неделя, 16 ноември 2014 г.

Канеле - френско карамелизирано лакомство за Коледа





На френски тези карамелизирани малки лакомства се наричат "Canneles de Bordeaux" и са измислени от френски сладкар преди цели 300 години.

Отвън са тъмни, добре препечени и хрупкави, отвътре - меки и нежни.

Те са толкова популярни във Франция, че се продават в специални подаръчни кутии и всеки желаещ може да си ги закупи готови или да си ги приготви сам. За да си ги приготви, не е проблем да си закупи от специализираните магазини специални формички за канеле, които са високи и тесни и сладките в тях стават много по-красиви и ефектни. Ето такива:




За жалост у нас е почти "мисия невъзможна"  да се намерят подобни формички, затова желаещите да украсят трапезата си с тези карамелени лакомства могат да използват формички за мъфини.
Или упорито да търсят в онлайн магазините подобни на френските формички.

Подходящи високи и тесни формички аз не можах да намеря - затова ги направих в силиконови форми за мъфинчета.
 
Важното е, че са много вкусни, а също така и много лесни и интересни за приготвяне.




Необходими продукти за 24 броя "канеле":

500 мл прясно мляко
250 гр. захар
125 гр. брашно + 30 гр. царевично нишесте
или 155 гр. брашно
2 яйца + 2 жълтъка  (със стайна температура)
2 с.л. ром или коняк
50 гр. краве масло + малко масло за намазване на формичките
1 ванилова шушулка (или ванилова захар, или ванилов екстракт)

Аз спазих точно пропорциите на продуктите в оригиналната рецепта, но е редно да споделя, че за моя вкус те се получиха малко прекомерно сладки. Аз бих ги направила с кисел привкус - сладко-кисели,  чрез добавяне на лимонтозу на върха на ножа в тестото. Това със сигурност ще бъде моят експеримент при следващото им приготвяне.

Тестото се приготвя 1 ден, преди да бъдат изпечени и се оставя в хладилника минимум 12 часа. Някои препоръчват да се остави да почива 24 часа. Аз оставих моето тесто в хладилника 16 часа.




Млякото се загрява до кипване, добавя се ваниловата шушулка, от която са изстъргани семенцата с нож (или ваниловата захар). Ако сложите шушулка, трябва да оставите поне час шушулката в млякото да се накисне, после я извадете. Ако сложите ванилова захар или ванилов екстракт - няма  нужда  от това.

Маслото се разтопява  на котлона и се отдръпва. Яйцата и жълтъците се разбиват добре с тел, към тях се добавя захарта,  сипва се разтопеното и леко охладено масло (за да не се пресекат яйцата), като разбиването продължава ( с тел, не с миксер), до пълна хомогенност на сместа.
След това се изсипва малка част от млякото (да не е вряло, за да не се пресекат яйцата), продължавате да разбивате.

В хомогенната смес се сипва с лъжица на части брашното и се разбива до гладка кашица.
Добавя се алкохолът.

Накрая тази гладка кашица се разрежда с разбиване, като се добавя на тънка струйка останалото мляко. Готовото тесто се прецежда през цедка.

Тестото е много рядко - такова трябва да бъде. Охлажда се до стайна температура, (ако има нужда) и се оставя покрито с домакинско фолио в хладилника минимум за 12 часа.

Фурната се загрява до 220 градуса (ако е без вентилатор) или до 210 градуса (ако е с вентилатор)


Подготвяме формичките, които много добре намазваме с разтопено масло.

Тестото изваждаме от хладилника, задължителни разбиваме с домакинската тел, защото хладилника сместа се разслоява леко.

За по-лесно наливане във формичките пресипваме в каничка с дръжка и чучур.

Разливаме сместа във формичките, като внимаваме да остане около 1 см или малко повече празно място под ръба на формичките. При печене сладките се издуват.



Печем в добре загрята до  220 градуса  фурна -  25 минути и намаляваме на 190 градуса за още 30 мин - без вентилатор.  Ако фурната е с вентилатор, печем на 210 градуса около 45-50 минути.

Отвън трябва да станат тъмно карамелени и хрупхави, отвътре пухкави и нежни.


Изпечените сладкиши се обръщат много лесно.

Мисля, че е добре да бъдат поднесени с пресни плодове - банани, портокали или мандарини, или киви, в идеалния случай малини или ягоди, но откъде през есента?! :). За жалост аз нямах подходящи пресни плодове в момента, а грипът ми попрече да изляза, за да купя. Затова ги украсих със сушени череши.
Поднесох с много слабо подсладен плодов чай. Но мисля, че отлично ще вървят и с кафе.


Добър апетит!











7 коментара:

  1. Ау че красота! Божествени са!!! Замириса на коледа!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Ааа, Валя, много са симпатични, ще се пробват, ясно е! Алечка, кой пръв?

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви, момичета, за милите думи. Много са важни формичките, за съжаление, защото тестото е почти течно. Не се получиха достатъчно добре, но пък рецептата е добра и със сигурност пак ще ги направя - когато се оправя, че от няколко дни съм с температура и грип. Насилих се да ги направя и пак легнах... Ако ги правите, покажете вашия резултат! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да се оправяш бързо! И аз съм болна :((((

      Изтриване
    2. Благодаря ти, Аля! Надявам се наистина да се оправя, че на всичкото отгоре ме повтори и от една седмица пазя стаята. Дано и то да се оправяш бързо!

      Изтриване
  4. Ами хич няма да изпадам в униние,че нямам формички .....важното е вкуса да докараме до оригинала:))))Прекрасна и много ароматна коледна рецепта,Валя....,благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленче! Искрено се надявам да ти харесат на трапезата за Коледа! Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване