Предишната домашна печена пилешка шунка >>> приготвихме само от месо.
Тя толкова много ни хареса, че не чакахме и два дни и я повторихме.
Само че този път решихме да добавим и зеленчуци - за повече свежест и апетитност на деликатеса.
Освен това използвахме повече подправки, пекохме по различен начин ... и шунката се получи още по-апетитна!
Трябва дебело да подчертаем, че това НЕ е просто желирано пилешко месо!
Влакната на пилешките бутчета изобщо не се усещат (впрочем, и на снимките се вижда, че те напълно са се загубили при специфичната обработка).
Месото става сочно, крехко и нежно - и на вид, и на вкус е точно шунка, при това направена от бутчета, а не от значително по-скъпото бяло пилешко месо ("пеперуда").
Това пък дава възможност и на хора с по-скромен бюджет да си позволят този сочен, крехък и със сигурен произход домашен деликатес на трапезата - защото в големия град болшинството хора си купуват месото от магазина, а не го отглеждат в кокошарника :).
Прекрасна е и защото човек може да си я овкуси според личните предпочитания. Освен това няма никакви консерванти и смело можеш да си я хапваш, без да мислиш колко Е-та, колко сол и какво още има в онова, дето ти го продават в магазина.
И накрая, но не на последно място: приготвя се много лесно и бързо и е посилна и за най-забързаните и заети хора.
Извънредно апетитна - свежа, ярка, крехка и изключително сочна!
Ние се пристрастихме към този пилешки деликатес и мислим да си го правим често-често.
Горещо ви я препоръчваме и на вас, няма да съжалявате!
Необходими продукти за 1 доза
1 кг нето (без кожата и без костите) прясно охладено (а не замразявано) пилешко месо от бутчета
Излишно ли е да кажем: освен ако пилешкото ви не е домашно, подбирайте производителя на месото - вие познавате най-добре качеството на продукцията на местните призводители, доставящи пилешко месо във вашия магазин - има разлика!?
1 ч.л. прясно смлян кимион
1 ч.л. прясно смляни семена от кориандър
2/3 ч.л. прясно смлян черен пипер (или на вкус)
1 ч.л. куркума
1 ч.л. сол (или на вкус)
3 моркова
3 с.л. зелен грах от консерва
3 с.л. царевични зърна от консерва
От само себе си се разбира, че е желателно да се избират млади, млечни грах и царевица, както и пресни млади моркови..
20 г.желатин
Освен това ще са нужни:
1 плик за печене
алуминиево фолио за завиване на шунката при печенето
или подходяща форма - терин, в която да сложим шунката във фурната,
а може да се използва и като при първата рецепта>>> - празна консервна кутия от 800 г.
Пилешките бутчета обезкостихме, премахнахме кожите им и нарязахме на по-едри парчета (около 5 х 6 см).
Натрихме месото обилно със сместа от подправки, разбъркахме парчетата добре и оставихме в хладилника, покрито с фолио за свежо съхранение. Месото остана в хладилника цяла нощ, защото обезкостявахме доста късно вечерта.
3 моркова сварихме до полуготовност, изстудихме ги и нарязахме на ситни кубчета.
В купа смесихме маринованото пилешко месо, зеленчуците, объркахме до еднородност продуктите и поръсихме със сухия желатин. Разбъркахме внимателно всички продукти, за да се размесят равномерно с желатина.
Оставихме покрити с фолио на стайна температура за 40 минути.
След това ги размесихме още веднъж и сложихме в плика за печене.
Оформихме продуктите на руло, плика завихме стегнато, а отвора завързахме здраво.
Пекохме 30 минути, после изключихме фурната, открехнахме вратичката и оставихме рулото вътре, докато фурната изстина.
Извадихме рулото, изчакахме да изстине, после премахнахме алуминиевото фолио и го прибрахме в хладилника в терин с обем 1 л.
В терина рулото придоби окончателната си форма, изстуди се и се стегна.
Шунката ни е готова за поднасяне - много сочна, много крехка, с много зеленчуци и с доброто настроение, че знаем точно какво поднасяме на трапезата: храна без консерванти и без никакви добавки от съмнителен произход.
Струва си!
Добър апетит!
Вижте също 10 идеи за ефектни бързи мезета Домашна печена пилешка шунка за 3 часа >>>
Момичета,
ОтговорИзтриванеподобен вид шунка видях да продават в един магазин за полски месни деликатеси.Имаше шунки направени с манго, с кисели краставички, грах, моркови, червени пиперки, царевица.Разнообразието е много голямо както откъм подправки, така и от към зеленчуци.Чудесна, много красива и ароматна пилешка шунка.Веднага я записвам за проба.
Поздрави !
Идеята за шунка с кисели краставички, печени чушки и гъби вече ни е минала през ума, някой ден ще пя осъществим, Ели. Но виж - с манго не се бяхме сетили. Благодарим, че ни подаде и тази идея! Поздрави и на теб!
ИзтриванеReally nice and yummy...going to make it today only.
ОтговорИзтриванеhttp://recipeshindi.com/
We are very glad you like it! Have fun making it and write us back to tell us how it worked out if you'd like!
Изтриване