петък, 19 май 2017 г.

Френско и австрийско нестареещо (хрушчовско) тесто





Тъй като имаме намерение да направим един цял цикъл от публикации с печива от това тесто, и за да не повтаряме всеки път рецептата, я изваждаме в отделна публикация.

На снимките по-горе виждате какви стават печивата от това тесто.


С какво е удобно то?

1.На първо място то е изключително непридирчиво! Не е необходимо предварително да затопляте продуктите, които използвате! Другите теста с мая се "боят" от студа, изискват топлина, няма да се надигнат изобщо, ако вложите студени продукти,  няма да се надигнат, ако са оставени на течение. Френското (хрушчовско) тесто от студ не се бои, напротив, то го обича!

2. То няма да се надигне особено, оставено на студено, въпреки че се меси точно с цел да се съхранява в хладилник.
Изделията от такова тесто обаче се надигат по "вълшебен" начин, щом ги сложиш да се пекат във фурната. И можете да не се съмнявате, ще се надигнат винаги! Няма човек, на когото това тесто да не се получи (стига да не използвате стара мая, с изтекъл срок на годност).

3. То може да се съхранява в хладилник няколко дни, почти без да се надигне, без да се вкисне и да стане негодно за по-нататъшна обработка - така твърдят авторката на рецептата (личната готвачка на Хрушчов), а и всички, които са работили с него по-продъжително.

4. С него се работи лесно и бързо - лесно и бързо се омесва, лесно се съхранява, а когато трябва бързо, или дори инцидентно, да приготвиш нещо вкусно, е много удобно да го извадиш от хладилника  и набързо да оформиш печивото, което си избрал. И накрая, но не на последно място - бързо се изпича във фурната!.

5. Печивата от френско и  австрийско  (хрушчовско) тесто са много удобни, когато трябва да разточите кори от тесто с мая - за пайове и пирози с плънка, за фигурални пайове и пирози, за рула с пълнеж.

6. Изделията от него се получават изключително нежни, меки като пухче и невероятно вкусни - веднага след изваждането им от фурната. И се запазват такива дълго, след като са били извадени от нея.

Тестото по тази рецепта има, според руски кулинарни източници, четири  разновидности: "френско", "австрийско" нестареещо постно и "френско", "австрийско" нестареещо  маслено тесто.

Пропорциите на продуктите са едни и същи при замесване на тестото, разликата между постното и масленото е, че постното се меси с влагане на маргарин, а при масленото се влага масло. "Френско" наричат тестото, в което няма яйца, а  тестото по същата рецепта, при която се влагат жълтъци, наричат "австрийско".


Наричат го още "хрушчовско" - защо?

За историята на "хрущовското" тесто, както и рецептата на показаните на снимките пирожки, прочетете тук>>>



Необходими продукти за 1 доза от тестото:

500 - 550 г бяло брашно екстра качество (ние използваме София Мел Класик)

200 г краве масло (за масленото) или 200 г маргарин (за постното)

200 мл прясно мляко
1 ч.л. сол
3 с.л. захар
2.5 ч.л. (около 10 г) суха мая за хляб (или 50 г. прясна)

Желателно е мазнината да е омекнала (не разтопена), за да може да се омеси по-лесно тестото.

*** По желание в тестото от двете разновидности може да се вложат и  два жълтъка. Тогава се получава тесто с по-пищен, по-богат вкус, което руснаците наричат "австрийско".



В прясното мляко се изсипва захарта, солта и маята и се разбърква докато маята се разтвори. Оставя се на топло място, докато малко шупне.
Ако е прясна мая, то тя по рецептата на  Анна Григорьевна първо се разтрива със солта, докато се втечни, а след това се сипва млякото и се добавя захарта.

В подходящ за месене съд се слага омекналото масло, сипва се половината брашно и се меси.
В процеса на месенето в тестото се добавя последователно половината от останалото брашното, разтворът с маята и захарта и остатъкът от брашното.

Тестото се омесва много бързо, без никакви усилия, като на игра, буквално за десетина минути става меко, гладко и еластично.

Прибира се в найлонов плик в хладилника за през нощта (то изобщо не лепне).

Понеже е с масло, а маслото се стяга от студа, не очаквайте, че в хладилника тестото ще се надигне особено. 


Сутринта ще го извадите незначително надигнало се  на обем, но по-твърдо, отколкото е било. Нека това не ви смущава! Оставете го на топло 30-40 мин. Тестото ще се отпусне, омекне и буквално пред очите ви ще започне да се надига!

А истинското чудо се случва във фурната, по време на печенето - тестото се издува, от него се носи изкусителен аромат, а като гo извадиш, от първия миг печивото е  мекичко като пухче!

И остава такова - пухкаво и меко дълго след като е било извадено от фурната и вече изстинало.

Тестото се разточва с точилка, направо на плота, който не се набрашнява - няма нужда от това. а от корите се оформят нужните изделия.










1 коментар:

  1. Срещала съм го много, но така и не съм опитала който и да е вариант.
    Май е време да го сторя, макар лятото (поне) гледам да избягвам тестени.

    ОтговорИзтриване