сряда, 10 август 2016 г.

Е́ма-Да́тси или Чили-чийз - национално ястие на Бутан / Ema-Datshi or Chilly Cheese - a Bhutanese National Dish






Колкото и простичко да е това ястие, изпълнението му се оказа за нас сериозно кулинарно предизвикателство. Причината е, че ние доскоро нямахме никаква представа за националната кухня на Бутан, нито за вида и вкуса на продуктите, с които бутанците готвят.

За бутанската национална кухня сме чели още през 2014 година, когато нашият блог току-що прохождаше - в интернет имаше откъслечна информация за бутанската кухня, която ние черпехме от руски туристически сайтове. Пак там сме чели и първите рецепти за националните ястия на Бутан.

Сега нещата доста се измениха - новият крал на страната, който е завършил образованието си в Обединеното кралство, постепенно отваря родината си към света, много повече хора посещават тази малка и малко позната хималайска държава и отнасят със себе си спомени, снимки и сувенири.
Това пък води до увеличаване броя на качените в youtube клипове, които ни запознават не само с природата и културата на страната, но и с бутански национални ястия, готвени както от местни жители, така и от почитатели на бутанската кухня по света.
А последните определено се множат!

Докато през 2014 година на самите нас само много ни се искаше да опитаме тяхно национално блюдо, днес набрахме кураж да го сготвим.

Това ястие бяхме приготвили и даже публикували преди малко повече от месец, но свалихме публикацията.
Снимките, които виждате тук, са от втория ни опит. Ястието се получи доста по-добре от първия път, защото използвахме по-подходящо за топене сирене и оставихме повече сос в гозбата. А и самото ястие варихме по-кратко, съобразявайки се с указанията на бутански майстор-готвач, чието видео открихме в интернет.

Така е много по-вкусно, а и видът на ястието  е по-добър.

Днес отново споделяме тази рецепта, но подобрена и прецизирана.
Трябва да споделим с вас, че колкото и непривично да изглежда и да ви звучи, ястието всъщност е много вкусно.




Необходими продукти за 2 порции:

250 гр. люти чушки чили или друг сорт зелени люти чушлета
1 глава кромид лук
5 скилидки чесън
1-2 домата
2 ч.л. растителна мазнина
300 гр  меко топено сирене или датско сирене фета (може да използвате и друг сорт сирене, но трябва да се убедите, че сиренето може при топлинна обработка добре да се топи).

Този път ние използвахме полско топено сирене. То се стапя отлично и сосът придобива копринена структура и кадифен вкус.

***Не използвайте краве сирене - то не се топи добре и ще получите сос със зърнеста структура, който нито е достатъчно вкусен, нито изглежда достатъчно добре.Убедихме се в това от първото приготвяне на ястието. Не е добра идея също да използвате български кашкавал - той се стяга твърде много или при стапянето става на конци, което не трябва да се случва.

Самите бутанци използват местни видове сирена, които са специфични и не се разтварят във вода. Разбира се, ние няма как да си доставим техните сирена, затова навсякъде по света любителите на това ястие използват такива видове, с каквито разполагат.

Ето така изглеждаше ястието, когато го приготвихме първия път с краве сирене и български кашкавал. Има разлика, нали? :)




Друго, което трябва да знаете, e че лютите чушки чили се считат за национален хранителен продукт на Бутан.

Чели сме, че на новородените бебета вместо беберон в устичките им слагат чушка чили, от която са извадили семената, за да привикнат малките отрано с лютивината им.

На нас може да ни се вижда странно, но бутанците готвят това ястие без да отстраняват от чилито нито едно семенце.

Ние не посмяхме да сложим в гозбата семената на чушките, защото и нашите, без да са точно този сорт, бяха всъщност доста лютиви за непривикналите ни стомаси.


И така, всяка люта чушка се разрязва на две половинки.
Ние отстранихме семето.
След това се нарязва надлъжно още на две.


Лукът се нарязва на тънки полумесеци, доматите - на малки парченца, чесънът се накълцва на ситно.
В тенджера се слагат лукът, чесънът, налива се около 400 мл вода. Не повече, защото зеленчукът пуска доста течност.
Налива се малко растителна мазнина и се включва да заври.

Добавят се доматите, разбъркват се и се оставят да поврат 5-6 минути на умерен огън и под затворен похлупак.

След като омекнат лукът и доматите, се добавят чушките, ястието се разбърква и се оставя всичко да ври на умерен огън и затворен похлупак десетина минути.

Ястието не трябва да ври прекалено дълго - чушките трябва да омекнат, но да запазят формата и зеления си цвят.




След като ври десетина минути, се добавя сиренето, разбърква се и се оставя то напълно да се стопи.
Важно е да се изберат видове сирена, които добре се топят при топлинната обработка.
Посолява се според необходимостта, след като се стопи сиренето.
Ако ястието ви се получи гъсто, накрая може да добавите малко вряла вода и да доварите около 1 минута. Зависи колко гъст искате да се получи сосът.

Това ястие се поднася задължително с голямо количество варен ориз - бял или червен.
От една страна оризът замества хляба, от друга - в комбинация с него лютивината почти не се усеща.


Ние сме далеч от мисълта, че много хора у нас ще поискат да си сготвят точно това ястие, въпреки че на Запад то придобива все по-широка популярност.

На нас обаче много ни хареса, може би защото ние двете, както вероятно редовните ни читатели са забелязали, сме изключително отворени към всякакви кулинарни предизвикателства и за нас е истинско удоволствие да приготвяме и опитваме храната на различни народи по света, без да се затваряме в руслото на една или няколко (европейски) кухни.

Имаме също огромното желание да провокираме (в най-благородния смисъл на тази дума) и други наши сънародници да се отворят към храната на различните народи по света.
Навсякъде има интересни и вкусни блюда, трябва само да се престрашите да опитате!

Доволни сме също, че задоволихме кулинарното си любопитство и че имаме възможност да споделим резултата и вкусовото си възприятие с нашите читатели.

Ако решите да експериментирате, можем да ви уверим, че е́ма-да́тси е едно много вкусно ястие (не случайно почитателите му по света се умножават) и да ви пожелаем

Добър апетит!


Вижте как бутансkи майстор-готвач приготвя ястието ема-датси в Naksel boutique hotel & spa в Паро, Бутан >>>  .










2 коментара:

  1. Сигурна съм,че това ястие ще се аплодира у дома....Другото което ме привлече е и факта,че този пикантен сос ще си пасне не само с ориз :) Поздравления момичета и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Пак предлагате нещо интересно и същевременно простичко за изпълнение. Сигурно ще ми хареса, но с приятно люти чушки:)

    ОтговорИзтриване