петък, 13 февруари 2015 г.

Шкембе - чорба





Не знам вие, но у дома обичаме шкембе-чорба.
Ей такава, като на снимката - гъста, млечна, гореща, с издигаща се над нея пара, подправена с чесън, оцет и лют пиперец... класика!

Знам, че западните люде, като чуят за нашия национален афинитет към ястията от субпродукти, буквално изпадат в потрес.

Снощи дъщеря ми споделила в чата на своя позната германка, че току-що си е похапнала шкембе-чорба...  горката германка... :)))  А дъщеря ми мъдро и споделила, че субпродуктите са си деликатес (поне за нас...) стига да знаеш как да ги приготвиш.

В големите вериги хранителни магазини се продава замразено шкембе - пропарено, окрехкотено, нарязано на ситни късчета - почти прозрачно бяло... изглежда добре, ама не знам колко от натуралния вкус на шкембето е останал в него... Не знам, защото нямам навика да го купувам.

Нашите баби и дядовци, а дори и моите родители използваха прясно шкембе от току-що закланото животно, почистваха го и го готвеха. И аз обичам такова - не ме мързи и не се гнуся да мина през всички етапи на обработката му - затова пък знам, че накрая имам на трапезата си истинската българска национална класика - натурална шкебе - чорба, а не от американската измислица "а ла Топъл Тоди" ...

Който от вас споделя моите възгледи, каня го да остане и прочете, останалите - не знам... ама какво пък, не можем всички да имаме еднакви вкусове, няма да е интересно, нали така...!

Та вчера  случих в кварталния "Т Маркет" на току-що докарано прясно шкембе и без да му мисля, грабнах кило и половина. Взех повечко, защото който го е готвил знае, че при варенето то се топи. Прибрах се вкъщи и моментално се запретнах да го приготвя.




Необходими продукти за 8 порции по 500 мл:

1.5 кг прясно шкембе (моето беше свинско)
2.5 л  прясно мляко
сол на вкус
счукана сушена люта чушка
чесън
винен оцет

по желание :
50-60 гр. масло и сладък червен пипер  на вкус


Цялата философия на приготвянето на шкембето е в почистването и обработката му.
Както споделих, моето беше прясно, от току-що заклано животно. Накиснах го в голямо количество вряла вода, оставих го да престои в нея около 20 минути, излях водата и добре го измих със студена вода.

После го сложих в тенджера и го залях отново с 2 чаши вряла вода. (не е необходимо повече, защото прясното шкембе отделя много течност). Включих котлона на силен огън и оставих да ври около половин час. Бульонът, който се получи, беше гъст, тъмен, доста мазен, но не особено приятно ухаещ. Тази вода аз излях, отново измих шкембето и го залях с чиста гореща вода. Оставих до  да ври около час и половина . Получи се нов бульон - бистър, прозрачен и много приятен.
Свареното шкембе извадих, изчаках да изстине и нарязах на дребни късчета. После го върнах във врящия бульон.




Посолих месото и бульона  и сипах в тенджерата 2.5 литра врящо прясно мляко.
Оставих чорбата да поври на слаб огън още двайсетина минути.


Поднесох подправена с класичеките подправки - чесън, счукан във винен оцет и ситно начукана червена чушка.  Приготвих и заливка от леко запържени масло и червен пипер, но тук не сложих, защото аз не ги обичам. Но който харесва, може да си добави в чорбата.


Добър апетит!










7 коментара:

  1. За мен със заливката, Вале!
    Чудесната е чорбата ти и аз много я обичам, друго си е от прясно шкембе, напълно те подкрепям!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За дъщеря ми слагам заливката, Весе, тя я харесва като теб. А на мен ми дай млечната чорбица с люта чушчица.Но иначе си е вкуснотийка, нали! РАдвам се, че и ти харесваш прясното шкембе. Поздрави!

      Изтриване
  2. Направих тези пънчета, даже два пъти и много ни харесаха! Първия път се стегнаха доста яйцата, но втория станаха както си трябва! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изглеждат лесни за правене, но си иска известен опит, Весе. И на мен не ми с е получиха отведнъж, затова така подробно описах приготвянето им. :) Да ви е сладко, като си ги хапвате!

      Изтриване
    2. А между другото, виж, върна се стария ти профил. :) Аз пак сенамесвах в настройките, ама било за добро - че си пишеш с профила, който предпочиташ.

      Изтриване
  3. Вале, честно си признавам, че не ям шкембе..Но така както го гледам, не бих отказала една чинийка. Изглежда доста апетитно.
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С удоволствие те гощавам, Аля. Наистина е много апетитно и не може да му се устои. И нарочно исках чорбата да се видим в цялата и бяла прелест, защото тогава наистина си личи колко е апетитна. Прегръдки!

      Изтриване