четвъртък, 6 ноември 2014 г.

Кехлибарено сладко от ябълки





Никога досега не съм правила сладко от ябълки - само мармалад и конфитюр. Винаги съм смятала, че ябълката е твърде нежен плод, за да може от нея да се направи тази фина сладост - сладкото. 
Още по-малко съм допускала, че от ябълки  може да стане такова хубаво, кехлибарено на цвят и с цели стегнати парченца плод вътре, сладко. 
А най-малко от всичко ми е минавало през ума, че на рецептата за такова сладко (с изричната бележка, че е рецепта от българската кухня), ще попадна в руски кулинарен сайт... 

И като прочетох описанието и видях приложените снимки, тутакси се запалих да го направя.

Е, стана! И то толкова изумително добре се получи, че рефлексът ми сработи моментално - хем да фотографирам резултата, хем да фиксирам рецептата, та да не я забравя. Нали и догодина пак ще искам да направя сладко от ябълки! Защото, освен че споделям тук с гостите си моите кулинарни "съкровища", моят кулинарен блог ми служи и за лична настолна кулинарна тетрадка.

Мисля си, че и на други може да послужи тази вкусна рецепта, за което бих се радвала...





Необходими продукти за 1 доза:

1.200 кг червени, сладко-кисели, добре узрели, но не презрели ябълки. След почистване на ябълките ще имаме 1 кг нето плод.
1 кг захар
2 чаши (500 мл) вода.
1 равна ч.л. лимонтозу
сокът от 1 лимон
кората от 1 лимон
2-3 пръчки канела (в оригиналната рецепта беше ванилия)
2-3 листенца индрише (по желание)




Мисля, че всички знаят, но все пак ще кажа: всички съдове и прибори трябва да бъдат безупречно чисти и сухи, за да не се захароса готовото сладко.  Лопатката, с която се бърка в съда с варящото се сладко, е най-добре да е дървена, или силиконова. И да не се мокри с вода.

Първо се сварява сиропът. В подходяща широка недълбока тенджера се изсипва захарта, излива се водата и сместа се вари на бавен огън, като от време на време се разбърква. Сиропът се вари, докато образува гъсти капки. Накапан в чинийка, при застиване той става много гъст и ако се прокара лопатката през него, се точи на конци.

Докато се вари сиропът, подготвяме ябълките: измиваме, обелваме от корите и премахване семенните кутийки, нарязваме на еднакви, средно големи парченца. За да не потъмнеят, добре е готовите парченца ябълки да напръскаме с капки лимонов сок и внимателно да ги разбъркваме с ръка.

В готовия захарен сироп изсипваме парченцата ябълки, добавяме и пръчките канела  и варим около 30 минути (може да е малко по-малко - зависи от ябълките, които сме избрали). Докато се варят, ябълките трябва няколко пъти много внимателно да се разбъркат с лопатката, защото парченцата са леки и изплуват на повърхността. Към края на варенето добавяме лимонтозуто, настърганата лимонова кора и индришето, и внимателно разбъркваме. След като е готово, от сладкото се отстраняват пръчките канела. Индришето може да се махне, но може и да остане - въпрос на вкус.

За знак, че сладкото е готово,  служи цветът на парченцата плод - те стават кехлибарено-златисти и полупрозрачни. При опитване плодът трябва леко да хруска между зъбите.

Готовото сладко съдържа доста много сироп. Може част от сиропа да отлеете в отделно бурканче или бутилка - той ще е идеален топинг за всякакви десерти през зимата.

Готовото сладко разливаме, докато е още вряло, в чисти, сухи, добре затоплени бурканчета. Затваряме с чисти, сухи, затоплени капачки и обръщаме бурканчетата с капачките надолу до пълното им изстиване. Така сладкото се вакуумира и може да се прибере за съхранение.

Дa ви е  сладко!








7 коментара:

  1. Страхотна рецепта,получи се много добре. Понеже не разбирам много от сладка,го вари,варих,варих ,чаках да станат прозрачни моите ябълки,но те не станаха и накрая ми омръзна ,като го изключих чак тогава сами станаха кехлибарени и хрупкави. Благодаря за рецептата и хубавото описание.

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно сладко направих го и стана прекрасно Благодаря ви за хубавата рецепта

    ОтговорИзтриване
  3. Сладкото стана прекрасно,но ми се струва,че захарта е много за 1 доза.

    ОтговорИзтриване
  4. Радвам се, че попаднах на този страхотен блог. Сайтът го открих в Google, когато търсех неща за клинария и останах приятно изненадан! Поздравления и успех с развитието на блога! Ще се радваме, ако разгледате и нашият проект, за повече кликнете тук

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно,много сполучлива рецепта.Направих го
    Благодаря

    ОтговорИзтриване