неделя, 23 октомври 2016 г.

Най-търсените рецепти




Ако някой ми беше казал, преди да реша да създам нашия кулинарен сайт, кои ще са най-търсените рецепти в него, не бих повярвала за нищо на света!

Спомням си дори, че преди да публикувам рецептата за боб яхния, споделих опасенията си с моята вярна приятелка Ирина: "Кой ли пък ще гледа рецепта за боб яхния..., ама... сготвила съм бобец днес, нека да покажа рецептата...".

Пристъпих към тази публикация с притеснение, с усещането, че с тази рецепта ще предизвикам едва ли не недоумение и ирония: Я па тая... боб решила да ни показва!...

Оказва се, че жестоко съм се лъгала!... Че изобщо не съм имала представа какви са реалните гастрономически интереси на целокупния български народ... 

Съдете сами:


Това е възможно най-представителната извадка на най-търсените рецепти от нашия блог, за цялото време на неговото съществуване.

Както сами можете да се убедите, при търсенето (в Гугъл, предполагам) по ключови думи, най-търсената и най-четената наша рецепта се оказва тъкмо скромната ни рецепта за яхния от бял боб по старата бабина рецепта>>> , същата онази, която публикувах с толкова смут в душата си : "... за какъв дявол показвам този боб, кой ли пък не знае как се готви най-простата нашенска гозба..."

На второ място се нарежда рецептата ни за кръчмарските пържени кюфтенца на моя дядо>>>.

След тях в класацията попада рецептата за моята класическа пилешка супа>>>.

Следва нашумялата в последните месеци и изведнъж придобила голяма популярност рецепта за султан кебап >>>.

И накрая почетното пето място сред най-търсените ни рецепти заема кехлибареното сладко от ябълки>>> .





А на следващата снимка виждате статистика за най-разглежданите рецепти за последните 24 часа пред тази публикация. Сами можете да се убедите, че интересите към боба и пържените кюфтета са до болка трайни и нерушими...



Ами ... какво да кажа...? И ми е драго, и съм донякъде неудовлетворена от тази статистика.

Излиза, че каквито и нови, непознати, вкусни, апетитни, интересни рецепти да подготвяме и представяме, българският читател си е упорит традиционалист. Че нищо не вълнува така силно вкусовите му рецептори, както традиционните бобена яхния и пържени кюфтета.

Нас с Ирина това донякъде ни смущава - не че ние не сме почитателки на родната българска кухня, но сме и "деца на света", тегли ни да опитваме  апетитни, вкусни, непознати рецепти от всички краища на света. И толкова много ни се иска повече хора да са с такива интереси... ама май само ни се иска... 

Ние се ровим в кулинарни сайтове на различни народи и всеки ден виждаме, че хората по света както не без гордост представят родните си кухни (което и ние правим - в блога ни са намерили място 42 рецепти на традиционната българска кухня), така с интерес и удоволствие приготвят и представят вкусни рецепти на чуждите народи. 

И тук е мястото да отбележа, че най-интересните си рецепти на ястия на други народи сме подготвили, след като сме ги открили първоначално в руски или македонски (!!!) кулинарни сайтове , а след това сме потърсили и оригиналните рецепти другаде в интернет. Обожавам тази черта на руските и македонските любители и професионалисти кулинари и мъничко им завиждам, че са така отворени към всичко ново, вкусно и непознато , което може да се поднесе на трапезата!

Трудничко е да твърдим, че това е присъща черта и на българите, ако се изключат само някои блюда от италианската, френската, арменската, турската кухня и много малки изключения от кухните на други националности. 

Не знам защо е така, често си задавам този въпрос и накрая просто реших да го задам на глас...

Защо българите не са по-отворени към апетитната кулинария на другите народи, от любопитство и любознателност поне!?

Защо не се радват и кефят на кулинарните шедьоври от други национални кухни, както правят това руснаци, македонци, западноевропейци например?... 

Въпроси, които търсят своя отговор... 

Ами... какво пък! 

Статистиката си е статистика, аз я представих на нашите читатели, защото тя занимава умовете и на двете ни от много време насам, но ... драги читателю, ние няма да изневерим на себе си! Ще продължим да ви представяме блюда както от родната ни кухня, така и от различни краища на света с тихата вяра, че рано или късно  ще съумеем да провокираме (в най-благородния смисъл на тази дума) интереса на българския гастроном към всички онези апетитни и непознати блюда от четирите краища на света, които сега най-често са отминавани ако не с презрение, то с равнодушие.

И искрено вярваме, че ще съумеем да допринесем българският гражданин да се отвори повече към света, поне по отношение на кулинарията - това не е недостатък, това е достойнство, което ще обогати кръгозора му...

И накрая искаме да благодарим на всички, които харесват и одобряват блога ни такъв, какъвто е, посещават ни и засвидетелстват своя интерес към нашия избор на рецепти - тези наши читатели са нашата подкрепа, нашият стимул да продължаваме напред и ние винаги се стремим и ще се стремим да не ги разочароваме.

А на всички останали искаме да кажем :

Надяваме се, че всеки посетител ще може да намери при нас и нещичко по своя вкус.
Добър апетит с нашите рецепти и занапред!



Една публикация на Валя.



Няма коментари:

Публикуване на коментар