вторник, 4 ноември 2014 г.

Бризоли



На френски "бризоли" буквално означава "изпържени в яйце". Това е по-скоро начин на приготвяне на определени продукти, отколкото вид блюдо.  В този смисъл всеки от нас, вероятно, поне веднъж в живота си е приготвял накакъв вид бризоли, без да знае, че  приготвената от него храна може да се нарече така.

Въпреки всичко обаче, в българското кулинарно интернет пространство аз не открих рецепта на подобни вкусни палачинки от мляно месо, изпържени в коричка от яйце, които носят същото наименование - "бризоли".

Те се приготвят много бързо и лесно и са ужасно вкусни и засищащи. Като алтернатива за закуска според мен те по нищо не отстъпват  на прословутата "английска закуска" от пържено яйце и бекон, обаче са по-ефектни, най-малкото, защото у нас не са известни.

Така че ако искате да сюрпризирате приятно любимите си хора, ето ви една бърза, лесна, ефектна и вкусна рецепта за целта!



Необходими продукти за 1 порция:

1 яйце
150 гр. ситно смляна нетлъста кайма
1/2  от средно голяма глава кромид лук
подправки на вкус - аз сложих черен пипер, малко кимион и сол
олио за пърженето

За плънката:
1/2 от средно голям пресен домат
50 гр. настърган кашкавал
Или други продукти по ваш избор

За украса:
пресни зелени подправки по избор (аз използвах  тънко нарязани колелца от праз лук)




Лука нарежете на много ситно, сложете го в  каймата.

Добавете и подправки на вкус и добре омесете каймата.



Върху алуминиево фолио посипете малко брашно и от топка кайма ( за 1 порция) оформете с добре набрашнени ръце нещо като палачинка от кайма.
После внимателно премахнете от фолиото излишното брашно (най- удобно е като фолиото заедно с палачинката се повдигне и добре се изтръска ).

В купичка разбийте 1 яйце и го изсипете в абсолютно плоска чиния.
Внимателно обърнете палачинката от сурова кайма и я сложете върху яйцето.
Каймата се отлепва лесно, но ако се затрудните, помогнете си, като предварително отлепите краищата с помощта на тънка набрашнена лопатка.

В тиган загрейте малко олио и изсипете с приплъзване яйцето заедно с каймата върху него в тигана.

След като изпържите бризола от страната на яйцето, обърнете с лопатка и изпържете и от страната на каймата.

Готовите бризоли извадете с решетеста лопатка и ги сложете в чиния с яйцето надолу.
Гарнирайте с плънка по избор.
Прегънете по средата внимателно, за да не се пречупят.






Сервирайте ги горещи. Тогава са най-вкусни.

Добър апетит!

***
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!







10 коментара:

  1. Май току що разбрах какво ще хапваме на вечеря!:) Благодаря за интересната и лесна рецепта, сигурна съм, че ще е и вкусна!
    И нещо извън темата, ако ми позволиш - не знам защо, но ми е интересно как би се описала като човек в едно изречение? От чисто любопитство, което не се считай длъжна да задоволиш.
    Хубав ден!:)

    ОтговорИзтриване
  2. Да, и за вечеря стават, Весе. И аз съм си го мислела, че и за вечеря бих си хапвала с удоволствие бризоли.
    А относно самоописанието......... ами май и аз доскоро се чувствах непораснало момиче - също като теб. После рязко и изведнъж трябваше да порасна - когато съпругът ми почина преждевременно и трябваше да поема цялата отговорност и грижа за семейството на плещите си...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много тъжно ми стана от това, което прочетох...съболезнования, когато и да се е случило и ме извини, ако отворих рана...

      Изтриване
    2. Винаги ми е било мило да чета как се представяш в блога си, защото винаги съм виждала себе си в това описание. :) Не се притеснявай, нямаше как да ги знаеш тези неща! Поздрави и слънчев ден, Весе!

      Изтриване
  3. Ах-ах....,Валя,тези бризоли ми събраха очите!Много ново и хубаво ястие...кеф ти за закуска,кеф ти за вечеря:)
    Благодаря ти за интересното предложение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесва предложението ми, Миленче! И е вкусно, и е бързо и лесно за правене, че и много засища. Да ви е сладко у дома, като си го похапвате!

      Изтриване
  4. Пак съм аз, да докладвам, че както обещах - направих снощи тези омлетчета (другото име по не се помни:) и се оцениха много добре. Е, от бързане, че окъснях ги попрегорих, че котлона на макс, единия изсипах на плота, та повтарях, но това си е по моя вина. Определено ще се правят често. Пак мерси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей, Весе, много се радвам, че са ви харесали! А за бързането и прегарянето, на всички ни се случва. Пък и когато човек прави нещо за първи път, често не винаги се получава идеално. Да ви е сладко, като си ги похапвате!

      Изтриване
  5. Това подозирам ще стане любимо хапване / набързо /, за когато няма какво, сина ми много обча и кайма и яйца, а пържени още повече :)
    Благодаря за споделената рецепта, Вале!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че рецептата ти е харесала, Тане! ДА ви е сладко, като си ги хапвате, това е такава вкуснотийка!

      Изтриване