мен! Изварата е обикновена, купувам я от едно магазинче точно до Женския пазар, в началото му, до Лъвов мост. Винаги е прясна и приятно сочна, и струва само 2.20 за кг. Винаги си купувам изварата оттам, каквото и да правя с нея.

      Изтриване
  3. Много интересна рецепта, Вале! Задължително ще я пробвам като се прибера.
    Имам и домашно краве мляко, което купувам от едно село близо до Пловдив и е много маслено, доволна съм. А крема сирене обожавам!
    Весела Коледа и мирна и тиха 2015 година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щастливи празници и на теб, Габи! И успешна и здрава нова година!

      Опитай това топено сиренце, а, щом имаш домашно краве мляко, смятам, че твоето ще стане изключително вкусно!

      Изтриване
  4. Запачвам да го правя :) Пожелайте ми успех :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Успех, от все сърце! :)
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Вале нещо не стана :) вкусно е,но по-скоро е като разядка с извара,дали не я държах малко на котлона не знам.Махнах я щом омекна и я разбих сп асатора .Поздрави.

      Изтриване
    3. И аз не можах да го докарам от първия път. Иска се малко тренинг - при мен се получи на третия. Ако имаш желание да опиташ повторно, прочети внимателно обясненията в публикацията ми; използвай прясна, сочна, необезмаслена извара. С домашна по-маслена според мен ще стане най-добре. Гледай да не е много зърнеста. Тогава ще се получи най-добър резултат. Сирената маса не трябва просто да омекне, а да се превърне в пухкава и блестяща полутечна такава. При мен стана, въпреки че използвах извара от магазина. И трябва да бъркаш много енергично, за да не загори, особено по стените на съда. Ако използваш съд с незалепващо покритие, ще ти е най-лесно.

      Изтриване
    4. Благодаря!!!Моята определено не стана блестяща и полутечна,ще се постарая повече другия път :)

      Изтриване
  5. Изварата в нашите магазини не е добра. Но всеки ден имам мляко, току-що издоено от кравата. Бихте ли обяснили как да си направя извара ?

    ОтговорИзтриване