понеделник, 27 април 2015 г.

Шоколадов сладкиш "Жираф"





Сума ти време се канех да направя този сладкиш. И рецептата, и визията ми се сториха изключително интересни. Но все котка ми минаваше път и не намирах време да се захвана с него.

Нейсе, днес най-после реших, че ще изоставя другите си дела за 2-3 часа и ще го изпека.
За жалост обаче, ударих на камък със светлината - сутринта беше слънчево, а следобед, като започнах да снимам, стана едно такова облачно и мрачно... както и да е, сладкишът е изпечен, някак си успях да го снимам... и даже  похапнахме от него.

Рецептата шества из руските кулинарни сайтове, има я на много места. Очевидно в Русия не зачитат много-много (все още) понятието "авторско право" и на никого не му и минава през ум, че като използваш чужда рецепта, трябва да посочиш откъде си я взел.

Правят си копи-пейст на рецепти (и не само), масово крадат снимки  и ги представят за свои, и изглежда никой за момента не се и опитва да се пребори с това.  Грозна и абсолютно неприемлива практика, но факт!...
Така че аз трудно мога да посоча  откъде точно е рецептата.

Аз промених количествата на някои продукти.

В някои сайтове твърдят, че сладкишът е по-вкусен топъл. Това пък беше причината аз да променя оригиналното наименование - от "торта" на "сладкиш". Някак си не си представях да ям топла торта.
Обаче, след като го похапнахме топъл, оставихме остатъка в хладилник.
Честно да си призная, на мен изстуден ми хареса повече.

Така че все едно...  дали ще го наречете торта или сладкиш, дали ще си го хапнете топъл или студен ... ще решите вие за себе си.

Според мен е по-добре да се остави добре да се охлади и тогава да се извади от формата и разреже. Само че тогава парченцата маршмелоу отгоре му леко ще са се свили, няма да са толкова пухкави.

Но както и да решите да го хапвате, все едно - това си е една голяма вкуснотийка.

Струва си да го опитате!




Необходими продукти за форма с диаметър 24 см.:

480 гр бисквити
200 гр краве масло
300 мл прясно мляко
300 гр заквасена сметана 20%
300 гр черен шоколад
4 яйца
400 гр бонбони маршмелоу

*** Аз приготвих сладкиша с млечен шоколад, но се получи доста сладък. Затова смятам, че е по-подходящо да използвате черен. Или да смесите черен и млечен в предпочитана пропорция. Не е нужно да добавяте никаква захар.


Приготвяне на сладкиша:

Бисквитите (аз избрах какаови, но според мен не е проблем да използвате и други, важното е да са пресни и достатъчно меки) се натрошават в хаванче, или с помощта на точилка, поставени в полиетилиенов плик, или пък се смелват в блендер - както ви е удобно.
Важно е да се получи достатъчно фино бисквитено брашно.

Кравето масло се разтопява на котлона или в микровълнова фурна, но не бива да завира.

Разтопеното масло се сипва в смлените бисквити, разбърква се добре, да се получи еднородно меко тесто.



Дъното на форма със свалящ се борт се покрива с хартия за печене, после и дъното, и стените се намазват леко с разтопено масло и бисквитеното тесто се изсипва във формата.

Тестото се разпределя и утрамбова равномерно по дъното на формата и се оформят високи бортове.

Така подготвената бисквитена основа се пече на фурна на 160-170 градуса (ориентирайте се по своята фурна) около 15 мин.




В подходяща тенджерка на слаб огън се затопля леко сметаната, като се разбива с телена бъркалка, добавя се прясното мляко и натрошения шоколад.
Сместа се разбива на слаб огън (не бива да завира), до пълното разтопяване на шоколада.

Яйцата се разбиват с миксер в отделен съд и се изливат в разтопената  млечно шоколадова смес.

Цялата тази течност е излива върху подготвената бисквитена основа.




Пече се около 50 мин. на 180 градуса. (Времето е ориентировъчно, ориентирайте се по своята фурна). Трябва да печете докато шоколадовата смес се стегне и добие консистенцията на суфле. Не печете на висока температура, за да не изгори шоколадът.

Върху горещото шоколадово суфле наредете бонбоните маршмелоу. Добре би  било да се използват бели бонбони маршмелоу с цилидрична форма, но изборът в магазините е много оскъден, така че аз използвах цветни парченца. Цилиндричните в пакета бяха много малко и използвах едни такива завити като спирали. Може би щеше да е по-добре да бях използвала правоъгълните в същия пакет... но се усетих за това едва след като сладкишът вече беше изпечен... Но вие решете с какви бонбони  маршмелоу ще изглежда по-добре вашият сладкиш... стига да имате избор...  Очевидно българският пазар е извънредно свит, щом такава дреболия се намира толкова трудно. Все пак аз успях да си купя маршмелоу в пакети по 300 гр от Кауфланд. Един пакет се оказа недостатъчен, въпреки че в руските сайтове посочват  200 грама като достатъчно количество за форма със същия диаметър. Добре че имах втори пакет.




Върнете сладкиша във фурната - само на горен реотан, на 200 градуса и за не повече от десет минути. Трябва бонбоните  маршмелоу да се разтопят малко и да покафенеят отгоре съвсем леко, внимавайте да не ги препечете. При печенето те се надуват, но след като ги извадите от фурната, спадат и сладкишът придобива окончателния си вид. Освен това при печенето  желатинът в бонбоните се разтопява и изтича. След това самите бонбони стават още по-вкусни.

Оставете сладкиша да се охлади и  разрежете с остър нож, като предварително намажете острието с малко масло (за да не залепва по него маршемелоуто). Режете внимателно, бисквитеното тесто е много нежно и доста ронливо. (Впрочем, след като престоя в хладилника, се режеше доста по-лесно).


Добър апетит!

***


Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!





Няма коментари:

Публикуване на коментар