сряда, 18 февруари 2015 г.

Торта "Килиманджаро"





Трябва да започна с това, че в направата на тази торта активно участие взе и моята дъщеря. Тортата всъщност е наше общо творение. Получи се истинско лакомство - наслада и за очите, и за небцето!

Рецептата за торта "Килиманджаро" витае от доста време в интернет, много кулинари са я правили и всеки привнася в идеята нещо свое. В интерес на истината, аз така и не разбрах чия е всъщност оригиналната идея. Повечето торти "Килиманджаро", които видях в нета, бяха изпълнени с плод праскови от компот. Аз обаче реших да сложа ягоди - първо, защото нямах домашен компот от праскови, а онези от магазина не ми харесаха, и второ, защото плодовете на ягодата са доста по-привлекателни, поне за мен.
Трябваше да избера обаче по-малки ягоди - с тези огромни тежки плодове се режеше малко трудно.

Промених и състава на крема, който по принцип търпи всякакви вариации  според наличностите и предпочитанията ви. Единственото, което трябва да се спазва, е в крема да се сложи желатин, за да издържи тежката и изключително сочна конструкция.

Желатинът не влияе изобщо на вкуса. А за него (вкуса) мога да кажа само едно: божествен!

Тортата е забележително сочна, нежна, кремът буквално се топи в устата, а малкото какаови блатове са пухкави и нежни като да са от суфле. Което не е за чудене, защото в тях има много малко  брашно и доста много яйца.




Всъщност, сега, като гледам снимките, в главата ми се въртят всякакви идеи за варианти на състава на тортичката. Може би ще направя още нещо по тази идея и ще се опитам да го покажа в блога. Но сега да ви разкажа как е направена тази торта, която виждате пред себе си.

Необходими продукти за форма с диаметър 26 см:


За крема:

600 гр заквасена сметана 20%
800 мл прясно мляко

400 гр пресни ягоди
90 гр царевично нишесте "ванилия"
1 чаша захар
30 гр желатин
1 пакет ванилова захар

За тестото:

6 големи яйца
4/5 чаша фино бяло брашно (тип 350 или 450)
1 чаша захар
3 пълни с.л. какао
80 гр краве масло + малко масло за намазване на формата
1.5 пакет бакпулвер

обем на мерителната чаша 250 мл

За сиропиране на блатовете аз използвах сиропа от моето "КЕХЛИБАРЕНО СЛАДКО ОТ ЯБЪЛКИ", който разредих  с малко преварена вода, но е добре вие да използвате подходящ сироп от компот или от плодове, или просто да си сварите сироп от вода и захар със съвсем малко лимонов сок.



Първо трябва да си приготвим крема и, докато се занимаваме с блатовете, да го оставим да се стегне в хладилника.

За целта ни е необходима подходяща дълбока купа с овално дъно и диаметър, малко по-малък от диаметъра на блатовете. Подготвяме купата, като я облицоваме добре с фолио за свежо съхранение, което трябва да се подгъне от външната страна на купата. Така, след като кремът се стегне, ще можем да свалим фолиото.

За крема разбиваме сметаната с половината захар.

Отделно сваряваме при непрекъснато бъркане крем от прясното мляко и царевичното нишесте и другата половина захар. Млечният крем ще стане доста гъст, това да не ви притеснява - така трябва да бъде.

Покриваме млечния крем плътно по повърхността му с фолио за свежо съхранение, за да не хване коричка и го оставяме да се изстуди.

Докато чакаме да се изстуди млечния крем, подготвяме желатина според указанието на опаковката. Измиваме и нарязваме на парченца плодовете, които ще влязат в състава на крема.

Когато млечният крем изстине, го въвеждаме на части в сметанения, като през цялото време разбиваме с миксера. Ако в крема ви са останали малки бучици от млечния крем с нишесте, може да  разбиете с пасатор. Всички бучици ще изчезнат.

*** Преди да разтопим вече накиснатия в студена вода желатин, отделяме от него 1.5 чаена лъжичка и го оставяме похлупен - той ще ни е нужен за покриване на пресните ягоди върху тортата - за трайност и гланцов блясък.

***  Отделяме и от крема няколко лъжици и ги оставяме покрити на студено - те ще са ни нужни за  сглобяването на тортата.

Разтопяваме останалия желатин на водна баня или в микровълновата фурна, изчакваме го да се охлади и го въвеждаме на тънка струйка в крема, като продължаваме да разбиваме с миксера.

- Накрая в крема сипваме нарязаните плодове и размесваме до еднородност сместа със силиконова или дървена лопатка.

Изсипваме крема в подготвената овална купа и го оставяме в хладилника да се стегне.

Докато кремът се стяга, се заемаме с блатовете.

Включваме фурната да се загрее до 180 градуса.

одготвяме си формата за печене - на дъното и слагаме пекарска хартия, намазваме с малко омекнало масло. Намазваме с омекнало масло и стените на формата, и ако е необходимо, поръсваме с малко брашно.

В купа изсипваме всички сухи съставки на тестото и ги размесваме до хомогенност, след това пресяваме през сито тази смес.

В отделен съд смесваме омекналото (но не разтопено) масло и половината от захарта и разбиваме с миксер до пухкава пяна.

В два отделни чисти  и сухи съда отделяме жълтъците и белтъците .

Жълтъците разбиваме с останалата захар до пухкава пяна.

Белтъците разбиваме с щипка сол до твърди връхчета.

В маслената пяна въвеждаме първо жълтъците и разбиваме с миксера до хомогенност.

След това в получената пухкава маслено-жълтъчна смес въвеждаме на части белтъчната пяна, като размесваме с дървена или силиконова сладкарска лопатка отвън навътре и отдолу нагоре в съда.

След като размесим с внимателни движения сместа  до хомогенност, на 2 или 3 части сипваме пресятите сухи съставки и отново размесваме много внимателно до хомогенност.

Получената смес слагаме да се пече до суха клечка.

Изваждаме изпечения блат и го оставяме на решетка да се охлади.

След това го разрязваме на две части хоризонтално. Трябва да получим два блата - от горната част -  по-тънък и от долната част - малко по дебел.

По-дебелия блат сиропираме със силиконова сладкарска четчица - така сиропирането е най-умерено и равномерно.

По-тънкия блат разделяме мислено и разрязваме с помощта на линийка и с нож за тесто (или много остър тънък нож) на 8, 10 или 12 приблизително еднакви части - триъгълници. Аз разрязах на 8 части, но от вас зависи на колко части ще разрежете вашия блат.




По-дебелия сиропиран блат поставяме в съда, в който ще поднасяме тортата и го намазваме с малко от крема, без желатин в него. .

Изваждаме купата с крема от хладилника, поставяме блата с лицевата му страна върху купата с крема, слагаме отгоре тънка, но твърда и равна подложка (аз използвах кръгло парче дебел картон) и обръщаме внимателно цялата тази конструкция.

После поставяме блата заедно с обърнатия върху му крем в чинията, а тънката подложка внимателно изтегляме.

Изваждаме внимателно купата. Премахваме фолиото за свежо съхранение.

Върху крема подреждаме плодовете.  Намазваме ги със силиконова сладкарска четчица с разтопена и охладена. смес от желатин и сироп - така те ще се гланцират и ще имат по-голяма трайност.





Сметановия крем, който сме отделили,  разбъркваме с малко от отделения и разтопен желатин., Изчакваме да постегне и намазваме с него нарязаните на триъгълници парчета блат от вътрешната и от широката страна.

Залепваме ги около крема.




Лицевите парчета блат може по желание да се поръсят с пудра захар, или кокосови стърготини, или да се сиропират леко. Аз ги сиропирах много внимателно със силиконовата четчица.

Оставяме  сглобената торта в хладилника поне за 5-6 часа - да се изстуди и слепи,  и можем да я поднесем.

Добър апетит!








11 коментара:

  1. Браво и на двете Ви!Върхът Ви е върхът!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, МИленка! Трогна ме с тази светкавична реакция и милите думи! Прегръдки!

      Изтриване
  2. Впечатляваща и сигурна съм много вкусна торта! Не си спомням да съм я мяркала някъде в нета, но е великолепна наистина :) Харесва ми както визията, така и консистенцията и!
    Поздравиления, Валя, отново страхотна идея и изпълнение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си мила, Танче, благодаря ти! Не мога да се меря с теб по майсторство на оформление на сладкишите, но пък вкусът на тортичката е наистина чудесен.

      Изтриване
  3. Станала е супер, Вале! А това, че си имала помощница може само да те радва.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Габи, толкова си мила! Поздрави и на теб!

      Изтриване
  4. Вале...от къде ги намираш тези толкова ефекти рецепти...но пък и достъпни. Браво, отново нещо различно, и аз не съм срещала в нета, пък и извън него. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. О, забавих да поздравя и помощничката, еми така си е с дъщерички, а?!?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Весе, вече предадох поздравите ти, а ти имаш благодарности и поздрави също! А за рецептите... ми не знам... попадат ми и изкушението да опитам е толкова силно... Поздрави, мила виртуална приятелко!

      Изтриване
  6. Гледала съм някъде тази торта и много ме впечатли. Много се радвам че я намирам тук, така подробно обяснена и прекрасно изпълнена! Поздравления, Валя!

    ОтговорИзтриване